Region

Protesti u Sloveniji, demonstranti traže ostavku Vlade i nove izbore

Komentari

Autor: Dojče vele

29/05/2021

-

16:28

Protesti u Sloveniji, demonstranti traže ostavku Vlade i nove izbore
Protesti u Sloveniji, demonstranti traže ostavku Vlade i nove izbore - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Mesec dana pre nego što Slovenija preuzima predsedavanje Savetom EU, desetine hiljada ljudi demonstriralo je protiv konzervativne vlade u Ljubljani i zahtevalo ostavku premijera Janeza Janše, prenosi Dojče vele. 

Najmanje 20.000 demonstranata u Sloveniji pozvalo je na ostavku vlade i vanredne izbore, javila je slovenčka televizija - organizatori kažu da ih je bilo 40.000.

Ističe se da su na skupu u Ljubljani učestvovali sindikati i opozicione stranke. Demonstranti su uzvikivali "izbori sada". Na jednom transparentu je pisalo "Smrt fašizmu, sloboda za sve". Mnogi demonstranti su došli na biciklima, koji su simbol antivladinog pokreta.

Kritičari optužuju desničarskog premijera Janeza Janšu za sve autoritarniju vladavinu. Između ostalog, kritikovan je zbog odnosa prema medijima. Otkako je preuzeo funkciju u martu 2020, posebno na Tviteru više puta je napadao medije i novinare - čak i Nemce.

Njegovi protivnici takođe optužuju Janšu da koristi pandemiju korone za podrivanje nezavisnosti pravosuđa.

Janša (62) je jedva "preživeo" izglasavanje nepoverenja parlamentu u sredu. Zahtev su podnele četiri opozicione stranke koje ga optužuju da propuste u suzbijanju pandemije, na primer u nabavci vakcina. Janša te optužbe naziva zaverom levice.

Komentari (0)

Evropa