Region

Šta se očekuje od posete Krivokapića: Prilika za prekretnicu u odnosima Srbije i Crne Gore?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/11/2021

-

11:34

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić stigao je u prvu zvaničnu posetu Beogradu. Cilj posete je unapređenje saradnje sa Srbijom, rekao je premijer, a dok se očekuju ključni sastanci sa srpskim državnim vrhom, analitičari ukazuju da bi crnogorski premijer ovim dolaskom mogao da ojača svoju poziciju, ali i da građani očekuju da formalni odnosi dve zemlje budu unapređeni. 

Krivokapić je, podsetimo, posetu započeo juče polaganjem venca pored spomen-ploče ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću. Danas je organizovan svečani doček, a nakon toga je usedio tet-a-tet sastanak Krivokapića i premijerke Srbije Ane Brnabić.

Ovo je, inače, prva zvanična poseta premijera Crne Gore Beogradu od kada je stupuo na dužnost, a u nju dolazi u trenutku pojačanih tenzija u samoj Crnoj Gori i vladajućoj koaliciji.

Poseta bez velikih očekivanja

Na pitanje zašto do ove posete dolazi tek sada, Miloš Bešić, profesor na Fakultetu političkih nauka, kaže da je Krivokapić sa nekoliko politički neopreznih izjava na početku svog mandata izazvao revolt zvaničnog Beograda.

"Dao je nekoliko izjava, Beograd je burno reagovao i onda je političkim neiskustvom ušao na teren na kom nije znao da odigra pravu utakmicu. Mislim da je ova poseta pokušaj da negde koliko je moguće popravi poziciju", rekao je Bešić za Euronews Srbija.

Juče je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da nema velikih očekivanja od posete, ali da je razgovor blagorodan. 

Euronews TV

Vladimir Pavićević iz Društva za istraživanje politike i političke teorije za Euronews Srbija kaže da je ključ današnje posete to šta su očekivanja građana Crne Gore i Srbije, kao i kakvi se rezultati mogu očekivati.

"Građani Crne Gore očekuju da formalni politički odnosi budu unapređeni. Ti odnosi nisu napredovali onoliko koliko su građani Crne Gore očekivali. Građani hoće da vide da li će biti neka vrsta prekretnice", rekao je Pavićević i dodao da Vučićeva izjava može da se posmatra u prizmi pozicije koju Krivokapić danas ima u Crnoj Gori, odnosno njegovog oslabljenog autoriteta.

Srbija i Crna Gora su u proteklih godinu imale trzavice u odnosima, a jedan od pokazatelja toga je i uzajamno proterivanje ambasadora. Pavićević je komentarisao Krivokapićevu poziciju kada je reč o tome. 

"On sam, komentarišući proterivanje ambasadora rekao je da je to bila pakosna odluka. Onda to menjaš, međutim ništa se to nije dogodilo. Krivokapić ili nema političku volju ili snagu ili on ne može nešto da uradi", rekao je Pavičević.

Euronews TV

Kada je reč o Temeljnom ugovoru SPC i Vlade Crne Gore, Miloš Bešić kaže da je vrlo teško doći do tog papira. a da oko njega vlada konsenzus.

"Koliko ja znam postoji nekoliko predloga tog papira i poslenja informacija je da se taj papir nalazi u SPC, gde se razmatra. Usaglašavanje tog papira će ići veoma teško bez obzira na sadržaj", napomenuo je on. 

Otvoreno je i pitanje izručenja pravosnažno osuđenog bivšeg funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, koji je pet i po godina u Srbiji. I Krivokapićeva Vlada obnovila je zahtev za izručenje, ali za sada iz Beograda odgovora nema.

I Beograd i Podgorica pomno prate signale iz drugog centra, pa tako u Crnoj Gori nije ostalo bez komentara činjenice da je premijera te države na aerodromu u Beogradu dočekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i to u farmerkama. 

"Zapravo jeste vrsta poruke. Ono što diplomatski znamo jeste da premijera sačekuje kolega ili koleginica premijer ili neko ko je prosto u rangu, njega je sačekao ministar poljoprivrede i to jeste jedna vrsta poruke", rekao je Miloš Bešić.

I za Pavićevića je ovo bila jedna "neobična situacija". Ipak, naglašava da je suština videti šta su rezultati današnjih razgovora.

Kakva je politička situacija u Crnoj Gori?

U trenutku dok se Krivokapić spremao za posetu Beogradu, Demokratski front je saopštio da je isteklo vreme za rekonstrukciju vlade i da taj savez pokreće novu inicijativu - formiranje nove vlade bez premijera Zdravka Krivokapića.

Bešić kaže da je reč o ozbiljnoj krizi vlade, a kriza je nastupila kada je vlada formirana kao ekspertska vlada.

"Aktuelni premijer je u oštrom sukobu sa političkom strukturom koju bi autentično trebalo da predstavlja i taj sukob je obeležio njegov mandat. Krivokapić se nalazi u veoma nezgodnoj situaciji i meni se čini da ova poseta nema mnogo veze sa bilateralnom saradnjom, već sa poboljšanjem njegove pozicije političke naročito u svetlu činjenice da je otvoren proces formiranja stranke", naveo je Bešić.

Kako naglašava Bešić, Demokratski front je od samog početka izražavao nezadovoljstvo.

"Nisu nikada iskreno podržavali tu vladu i to je taj problem, koji predstavlja hroničnu nestabilnost u vladi koju niko ne obara iz razloga što ne znaju kakvi bi bili ishodi izbora", naveo je Bešić.

Pavićević kaže da bi Krivokapić trebalo da radi na osnaživanju autoriteta i to kroz jačanje svoje vlade.

"Kako? Tako što će otvoriti prostor da uđu u tu vladu ključnim političkim akterima tri pobedničke koalicije sa izbora. Vi sada osim Dritana Abazovića nemate nikoga ko je politički autoritet tri pobedničke koalicije u vladi i naravno da je ta vlada slaba. Svi vide da je ta vlada slaba jer nema ključnih političara u njoj i Krivokapić ima priliku da kroz rekonstrikuciju osnaži vladu i svoj autoritet", napomenuo je Pavićević.

Komentari (0)

Evropa