Region

Nevreme napravilo haos u Sarajevu, potopljen deo grada: Mnoga naselja ostala bez vode i struje, poplavljeni putevi

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2021

-

08:48

Nevreme napravilo haos u Sarajevu, potopljen deo grada: Mnoga naselja ostala bez vode i struje, poplavljeni putevi
Nevreme napravilo haos u Sarajevu, potopljen deo grada: Mnoga naselja ostala bez vode i struje, poplavljeni putevi - Copyright Tanjug/FENA/Almir Razić

veličina teksta

Aa Aa

Snažno nevreme sa obilnim padavinama koje je zahvatilo Bosnu i Hercegovinu izazvalo je bujice i pokrenulo klizišta, velika materijalna šteta prouzrokovana je na području Jablanice, nivo Miljacke u Sarajevu preti da poruši most Ćumurije, a poplavljene su mnoge zgrade i kuće u naselju Otes gde se izlila reka Željeznica.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za obilne padavine, olujan vetar kao i pojavu klizišta, javlja Radio Sarajevo.

Područje za koje se izdaje upozorenje je Hercegovina kao i jugozapadna i centralna područja Bosne, očekuju se intenzivne padavine i olujan vetar.

Obilne padavine protekle noći su u glavnom gradu BiH donele velike probleme građanima brojnih naselja, voda na ulicama otežava saobraćaj, a na području Ilidže vodostaj Željeznice je naglo porastao i ona se izlila ugrožavajući naselje Otes.

Potopljeni delovi Sarajeva

 Kantonalna vlada je u Sarajevu na hitnom zasedanju zbog situacije izazvane poplavama i očekuje se da budu donete određene mere, piše sarajevski portal Klix.

Objavljena je fotografija najgroženijih delova Sarajeva iz vazduha, koja najbolje govori o situaciji u Doglodama, Otesu i drugim naseljima na Ilidži.

Pod vodom je i veliki broj objekata i prihvatnih automobila, spasioci i dalje evakuišu stanovnike Otesa na sigurne lokacije.

Veći deo Sarajeva ostao bez električne energije

Veći deo Sarajeva ostao je tokom prepodneva bez električne energije, zbog kvara na trafo stanici Reljevo, piše sarajevski portal Klix.

Ekipe Elektrodistribucije su na terenu i rade na otklanjanju kvara.

Evakucija staračkog doma

Ugroženo je između 50 i 70 kuća, u toku je evakuacija staračkog doma, a stanari se za sada sele na više spratove, a kasnije ćemo vidjeti šta ćemo - rekao je za Dnevni avaz direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženan Brkanić.

Iz Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo potvrdili su da su poplavljene brojne zgrade i porodične kuće, a ekipe su na terenu i evakuišu najugoroženije.

"Zovu ljudi iz privatnih kuća, ugostiteljskih objekata, ali mi niti imamo dovoljno ljudi, ni opreme da sve to stignemo. Ovo nam je najbitnije, da ljude evakuišemo u Otesu, a ostalo će morati da čeka", rekali su za "Avaz" iz Profesionalne vatrogasne brigade KS.

Preporuka da deca ne idu u škole i vrtiće

Krizni štab opštine Istočna Ilidža izdao je preporuku da se zbog poplava na području ove lokalne zajednice deca ne šalju u vrtiće i škole.

Iz ove lokalne zajednice obaveštavaju sve koji žele da se uključe u akciju spasavanja da su obezbeđene vreće i pesak i da se mogu javiti na određene telefone za koordinaciju akcije.

Noćašnje kiše na ovom području i bujice lokalnih reka i potoka na mnogim mestima na području ove opštine već izazvale poplave ili prete da ih izazovu.

Trenutno su najugroženiji i već poplavljeni Bojovića most i most kod škole u Kasindolu, Grbavička ulica, Ulica 9. januara i Ravnogorska u Kotorcu, te Novakovića ulica u Donjem Kotorcu.

Iz Opštine Istočna Ilidža napominju da je u Vojkovićima zatvoren most u Krupcu, a ugrožen je i deo naselja kod restorana "As", prenela je Srna.

Zbog poplava i klizišta obustavljen saobraćaj na pravcu Sarajevo-Foča

Veći deo BiH zahvatilo je jako nevreme, a zbog izlivanja vode na put i klizišta obustavljen je saobraćaj na deonici Trnovo - Sarajevo - Foča.

Saobraćaj je obustavljen i na deonici regionalnog puta Konjic -Boračko jezero, prenosi Klix.

Saobraćaj je usporen i otežan i na širem području Sarajeva.

Vozači su upozoreni na mestimično jake udare vetra i na mogućnost urušavanja stabala i polomljenog granja na puteve, kao i na povećanu opasnost od odrona.

Komentari (0)

Evropa