Region

Krivokapić: Mnogo toga će se promeniti u odnosima sa Srbijom

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2021

-

16:53

Krivokapić: Mnogo toga će se promeniti u odnosima sa Srbijom
Krivokapić: Mnogo toga će se promeniti u odnosima sa Srbijom - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Crne Gore Zdarvko Krivokapić izjavio je da će se u odnosima Srbije i Crne Gore promeniti mnogo toga, da ta zemlja nije pristupila inicijativi "Otvoreni Balkan" jer sličan proces već postoji, da je želeo da se sastane sa patrijarhom SPC, ali da on nije trenutno u Beogradu, kao i da će učiniti sve da ispoštuje zahtev Beograda za postavljanje novog ambasadora.

On je u intervjuu Tanjugu rekao da Crna Gora nije rekla da neće pristupiti inicijativi "Otvoreni Balkan" već da slične inicijative već postoje i da se na njih treba fokusirati. 

Kako je pojasnio i sada građani Crne Gore granice sa okolnim zemljama prolaze uz ličnu kartu, diplome se nostrifikuju za 10 dana, dok jedini problem predstavljaju radne dozvole mada se, kako kaže i to može "elegantno rešiti". 

"Ne vidim veliku razliku između balkanskog procesa i Otvorenog Balkana. Jedina je razlika što bismo to mi sami vodili, a sada smo vođeni. Za to sam da imamo samostalnost, ali da postoje institucije koje će imati nadležnost da to obezbede. Ako one postoje u okviru Berlinskom procesa i Saveta za regionalnu saradnju- RCC zašto bi pravili iskorak", rekao je Krivokapić. 

"Zatišje koje je moglo da sluti dobro rešenje"

Na pitanje šta će se posle današnje posete promeniti u odnosima Srbije i Crne Gore on je kazao mnogo toga, kao i da je u poslednjih godinu dana u odnosima bilo zatišje koje je moglo da sluti na buru ili dobro rešenje. 

"Mislim da će se desiti dobro rešenje, ustanovili smo ciljeve koje ćemo nastojati da realizujemo. U ekonomskom smislu ne možemo da budemo nezadovoljni razmenom u toku ove i prethodne godine i cilj nam je da razmena dostigne milijardu evra", rekao je crnogorski premijer. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

On je istakao da je zahvalan premijerki Ani Brnabić zbog zajedničkih projekata koji će pomoći građanima Crne Gore, navodeći kao primer projekat u vezi e-uprave. 

"Govorili smo i o saradnji u vezi energetike jer nas ova kriza može ujediniti. Crna Gora ima kapacitet koji nije koristila, možemo mnogo toga bolje uraditi", rekao je Krivokapić. 

"Svaki predlog Srbije o ambasadoru ćemo podržati"

Kada je reč o problemu ambasadora, Krivokapić je rekao da će ta zemlja prihvatiti svaki predlog Srbije u vezi sa postavljenjem ambasadora Srbije u Podgorici, uz konstataciju da u zemljama u okruženju možda nije neophopdno imati ambasade koje puno koštaju, a ne donose benefite, pozivajući se izjavu jednog singapurskog ambasadora.  

"Zašto bi vi u okruženju koje vam je blisko imali ambasadore, kada možete ostvariti dnevnu komunikaciju dolascima na jedan dan. Zašto praviti stereotipe, zašto imati ambasade koje puno koštaju, a da nemamo benefite", rekao je Krivokapić.

On je tako odgovorio na pitanje da li će se Vladimir Božović vratiti u Podgoricu, odnosno da li će Želidrag Nikčević biti novi ambasadpr Podgorice u Beogradu.  

"Mi ćemo sve učiniti da ispoštujemo zahtev Srbije koji mora biti obnovljen u delu ponovnog predlaganja istog kandidata. Znate da je vreme prošlo i da po Bečkoj konvenciji mi ne možemo da još jednom uradimo nešto što je protiv te Bečke konvencije. U svakom slučaju svaki predlog Srbije ćemo podržati i naravno sa zadovoljstvbom prihvatiti" rekao je on.  

On je dodao i da je za novog ambasadora Crne Gore u Beogradu predložen Želidrag Nikčević, ali da je taj predlog odbio crnogorski predsednika koji odobrava imenovanja.  

"Mada je Nikčević iskazao negativan odnos prema ovoj vladi, uputio nekoliko opasnih strela prema funkciji premijera, ali to ne znači da ga vlada nije podržala", rekao je Krivokapić. 

"Crna Gora spremna za potpis Temeljnog ugovora sa SPC"

Krivokapić je izjavio da će Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom(SPC) biti potpisan onog trenutka kada Sinod SPC bude odlučio da je prihvatljiv za njih. 

Posle toga Vlada Crne Gore će ga usvojiti na narednoj sednici i dogovoriti termin potpisivanja sa njegovom Svetosti patrijarhom Porfirijem, rekao je Krivokapić.

"Ako ste vernik zaboravite da ste državnik, i ako imate priliku da utičete na taj ugovor, onda ćete u svakom slučaju učiniti sve najbolje da taj ugovor niko nikada ne ospori. To znači da ćete ispoštovati svako slovo Ustava i Zakona Crne Gore", poručio je Krivokapić. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

On je rekao da je u pripremi posete Beogradu kontaktirana Patrijaršija, jer je želeo da svoju posetu Srbiji počne susretom sa patrijarhom Porfirijem, ali da je iz Patrijaršije dobio odgovor da je Patrijarh ta dva dana, koliko traje njegova poseta odsutan iz Beograda. 

Na pitanje da li oseća da je još uvek poželjan u Patrijaršiji kao državnik, Krivokapić je odgovorio da ne želi i ne može da se menja.

"Ako ste vernik, onda te vernik do kraja", poručio je Krivokapić. On je naglasio da je njegova najvažnija obaveza da svi građani Crne Gore osećaju korist od njegove vlade bez obzira na veru i nacionalnost pripadaju. 

"Mi želimo da obezbedimo dostojanstvo života svakog građanina kroz tri ključna projekta. To su Evropa sada, Evropa ovde i Crna gora odmah", rekao je premijer Crne Gore. 

Komentari (0)

Evropa