Region

Krivokapić u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu: Susedi bez ambasadora i druga otvorena pitanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/11/2021

-

07:07

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, a u ovu prvu zvaničnu posetu Beogradu od kada je stupio na dužnost dolazi u trenutku kada su diplomatski odnosi dve zemlje opterećeni brojnim sporovima. 

Crnogorski premijer stigao je u Beograd u utorak i to na poziv predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić. On će se danas sastati i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a kako su istakli iz crnogorske vlade, poseta predstavlja priliku da se istakne važnost stabilnog i sigurnog regiona.

Odnosi Srbije i Crne Gore, međutim, opterećeni su višegodišnjim sukobima i optužbama, a ni nakon pobede koalicije oko Zdravka Krivokapića nije došlo do poboljšanja, naprotiv, tenzije su se nastavile. 

Prema ocenama sagovornika Euronews Srbija, tema za razgovor je mnogo, ali od susreta u Beogradu ne treba očekivati i znatno poboljšanje odnosa.

"Krivokapić dobrodošao u Beograd"

Uoči dolaska crnogorskog premijera predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić dobrodošao u Beograd i da Srbija sa Crnom Gorom želi da ima dobre odnose.

Na pitanje koliko mogu da se smire tenzije sa Crnom Gorom, Vučić je za TV Pink rekao da nekih tenzija i nema, kao i da ih Srbija nije ni izazivala.

"Neki su mislili da Srbiju okrive za sve, ali mi želimo dobre odnose poštujući Crnu Goru. Nemamo velika očekivanja, ali razgovor je blagorodan", poručio je Vučić.

Ranije je i premijerka Srbije Ana Brnabić u intervjuu za portal IN4S rekla da su dobri odnosi Srbije i Crne Gore od suštinske važnosti za stabilnost čitavog regiona. Kako je napomenula, Srbija je opredeljena za najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom i želi saradnju, unapređenje položaja srpske zajednice u Crnoj Gori, lakši protok ljudi, robe i usluga.

"Poseta premijera Krivokapića je svakako korak u dobrom pravcu, ali nije nikakva promena kursa spoljne politike sa naše strane - regionalna stabilnost i bolje povezan region je jedan od osnovnih prioriteta naše spoljne politike. Očekujemo da će, osim obnove političkog dijaloga na visokom nivou, rezultat ove posete biti stabilniji i sadržajniji bilateralni odnosi", naglasila je ona.

Nekoliko spornih tačaka

Podsetimo, Srbija i Crna Gora su u proteklih godinu dana značajno zaoštrile svoje odnose. Najveće tačke spora bile su odnos Crne Gore prema položaju Srpske pravoslavne crkve, odnosno nepotpisivanje temeljnog ugovora, nezadovoljstvo Srbije zbog položaja Srba u susednoj zemlji, te uzajamno proterivanje ambasadora obe zemlje. Srbija je od toga, inače odustala, ali Crna Gora nije.

Otvoreno je i pitanje izručenja pravosnažno osuđenog bivšeg funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, koji je pet i po godina u Srbiji. I Krivokapićeva Vlada obnovila je zahtev za izručenje, ali za sada iz Beograda odgovora nema.

I Beograd i Podgorica pomno prate signale iz drugog centra, pa tako u Crnoj Gori nije ostala bez komentara činjenica da je premijera te države na aerodromu u Beogradu dočekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i to u farmerkama. Prema pisanju portala pobjeda.me, negodovanje u crnogorskoj javnosti je izazvalo to što je Nedimović gosta dočekao u prilično "ležernom" izdanju - u farmerkama i bez kravate, iako bi po "dres kodu" trebalo da nosi odelo.

Iako se donekle očekivalo da će jedna od prvih zvaničnih poseta crnogorskog premijera da bude dolazak u Beograd, do posete dolazi tek jedanaest meseci nakon izbora nove vlade.

Politikolog Nikola Parun za Euronews Srbija kaže da je ovo definitivno prekasno, ali i da je "bolje ikad nego nikad".

"Mislim da je uvek i svuda poseta najvišeg državnog zvaničnika dobra stvar i da je put ka nekim daljim unapređenjima odnosa i razmotavanju političkih koraka ovog puta pre svega u Crnoj Gori", rekao je Parun.

