Region

Poslanici iz Republike Srpske neće prisustvovati obraćanju Kristijana Šmita

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2021

-

11:29

Poslanici iz Republike Srpske neće prisustvovati obraćanju Kristijana Šmita
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine - Copyright parlament.ba/Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici iz Republike Srpske neće prisustvovati današnjem obraćanju visokog predstavnika Kristijana Šmita u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, izjavila je šefica Kluba poslanika u ovom domu Snježana Novaković Bursać.

Ona je za Srnu rekla da sve što se proteklih dana dešava u Predstavničkom domu predstavlja još jedan korak u, kako je navela, "destabilizaciji stanja u BiH i razvaljivanju institucija".

"Sve što su radili proteklih dana, radili su mimo pravila i principa na kojima Parlamentarna skupština funkcioniše, a istaknuti primeri su donošenje odluke za obraćanje Kristijana Šmita i slanje pisma članova zajedničkog Kolegijuma iz bošnjačkog naroda Denisa Zvizdića i Bakira Izetbegovića na razne adrese, što predstavlja klasičan primjer uzurpacije institucija", navela je Bursać.

Prema njenim rečima, sve su to dodatni koraci u razgradnji institucija BiH jer su urađeni mimo procedura i mimo uvažavanja predstavnika drugih konstitutivnih naroda i predstavnika Republike Srpske.

"Današnje najavljeno obraćanje gospodina Šmita poslanicima iz Federacije BiH u sali Predstavničkog doma mi pomalo deluje i kao podvala njemu samom u poznatom maniru sarajevske čaršije, i zaista me čudi da su mu to njegovi saradnici dozvolili ili priredili, ali to je već njegov problem", navela je Bursać.

Prema njenim rečima, bitno je naglasiti da je prošireni Kolegijum koji je sebi dao za pravo da dopusti Šmitovo obraćanje to učinio isključivo glasovima predstavnika bošnjačkih stranaka jer za tu odluku nije glasao niko iz Republike Srpske, a ni predstavnici hrvatskog naroda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa