Region

Republika Srpska Savetu bezbednosti: Sarajevo podriva suverenitet BiH

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2021

-

13:11

Republika Srpska Savetu bezbednosti: Sarajevo podriva suverenitet BiH
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Političke partije iz Sarajeva i njihovi međunarodni saveznici podrivaju suverenitet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine, navodi se u 26. Izveštaju Republike Srpske Savetu bezbednosti UN.

U prvom delu izveštaja, pod nazivom "Republika Srpska podržava BiH kakva je predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom", navodi se da se suverenitet podriva podrškom "kolonijalističkoj vladavini stranaca u BiH i urušavanjem ustavne podele nadležnosti između nivoa BiH i entiteta", prenosi RTRS.

U izveštaju se precizira da Republika Srpska dosledno poštuje pravni okvir, prava i obaveze propisane Dejtonskim sporazumom - uključujući i one koje utvrđuje Ustav BiH.

U tekstu se ističe da Republika Srpska dosledno insistira na tome da i ostale strane i potpisnici sporazuma treba da čine isto, uz poštovanje ne samo teritorijalnog integriteta BiH, već i autonomije dva entiteta koja čine BiH, kao i prava konstitutivnih naroda koja su garantovana Ustavom BiH.

U Izveštaju se naglašava da Republika Srpska ni na koji način ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, niti joj oduzima nadležnosti institucijama na nivou BiH koje su definisane Ustavom.

Suprotno navodima pojedinih kritičara, Republika Srpska nema plan za otcepljenje od BiH, ističe se u Izveštaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa