Region

Razbijen tajvanski kriminalni lanac u Severnoj Makedoniji

Komentari

Autor: Tanjug, AP/Euronews

28/05/2021

-

20:28

Razbijen tajvanski kriminalni lanac u Severnoj Makedoniji
Razbijen tajvanski kriminalni lanac u Severnoj Makedoniji - Copyright Youtube/MVR Javnost

veličina teksta

Aa Aa

Policija Severne Makedonije saopštila je da je razbila tajvanski kriminalni lanac putem kojeg su u zemlju na prevaru dovođeni tajvanski radnici i primoravani da putem telefona varaju ljude u svojoj domovini.

U policijskom saopštenju navodi se da su vlasti reagovale nakon što su tajvanske vlasti prošlog novembra dobile dojavu o kriminalcima koji operišu u nekoliko zemalja, uključujući i Severnu Makedoniju.

Rečeno je da su osumnjičeni bili pod nadzorom od aprila, prenosi AP.

Racije na nekoliko lokacija u blizini glavnog grada Skoplja 7. maja otkrile su 39 državljana Tajvana koji su identifikovani kao žrtve prisilnog rada, navela je policija.

Još devet Tajvanaca, svi u dvadesetim godinama, uhapšeni su po međunarodnoj poternici kao osumnjičeni organizatori kriminalnog udruženja.

Portparol policije Toni Angelovski rekao je za AP da su organizatori stigli u zemlju u novembru, a žrtve su počele da stižu sukcesivno od novembra do aprila.

Obećavali posao pa oduzimali pasoše i telefone 

Prema Angelovskom, žrtve su namamljivane obećanjima o poslu. Većina nije znala kakva će biti priroda njihovih poslova dok nisu stigli.

Kada bi stigli u Severnu Makedoniju, organizatori su ih navodno zatvarali u kuću odakle su radili, ali su im oduzimali pasoše i telefone.

Primoravali su ih da rade bez plate, a ako nisu izvršavali naređenja dobijali su batine, rekao je Angelovski.

Organizatori su navodno koristili brzi internet za uspostavljanje međunarodnih telefonskih centara odakle su radnici bili prisiljeni da pozivaju ljude na Tajvanu kako bi ih prevarili, tvrdeći da su im izrečene fiktivne kazne.

Neki radnici su se predstavljali kao radnici banke, pošte ili osiguravajućeg društva i oni bi uputili početne pozive. Poziv bi se zatim prebacio na drugog radnika, koji se predstavljao  kao policajac i pokušavao da izvuče više ličnih podataka od svoje ciljane žrtve zahtevajući dokaz o plaćanju fiktivnih kazni.

Konačno, poziv bi bio prebačen na trećeg radnika koji bi se predstavljao kao sudija ili tužilac čiji je zadatak bio da nagovori žrtve da prebace novac na određene račune kako bi se izbeglo krivično gonjenje ili smanjile potencijalne kazne.

Javno tužilaštvo saopštilo je da je svih devet osumnjičenih i 39 žrtava u četvrtak upućeno na Tajvan iz Skoplja.

Devetorica osumnjičenih organizatora tamo se terete za trgovinu ljudima i drogom, i pranje novca.

Vlasti nisu detaljno obrazložile zašto je kriminalni lanac odabrao Severnu Makedoniju kao jednu od zemalja iz koje će raditi, dodaje AP.

Komentari (0)

Evropa