Region

Zoran Zaev podneo ostavku na mesto premijera Severne Makedonije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, T.T.

31/10/2021

-

22:32

Zoran Zaev podneo ostavku na mesto premijera Severne Makedonije
Tanjug AP - Copyright Tanjug AP

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev preuzeo je odgovornost za rezultate lokalnih izbora i podneo ostavku na mesto premijera i predsednika Socijaldemokratskog saveza Mekdonije što je saopštio na konferenciji za novinare.

"Čestitam svim gradonačelnicima. Želim da podelim svoje razočaranje sobom i ljudima. Na ovim izborima videli smo saveze žrtava i nasilnika od 27. aprila. Ujedinili su se bez ikakvog obraza za glas i novac", rekao je Zaev.

"Preuzimam odgovornost za loše rezultate za sve. U takvim okolnostima ostajem pri stavu da vanrednih parlamentarnih izbora ne treba da bude", dodao je lider SDSM.

Kako kaže, na funkciji premijera ostaće "koliko minimalno još mora" i dok "ne organizuje novu vladu sa progresivnom većinom koju ima".

"Ponosan sam što smo zajedno uveli zemlju u NATO. Prošle godine smo dobili preporuku da počnemo pregovore sa EU. Napravili smo popis stanovništva. Nas naprednjake koji smo se radovali ovim uspesima, nažalost stigla je politička kazna. Razočarenje za većinu koju su izabrali oni koji su pre samo četiri godine otišli da ubijaju ljude u parlamentu. Žrtve i nasilnici su udružili snage. Doneo sam slobodu i demokratiju, a demokratija znači preuzimanje odgovornosti", rekao je Zaev.

Zaev je ranije najavio da će podneti ostavku ako kandidat njegove stranke izgubi u Skoplju.

Podsetimo, Državna izborna komisija Severne Makedonije saopštila je na večerašnjoj konferenciji za novinare da je ukupan odziv birača u 44 opštine i gradu Skoplju do 18:30 iznosio 48,88 odsto, a prema prvim podacima u Skoplju je većinu osvojila Danela Arsovka, nezavisna kandidatkinja koju podržava opoziciona partija VMRO-DPMNE sa 58,65 odsto glasova u odnosu na aktuelnog gradonačelnika Petra Šilegova iz stranke Zorana Zaeva.

Na osnovu 40 odsto obrađenog biračkog materijala, SDSM vodi u 14 opština, VMRO-DPMNE u 13, Demokratska unija za integraciju (DUI) u šest, a Alijansa Albanaca u tri.

 

 

 

Komentari (0)

Evropa