Kako je napomenuto, jedna od tačaka sukoba u dosadašnjim odnosima je odnos Crne Gore prema položaju Srpske pravoslavne crkve. Za oktobar je bilo najavljeno potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i Vlade Crne Gore, ali to sad nije ni na pomolu. Parun naglašava da je to nešto što treba tumačiti na političkom planu.

"Snaga Zdravka Krivokapića je onoliko velika koliko je velika podrška koju ima unutar koalicije, a na jedan deo te kolicije ključan uticaj ima Beograd, često i kroz SPC. Zbog toga je to na neki način pitanje ne samo regulisanje odnosa SPC i države Crne Gore, nego i regulisanje odnosa unutar vladajuće koalicije u Crnoj Gori", rekao je on.

Kada je reč o ambasadorima i na pitanje da li je to jedan od diplomatskih problema koji je najlakše rešiti, Parun kaže da ga ne bi iznenadilo da se to desi.

"To je lak politički alat kako izaći u susret, pokazati dobru volju i pomeriti stvari sa mrtve tačke, to ipak nije suština odnosa Srbije i Crne Gore, to je samo neki simbol, odgovor na nešto, u ovom slučaju će biti pokazatelj da su stvari relaksiranije", rekao je on.

Euronews TV

I prema mišljenju Milene Bešić, direktorke Centra za demokratiju i ljudska prava, teme su brojne. Ipak kada je reč o Temeljnom ugovoru, ne očekuje neke veće pomake.

"U delu javnosti se očekivalo da se odnosi poprave, dogodilo se suprotno, dobili smo nove teme koje opterećuju odnose dve zemlje. Jedna od njih je potpisivanje temeljnog ugovora sa SPC. Međutim, sumnjam da će ova tema biti glavna tema, svakako je dobro da se uspostavljaju odnosi, mislim da je ovo samo početak, a činjenica je da ja lično ne očekujem neko znatno poboljšanje odnosa i rešavanje nekih bitnih pitanja", navela je ona.

Na pitanje da li poseta Beogradu Zdravku Krivokapiću može da pomogne ili odmogne, Bešićeva navodi da je interesantno da se ovo dešava u ovom političkom trenutku u Crnoj Gori kada su odnosi u vladajućoj većini eskalirali.

Premijer u Beogradu, DF o novoj vladi

Inače, jedan od lidera Demokratskog fonta (DF) Andrija Mandić saopštio je da je za taj savez isteklo vreme za rekonstrukciju vlade i da je vreme za izbor novog izvršnog tela sa novim premijerom. To se dogodilo uoči same posete Krivokapića Beogradu.

Demokratski front je, naime, saopštio da je isteklo vreme za rekonstrukciju vlade i da taj savez pokreće novu inicijativu - formiranje nove vlade bez premijera Zdravka Krivokapića.

"Nažalost došao je trenutak da konstatujemo da što se tiče DF-a završava ova faza oko rekonstrukcije vlade i pokrećemo novu inicijativu za izbor nove vlade, novog premijera, novih ministara", rekao je Mandić na konferenciji za novinare.

Naglasio je da su prethodnih dana bili spremni da podrže rekonstrukciju vlade Zdravka Krivokapića.

Ipak, sinoć je precizirao da cilj inicijative nije obaranje Vlade, nego dogovor parlamentarne većine oko programa i jedinstva "u tome kako da promenimo Crnu Goru i da ispunimo sve ono što smo obećali građanima 30. avgusta".

Mandić je za Dnevnik TVCG najavio je da će razgovor sa parlamentarnom većinom o razrešenju političke krize u Crnoj Gori biti iniciran veoma brzo i da su dalji koraci DF-a usmereni u tom pravcu.

Parun naglašava da je neophodno ispratiti situaciju naredna dva dana, s obzirom na to da "kako je "Krivokapić spakovao kofere, tako je DF zatražio izbor nove vlade".

"To ne može da bude slučajno, momenat u kom se poklapaju dve stvari. Treba videti kako će se stvari odvijati naredna dva dana i da li će se premijer Krivokapić u Podgoricu vratiti jači ili potpuno politički poražen", rekao je on.

Bešić navodi da ostaje opcija vanrednih parlamentarnih izbora, ali dodaje da ti novi izbori ne bi išli na ruku svim političkih akterima u vladajućoj većini.

"Čuli smo i najave Demokratskog fronta da će formirati novu vladu sa drugim partnerima, međutim, jasno je da bez izbora nije moguće ući u tu vrstu rekonstrukcije", rekla je ona.

Komentari (0)

Evropa