Politika

Brnabić: Nadam se da je poseta Krivokapića početak nove faze odnosa, Krivokapić: Treba da tražimo mesta koja nas spajaju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/11/2021

-

10:18

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Crnu Goru i Srbiju vezuju mnoge stvari i one bi po prirodi stvari trebale da imaju najbliže i najbolje moguće odnose, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posle sastanka sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem u Beogradu. Kaže da je pomenuta mogućnost održavanja zajedničke sednice Vlade dve zemlje i da se nada da će se naći termin za to. Zdravko Krivokapić je istakao da se tokom razgovora najmanje pažnje posvetilo politici, a najviše ekomoniji i dobrim vezama između građana Srbije i Crne Gore i dodao da treba tražiti "mesta koja nas spajaju".

Brnabić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Crne Gore rekla da je ovo prva zvanična poseta Zdravka Krivokapića Beogradu i da se nada da neće biti i jedina. Podsetila je da su ona i Krivokapić imali nekoliko susreta do sada i da su razgovarali u više navrata na raznim mestima. 

Euronews/Stefan Goranović

 

"Videli smo se i u Podgorici kada sam ja u ime vlade uručila prve donacije vakcine priajteljima u Crnoj Gori. Videli smo se i u Atini na konferenciji gde smo razgovarali i u Tirani na zajedničkm radnom ručku kada je kancelarka Merkel posetila Zapadni Balkan. I svaki put smo imali otvoren, konstruktivan razgovor o svim temema", navela je premijerka. 

Istakla je da su danas razgovarali o političkim i ekonomskim temama, o infrastrukturi, evrointegracijama, regioanlnoj stabilnosti i povezivanju. 

"Mnoge stvari vezuju Crnu Goru i Srbiju i po prirodi stvari bi treablo da imamo najbliže i najbolje moguće odnose. Nadam se da je ova prva zvanična poseta početak nove faze odnosa sa Vladom Crne Gore i da će osim obnove političkog dijaloga na visokom i najvišem niovu, rezultat posete biti stabiliniji bilateralni odnosi", rekla je Brnabić. 

"Crna Gora jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije"

Kada je reč o ekonomiji, Brnabić je rekla da je Crna Gora jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije i da joj je zadovoljstvo da napomene i da je Srbija jedan od najbližih ekonomskih partnera Crnoj Gori. Kako je rekla, dogovoreno je da se ukupna robna razmena dovede na milijardu evra.  

Navela je i da je prenela premijeru Krivokapiću da Srbija snažno podržava evrointegracije Crne Gore i da je pozitivan signal od strane EU bilo kome na Zapadnom Balkanu pozitivan signal za čitav Zapadni Balkan.  

"Treba da se držimo zajedno, da radimo zajedno i da razgovaramo kako da podržimo svakog partnera na Zapadnom Balkanu u smislu evrointegracija", rekla je Brnabić.  

Govorila je i o infrastrukturnim projektima kao što su nastavak auto-puta MIloš Veliki ka granici sa Crnom Gorom, modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd-Bar. Takođe, kaže da su tema bili i zajednički granični prelazi, kako se ne bi čekalo u turističkoj sezoni. 

Pomenuta je, kaže, i mogućnost održavanja zajedničke sednice dve vlade. Brnabić je navela da će se nastaviti razgovori u tom smislu i da se nada da će se pronaći termin.  

Pozvala je i premijera Krivokapića da razmisli o pozivu koji Crna Gora ima za inicijativu "Otvoreni Balkan" i zahvalila mu je što će večeras prisustvovati večeri na kojoj će imati prilike da vidi o čemu se razgovara i o kakvim projektima je reč.  

Krivokapić: Moramo da budemo okrenuti ka budućnosti i saradnji

Krivokapić je rekao da je sa premijerkom više razgovarao o ekonomskim temama i saradnji dve države i uspostavljanju dobrih veza "koje postoje između Srbije i Crne Gore", nego o politici.

On je rekao i da Crna Gora u svojoj strategiji ima i izgradnju auto-puta Bar-Boljare i povezivanje sa Srbijom.

"Ako Crna Gora želi da otvori luku Bar onda ne samo to, već mora i da se radi na modernizaciji železnica i to je nešto bez čega ne možemo da budemo konkurenti. Moramo zajednički da radimo, da obezbedimo da ovi prostori budu Evropa", naveo je Krivokapić i dodao da su u razgovorima bili više okrenuti ka budućnosti i saradnji.

Rekao je i da će Crna Gora učniti sve da već 2027. godine dođu do "kontrolne tačke sa auto-putem koji gradi Srbija".

"Crna Gora je jedina država Zapadnog Balkana koja je ostala slepo crevo u povezivanju sa najznačajnijim koridorima. Mi ćemo sve učiniti da dođemo do kontrolne tačke koju gradi Srbija... Srbija je napravila iskorak u investiranju u infrastrukturu, bez izgradnje i ulaganja u infrastrukturu ne možete ni investitore da privučete", rekao je Krivokapić, koji je naglasio da Crna Gora ima kao prioritet brzu izgradnju auto puta.

