Region

Hrvatsko ministarstvo odbrane: Milanović poslao vojsku u Bugojno bez saglasnosti

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2021

-

14:56

Hrvatsko ministarstvo odbrane: Milanović poslao vojsku u Bugojno bez saglasnosti
Zoran Milanović - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo odbrane Hrvatske saopštilo je da je, kako navode, predsednik Zoran Milanović u martu ove godine doveo pripadnike OSH u nepotrebnu situaciju, kada su prema njegovoj odluci upućeni u Bugojno, bez saglasnosti ministra odbrane.

Ministar odbrane Banožić optužio je Milanovića da je, bez njegove saglasnosti, pokušao da pošalje vojsku u BiH.

Prema saopštenju, Kabinet Milanovića je 17. marta ove godine izvestio načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga admirala Roberta Hranja da će Marijan Mareković biti izaslanik šefa države na obeležavanju 27. godišnjice razmena logoraša u Bugojnu, Bosni i Hercegovini.

Iz Kabineta hrvatskog Predsednika je saopšteno takođe da će u skladu sa njegovom odlukom na tom obeležavanju prisustvovati pripadnici Počasno-zaštitne jedinice.

Ukazuju da u skladu sa zakonom odluku o prelasku granice Hrvatske radi protokolarno - ceremonijalnih aktivnosti donosi ministar odbrane.

"Prema saznanjima Ministarstva odbrane, pripadnici Počasno-zaštitne bojne bili su upućeni prema Bosni i Hercegovini i pre donošenja odluke ministra odbrane. Međutim, shvaćeno je da neće moći da pređu granicu Republike Hrvatske bez odluke ministra odbrane i bez naloga za službeno putovanje u inostranstvo za čije je izdavanje za međunarodnu aktivnost nadležno Ministarstvo obrane. Takvim postupanjem Kabinet predsednika Republike Hrvatske nepotrebno je izložio Hrvatsku vojsku”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Nakon toga se načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga admiral Robert Hranj obratio ministru odbrane 18. marta i zatražio da se odobri zahtev šefa Kabineta predsednika Hrvatske.

Ministarstvo ističe da su nadležnosti državnih tela u području odbrane Zakonom o obrani jasno propisane i da je ovakav način postupanja bio neprimeren. Navode da je zahtev Kabineta hrvatskog predsednika trebalo prvo da bude upućen ministru odbrane.

"To je jedino moguće i zakonito postupanje”, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Evropa