Region

Korona u regionu ne jenjava, donete nove epidemiološke mere

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/11/2021

-

13:38

Korona u regionu ne jenjava, donete nove epidemiološke mere
Pacijenti sa Kovidom-19 - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiološka situacija u regionu i dalje je loša, a u nekim zemljama su donete nove epidemiološke mere za suzbijanje širenja koronavirusa.

U Hrvatskoj je tokom poslednja 24 sata zabeleženo 4.159 novih slučajeva koronavirusa, od 9.776 testiranih. U toj zemlji je za dan preminulo 50 osoba.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 32.000. Hospitalizovan je 1.848 pacijenat, a od toga je na respiratoru 248, preneo je portal Index.hr.

Od subote su u Hrvatskoj na snazi  nove mere protiv širenja virusa. Ostaje na snazi mera zabrane održavanja okupljanja na otvorenom za više od 100 osoba, osim ako se ne radi o osobama koje imaju digitalne kovid-potvrde.Sva okupljanja mogu trajati do ponoći, a izuzetak su bioskopske projekcije, ako su počele do 23 sata, kao i svadbe, koje moraju da traju do 2 iza ponoći, a svi prisutni moraju da imaju kovid potvrde.

Sloveniji je u poslednja 24 sata zabeleženo 2.313 novih slučajeva koronavirusa, a pozitivno je bilo oko 42 odsto testiranih uzoraka. Preminulo je 11 pacijenata.

Procenjuje se da je u toj zemlji trenutno aktivno 36.000 slučajeva. U bolnicama širom Slovenije leči se 797 osoba, što je 49 više nego prethodnog dana, a broj pacijenata na intenzivnoj nezi porastao je za devet na 184, prenosi STA.

Kako bi ograničila naglo širenje koronavirusa, Vlada Slovenije je donela niz novih restriktivnih mera, ali se nije odlučila za zaključavanje koje su savetovali iz zdravstvenog sistema, navodeći da su bolnički kapaciteti na ivici izdržljivosti. Nove mere stupaju na snagu u ponedeljak i uključuju skraćenje radnog vremena lokala i zabranu okupljanja osim za članove istog domaćinstva.

Pixabay

 

 

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata registrovano je 313 osoba pozitivnih na koronavirus od 1.377 obrađenih testova, a preminule su 22 osobe, saopštile su danas entitetske ustanove za javno zdravstvo i Vlada Brčko distrikta.

U Federaciji Bosne i Hercegovine preminulo je šest ljudi i registrovano 220 osoba pozitivnih na korona virus od 938 obrađenih testova. U Republici Srpskoj registrovano je još 86 novozaraženih od 273 testirana uzorka, a preminulo je 15 ljudi. U Brčko distriktu zabeleženo je sedam novozaraženih od 166 obrađenih testova. Preminula je jedna osoba.

U Crnoj Gori su za 24 sata registrovana 552 slučaja koronavirusa, a od posledica kovida 19 preminulo je troje ljudi, prenosi RTCG. Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva u Crnoj Gori iznosi 5.484.

Komentari (0)

Evropa