Region

Predsednik Hrvatske vratio ratna odličja Branimiru Glavašu

Komentari

Autor: J.Đ.

29/05/2021

-

11:00

Predsednik Hrvatske vratio ratna odličja Branimiru Glavašu
Predsednik Hrvatske vratio ratna odličja Branimiru Glavašu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović vratio je ratna odlikovanja osuđenom ratnom zločincu, generalu Branimiru Glavašu, a njegov sin i advokat Filip Glavaš je pozdravio odluku kao "jedino razumno i logično rešenje u situaciji kada njegov otac više nema status osuđenika."

Glavašu je sedam ratnih odlikovanja i čin general-majora 2010. godine oduzeo tadašnji predsednik Ivo Josipović, pošto je bio pravosnažno osuđen za ratne zločine, prenosi Tanjug.

Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke osvanula je u petak u Narodnim novinama, a navodi se da je donesena 21. maja na predlog Državnog povereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske, navodi Jutarnji list.

Kao osnov za ovo, navedene su dve sudske odluke koje predstavljaju preokret u slučajevima gde se Glavaš tereti za ratne zločine.

Reč je o odluci Ustavnog suda od 12. januara 2015. godine, kojom je ukinuta pravosnažna presuda Glavašu i ostalim okrivljenima, kao i o odluci Vrhovnog suda od 7. juna 2016. kojom je ukinuta prvostepena presuda u istom slučaju, a postupak je vraćen na početak.

Milanovićevom odlukom, Glavašu se vraćaju ratna odličja Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red hrvatskog trolista, Spomenica domovinskog rata i Spomenica domovinske zahvalnosti, prenosi Jutarnji list.

Filip Glavaš: Bivša predsednica se oglušila na zahtev

Advokat Filip Glavaš u izjavi za Hinu pozdravio je odluku Milanovića, rekavši da se u ovoj situaciji Branimir Glavaš ne nalazi u statusu osuđenika, nego optuženika, zbog čega više nema nikakvih presuda koje bi opravdavale oduzimanje čina i odličja.

On je dodao i da je zahtev za povratak odličja podnet još 2019. godine, ali da se tadašnja predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitanović "oglušila o zahtev i nije postupala po njemu", piše Jutanji.

Branimir Glavaš je 2009. godine osuđen na zatvorsku kaznu od deset godina zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine.

Sudsko veće zagrebačkog suda ga je proglasilo krivim po komandnoj odgovornosti i u slučaju "garaža" i "selotejp", i odredilo mu kazne od pet, odnosno osam godina, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od deset godina zatvora.

Komentari (0)

Evropa