"Da bi skratili vreme i smanjili troškove treba zajednički da radimo da ovi prostori budu deo Evrope. Jer resursi koje imamo su ništa manji nego u drugim zemljama", naveo je.

Podvukao je da je najvažniji deo razgovora bio o budućnosti.

"Meni je izuzetno zadovoljstvo da se nalazim u prestonici Srbije i imao sam to zadovoljstvo da budem dočekan na najvećem mogućem nivou, sa izuzetnim gostoprimstvom kog ću se sećati do kraja života", rekao je Krivokapić.

Osvrnuvši se na sastanak sa Vučićem koji je imao jutros, rekao je da su se saglasili da dve države treba da rade u obostranom interesu obe države i njenih građana.

"Opredelili smo se da to bude strategija odmerenih koraka. Nažalost u poslednje vreme, naročito preko medija, dolazile su poruke otrovnih strela, koje ne trebaju nijednoj strani. Treba da zaboravimo šta je bilo, da nađemo ona mesta koja nas spajaju i obezbedimo prosperite građane obe države", istakao je Krivokapić.

O Nedimovićevom dres-kodu

Na pitanje o tome što je Krivokapića na aerodromu dočekao potpredsednik Vlade Branislav Nedimović u farmerkama, Brnabić je rekla da razume diplomatske protokole, ali da "nekad morate da razumete i individualne preferencije ljudi".  

Objasnila je da je Krivokapića trebalo da dočeka ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ali da se on zadržao u Atini i da nije mogao da sleti na vreme. zbog toga je, kako kaže, u poslednjem trenutku određen ministar nedimović koji je i potpredsednik Vlade.  

"On često prekrši dres-kod, to je manir ministra Nedimovića, nije mu to lično posebno važno", rekla je Ana Brnabić i dodala da u svemu tome nije bilo zle namere.  

Ona je rekla i da predsednik Aleksandar Vučić nije nikome posvetio toliko pažnje koliko Krivokapiću i da je došao na večeru čim je sleteo iz Glazgova da mu poželi dobrodošlicu, kao i da su imali jutros sastanak, a večeras će opet imati večeru.  

"To mnogo više govori kakav je tretman Krivokapića i odnos prema Crnoj Gori od dres-koda Nedimovića. Još jednom se izvinjavam, svakako je moja greška, ali Nedimović je bio zadovoljan i srećan što može da dočeka ministra Krivokapića", rekla je premijerka Srbije. 

Krivokapić je istakao da je Nedimović bio izuzetno srdačan i prijatan u delu tehničkog prijema i da se on nije obazirao na to kako ko izgleda.  

"Znam da u diplomatskom i protokolarnom smislu može to da predstavlja poruku, ali njegove reči srdačna dobrodošlica više govore", rekao je Krivokapić.  

"Susretom s ambasadorima nisam zeleo nikog da uvredim"

Krivokapić je rekao i  da sastankom sa ambasadorima u Beogradu nije želeo da uvredi domaćina, već je jedini razlog tog susreta, kako kaže, bio da ambasadore zemalja koje imaju odnose sa Crnom Gorom, ali nemaju svoje diplomatske predstavnike u Podgorici upozna sa situacijom u toj zemlji.

"Nikada se ne bavim skandalima. Imao sam slobodan vremenski period koji nisam hteo da iskoristim na drugi način, osim radno. I pre dolaska u Beograd, pozvali smo sve nerezidentne ambasadore, koji imaju odnose sa Crnom Gorom, da održimo sastanak kako bih im predstavio ono stanje u Crnoj Gori, i pobudio ekonomsku diplomatiju", rekao je Krivokapić na pitanje zašto se i na čiju inicijativu sastao sa stranim predstavnicima u Beogradu, i kako vidi kritike da je to diplomatski skandal i uvreda domaćina.

Kako je rekao, Crna Gora kao mala država treba da vodi računa o ekonomskoj diplomatiji.

"Ako sam nešto prekršio, izvinjavam se domaćinima, jer o tome nisam razmišljao, da ću da ih uvredim, nego sam razmišljao kako vreme da iskoristim optimalno, da to bude na zadovoljstvo onih koji su vezani za Crnu Goru, a imaju rezidenciju u Beogradu", rekao je Krivokapić.

Krivokapić je, govoreći o prvoj zajedničkoj sednici dve vlade rekao da se nada da će ona biti održana krajem decembra, ili najkasnije početkom januara.

"Težište naših razgovora bile su ekonomija i saradnja, a dogovor je bio da ovog puta ne diraju sporne tačke. Vremenski ćemo uraditi sve kako bismo unapredili odnose", rekao je Krivokapić, koji je dodao da nije tajna da dve zemlje imaju "čitav niz otvorenih i teških pitanja", ali da je ova poseta bila uperena na pozitivne stvari.

"Poseta je usmerena na pozitivne stvari koje možemo lako i brzo da pokrenemo i pokažemo doboru volju jedni prema drugima i da promenimo dinamiku tih odnosa. U tom smislu neka pitanja na prvim sastancima ne pokrećete. Verujem da će to biti rešeno vremenom", rekao je Krivokapić odgovarajući na pitanje da li je sa srpskom koleginicom razgovarao o tome zašto Srbija i dalje nije isporučila Svetozara Marovića.

Na pitanje novinara da je u vreme kada se u Crnoj Gori zaoštrava politička kriza došao u Beograd, Krivokapić je rekao da pozivi Demokratskog fronta da se izglasa nova vlada nisu ništa novo.

"Mislim da ovo pitanje izbora nove vlade traje od 4. decembra prošle godine i ništa se nije desilo. Ova vlada ima podršku dok se ne desi nešto novo, a da bi se "nešto novo desilo moraju da se pokrenu procedure za izbor nove vlade i premijera".

Dodao je i da za pokretanje takve procedure mora da bude 41 poslanik.

"Imamo jednu neprirodnu i neprimerenu ostrukciju. Ako želimo da se igramo sa državom, ajde da se igramo. Ali sa državom ne može da se igra. Narod i građani Crne Gore su važniji od bilo kakve politike i pojedinih političkih lidera koji zbog nevidvljivosti pokušavaju da pokažu svoju moć. Voleo bih da ono što je volja građana bude preslikano i u ovoj vladi", naveo je Krivokapić.

Prva zvanična poseta Krivokapića Srbiji

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić u zvaničnoj je poseti Srbiji, a danas se prvo sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a nakon toga i sa premijerkom Anom Brnabić, koja ga je dočekala ispred Palate Srbija.

Prethodno se Krivokapić jutros sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji istakao da intenzivan i kontinuiran dijalog na visokom nivou predstavlja glavni preduslov za stvaranje klime boljeg razumevanja i lakšeg prevazilaženja eventualnih razlika između dve zemlje.

On je dodao i da Srbija pridaje poseban značaj daljem razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom, u duhu prijateljstva i međusobnog uvažavanja, saopštila je pres služba predsednika.

Predsednik je posebno naglasio da su dobri odnosi između Srbije i Crne Gore od izuzetnog značaja za stabilnost čitavog regiona.

"Verujem da delimo mišljenje da do stabilizacije odnosa i njihovog sveukupnog unapređenja može doći ukoliko postoji volja i spremnost za to sa obe strane, uz uzajamno uvažavanje i sagledavanje zajedničkih potreba i interesa“, rekao je Vučić.

Premijer Crne Gore je izrazio spremnost da se odnosi između dve države unaprede u svim aspektima od obostranog interesa i dodao da "Crna Gora pozdravlja strategiju odmerenih koraka za obostrano korisne odnose dve zemlje".

Govoreći o evrointegracijama, Vučić je istakao da Srbija snažno podržava sve zemlje regiona na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, te da je u tom smislu uzajamna podrška od izuzetnog značaja.

Sagovornici su se takođe saglasili da postoji obostrani interes za revitalizaciju infrastrukture koja povezuje dve zemlje, pri čemu su istakli da je od velikog značaja izgradnja putne i železničke infrastrukture, kao i dalji rad na energetskim projektima, te zajednički nastup na trećim tržištima. Vučić i Krivokapić su u tom smislu posebno istakli strateški značaj izgradnje autoputa Beograd-Južni Jadran i modernizaciju pruge Beograd-Bar.

"Sastanak sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem je protekao u otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi. Saglasili smo se da odnosi između Crne Gore i Srbije moraju biti bolji, kvalitetniji i intenzivniji, u skladu sa interesima svih naših građana", naveo je Krivokapić u objavi na Tviteru.

Dačić i Krivokapić za jačanju bilateralnih odnosa


Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić je nakon današnjeg sastanka sa Krivokapićem istakao važnost posete premijera Crne Gore koje je, kako je rekao, neophodno za jačanje bilateralnih odnosa i saradnje dve zemlje na svim poljima.

"Srbija i Crna Gora kroz istoriju nikada nisu bile jedna drugoj neprijatelji i uvek su bile u bratskim i prijateljskim odnosima", rekao je Dačić, ukazujući da treba uložiti sve napore kako bi se odnosi u budućnosti ponovo doveli na taj nivo.

Dačić je podvukao je da Srbija ne želi da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore i da jedino što je zanima su dobri odnosi i zaštita prava Srba u Crnoj Gori. On je izrazio i spremnost da sa svoje strane radi na jačanju saradnje dva parlamenta, kako kroz realizaciju poseta predsednika parlamenata, tako i kroz bliže kontakte parlamentarnih grupa prijateljstava.

Premijer Krivokapić je takođe je izrazio zadovoljstvo zbog posete Srbiji, ističući da je kod svih zvaničnika naišao na srdačan prijem i spremnost i otvorenost za saradnju.

 

Komentari (0)

Srbija