Region

Šmit pozvao predstavnike RS da se vrate u institucije BiH: Neprihvatljivo je da institucije budu bilo čiji taoci

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2021

-

13:12

Šmit pozvao predstavnike RS da se vrate u institucije BiH: Neprihvatljivo je da institucije budu bilo čiji taoci
Šmit pozvao predstavnike RS da se vrate u institucije BiH: Neprihvatljivo je da institucije budu bilo čiji taoci - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit pozvao je danas predstavnike Republike Srpske da se vrate u zajedničke institucije, a predstavnike tri naroda da se okrenu budućnosti.

Šmit je to rekao u obraćanju poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kojoj ne prisustvuju predstavnici iz Republike Srpske.

U obraćanju koje je počelo u podne, Šmit je, kako prenosi Radio televizija Republike Srpske, rekao da "ne razume da neko blokira parlament koji je pravo mesto za razgovore". Rekao je i da će se naredne sedmice obratiti u Savetu bezbednosti UN i predstaviti redovan izveštaj o BiH, koji je predao.

Naglasio je, navodi se, da je neprihvatljivo da institucije budu bilo čiji taoci i pozvao predstavnike Republike Srpske da se vrate u zajedničke institucije i učestvuju u njihovom radu. Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika, jer njegov izbor nije verifikovan u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je odlučila da predstavnici iz Srpske ne učestvuju u radu državnih institucija, nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko na samom kraju svog mandata nametnuo odluku o izmenama i dopunama Krivičnog zakona, kojima se zabranjuje i sankcioniše negiranje genocida.

"Nema razgovora o dezintegraciji države"

Niko ko želi da razgovara o dezintegraciji države, neće biti u mogućnosti da to realizuje i poručio da je jasno da niko nema interesa da vrati sat unazad.

“Međunarodna zajednica neće samo nemo sedeti i gledati da se sve uništi. Kao visoki predstavnik pozivam vas da radite sa mnom. Nisam neko ko je došao da dominira. Građani ne zaslužuju strah, atmosfera straha i podela ubrzat će egzodus mladih koji već odlaze zbog korupcije“, rekao je.

Mišljenja je da uz pomoć parlamentaraca, EU, stabilne valute i uz dobre ekonomske izglede, postoji mogućnost za uspeh.

"Što se tiče osporavanja, to nisu prava pitanja, to mora prestati, prevelik je ulog. Mi smo opredeljeni na mir i sigurnost i vrlo sam osetljiv na to. I dalje ću nastaviti da se sastajem sa vama, obilaziću gradove i region tražicu da rešimo sve ispred nas. To podrazumeva iskorenjivanje korupcije, jačanje vladavine prava, ubrzavanje razvoja ekonomija, implemantacija ustavnih reformi i razno-raznih mera koje će vratiti poverenje ljudi", dodao je Šmit.

"Odredbe o genocidu se ne odnose samo na jedan narod"

Govoreći o nametnutim izmenama Krivičnog zakona o zabrani i sankcionisanju genocida, Šmit je rekao da se te odredbe ne odnose samo na, kako je rekao, "jedan genocid i zločin i na jedan narod".

"Ti amandmani služe svim žrtvama. Mislim da je neophodno da žrtve imaju vredno sećanje”, rekao je Šmit i pozvao političke predstavnike da ne razmišljaju o prošlosti.

“Nemojte razmišljati o prošlosti, a da ne razmišljate da će biti bolje u budućnosti...To nije lako, ali treba se pripremiti da se donesu zaključci o budućnosti. To je najvažnije”, istakao je Šmit.

Onima koji su, kako je rekao, napustili ovo najvažnije parlamentarno telo, poručio je da "odustajanje nije opcija".

“Ustavni sud doneo je da je država titular državne i vojne imovine i da Parlamentarna skupština uređuje raspodelu te imovine. Siguran sam da zajedno možemo naći dobra rešenja koja će odgovoriti na promene. Ja vam mogu reći samo jedan način kako to može da funkcioniše. Jasna mi je cela situacija i treba se obratiti odgovornim organima, onima u Republici Srpskoj da se vrate i prate propise. To je moj plan i to bi pomoglo. Pozivam vas da se počnete baviti tim pitanjem. Neprihvatljivo je da institucije budu taoci", rekao je, između ostalog, Šmit.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa