Politika

Vučić: Krivokapić dobrodošao u Beograd, Srbija sa Crnom Gorom želi da ima dobre odnose

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2021

-

14:28

Vučić: Krivokapić dobrodošao u Beograd, Srbija sa Crnom Gorom želi da ima dobre odnose
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug AP/Hannah McKay

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas u Glazgovu da je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić dobrodošao u Beograd i da Srbija sa Crnom Gorom želi da ima dobre odnose.

On je dodao da se nada da će sa Krivokapićem moći da se vidi večeras na večeri, a da će se sutra i zvanično sastati. Na pitanje koliko mogu da se smire tenzije sa Crnom Gorom, Vučić je rekao da nekih tenzija i nema, kao i da ih Srbija nije ni izazivala.

"Neki su mislili da Srbiju okrive za sve, ali mi želimo dobre odnose poštujući Crnu Goru. Nemamo velika očekivanja, ali razgovor je blagorodan", poručio je Vučić za TV Pink.

Kazao je da se u Glazgovu nije sreo sa predsednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem, kao ni sa predsedavajućim Predsedništva BiH Željkom Komšićem.

Povodom izveštaja koji je predstavio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit i u kome se pominje mogući raspad BiH i sukobi, Vučić je rekao da ga nije pažljivo pročitao i da se zato još ne bi izjašnjavao.

"Želim sa pažnjom da pročitam izveštaj"

Kaže da je video optužbe na račun Republike Srpske i kako navodno RS želi rušenje Dejtonskog sporazuma, i ukazao da su ga svi drugi rušili, a ne RS.

"Ali želim s pažnjom da pročitam izveštaj", napomenuo je.

Na konstatciju da iz međunarodne zajednice ne misle i pitanje zašto to tvrde, Vučić je rekao da treba analizirati i da li su Srbi u pravu, ali je ocenio da za Srbe međunarodno pravo i pravda ne postoje.

"Kada su rastakali bivšu Jugoslaviju rekli su da svi mogu da se odvoje od Srbije, ali da Srbi ne mogu od bilo koga. Napravljen je izuzetak iz poštovanja međunarodnog javnog prava i zato je smešno kada pričaju o vrednostima i pravu i pravdi. To ne postoji", ocenio je Vučić.

On je naglasio da na"Bledu i u Sarajevu pričaju o pravu na opredeljenje, u Prištini isto, a kad se dođe do Srba onda se to ne priznaje".

"Kažu idite u ćošak, nemate pravo ni na šta. Oni su mnogo jači, već su nas bombardovali, ali nemojte da pričate o pravu i jednakim aršinima", istakao je Vučić i ocenio i da se deo međunarodne zajednice nikada nije rukovodio ni pravom ni pravdom, kao i da u Srbiji uvek vide potencijalnu opasnost.

"Po političkoj i ekonomskoj snazi treba je oboriti i spustiti da bi se igrali u lutkarskom pozorištu", rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija mora da razume situaciju u svetu, ali da nije ona otvorila Pandorinu kutiju priznavanjem Kosova, već drugi.

"Ne možemo da menjamo granice. Jedino kao narod možemo da se borimo za snažniju ekonomiju i napredak Srbije, da unapredimo saradnju", zaključio je Vučić.

"Neko gleda interes svoje zemlje,neko stranih ambasada"

Svako ima svoje političke ambicije, neko bi da razmišlja o nacionalnim ambicijama, a neko o tome kako da ispuni strane interese, rekao je Vučić i dodao da će ukoliko građani izaberu one koji se uzdaju u stranu podršku, čestitati, ali da smatra da to nikako nije dobar ni moralan pristup.

On je na ovaj način prokomentarisao izjavu potpredsednika Narodne stranke, bivšeg načelnika Generalštaba Zdravka Ponoša, koji se u medijima pominje kao potencijalni predsednički kandidat, da kad "neko odluči da Hila izvuče iz penzije i dovede ga u Srbiju, to znači da postoji izvesnost da on neće otići, a da Vučić ostane".

Vučić je dalje kazao da ne mogu više strani ambasadori da sastavljaju vladu, što su, kaže, ranije mogli.

"Svako ima svoje političke ambicije, neko bi da razmišlja o nacionalnim ambicijama, a neko o tome kako da ispuni strane interese. Nemam ništa protiv, ako građani izaberu njega, a opšte je poznato kako je osnažio vojsku... Ako žele takve, koji se uzdaju u snagu stranih ambasada, da im pomognu u dovođenju i odvođenju drugih sa vlasti, čestitaću. Ali, ne mislim da je to moralan i dobar pristup za zemlju", rekao je Vučić.

Vučić je dalje naglasio da će narednih dana imati važne susrete u Beogradu u okviru inicijative Otvoreni Balkan, a da će umesto Zorana Zaeva doći vicepremijer Severne Makedonije Nikola Dimitrov. 

Dodao je da će u razgovorima o ovoj inicijativi, u kojima učestvuje i albanski premijer Edi Rami, biti i dosta naših i stranih biznismena. Kako je poručio, važno je da sami možemo da utičemo i menjamo budućnost i da to ne, kaže, prepuštamo drugima.

 

Komentari (0)

Srbija