Region

Britanski ministar optužio Rusiju za krizu u Bosni: "Ne smemo dozvoliti da dođe do novih sukoba"

Komentari

Autor: Sky News

10/11/2021

-

10:10

Britanski ministar optužio Rusiju za krizu u Bosni: "Ne smemo dozvoliti da dođe do novih sukoba"
Džejms Kleverli; Milorad Dodik - Copyright AP Photo/Kirsty Wigglesworth; Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Britanski ministar za Bliski Istok i Severnu Afriku Džejms Kleverli optužio je Rusiju za ulogu koju ima u nadolazećoj krizi u BiH, za koju stručnjači strahuju da bi mogla dovesti do novih sukoba na ovom području.

Kleverli je izneo tu optužbu rekavši da je britanska vlada "apsolutno rešena" da održi mir u regionu, nakon što su analitičari upozorili da je balkanska država na ivici svoje najozbiljnije krize od završetka rata u Bosni 1995. godine.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit upozorio je prošle nedelje da mirovnom sporazumu kojem su posredovale SAD i koji je potpisan na kraju rata, preti opasnost od kolapsa.

"Izgledi za dalju podelu i sukob su veoma realni", napisao je mirovni izaslanik UN u izveštaju.

Kleverli se složio sa poslanikom Džejmsom Grejem, koji je pozvao vladu da učini nešto "pod hitno" jer "iza svega stoji Rusija".

Grej je rekao da je trenutnu nestabilnost pokrenuo i sâm Šmit donošenjem Zakona o zabrani poricanja genocida, što uključuje gospodina Dodika, koji je ranije ove godine zakon nazvao "ekserom u kovčeg Bosne" i rekao da Republika Srpska "nema druge opcije osim da počne s raspuštanjem".

Grej je potom upitao Kleverlija da li će se složiti sa njim da se zapravo "iza svega toga kriju Rusija i Srbija" i da ćemo ako "ne preduzmu nešto veoma dramatično i hitno u vezi sa tim, biti suočaeni sa povratkom u haos koji smo videli u BiH krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina".

"On je u pravu da ovde vidimo 'ruku' Rusije i moramo da radimo sa visokim predstavnikom i našim međunarodnim partnerima kako bismo osigurali da ne dođe do fragmentacije. I u pravu je da je neprihvatljivo negirati holokaust gde god da se on dogodio. Ali, za mnoge od nas ovo je događaj koji je bio značajan deo naših života. I to onaj za koji moramo da osiguramo da se ne ponovi", rekao je ministar spoljnih poslova.

Poslanica SNP-a Alison Tjulis rekla je da ako se situacija i dalje bude pogoršavala, postoji rizik od "povratka sektaštvu prošlosti" i rizik od "ohrabrivanja ruskog uticaja u regionu".

Konzervativac Bob Sili je dodao da postoji "značajan potencijal" da snage EU dođu u direktan sukob sa "ruskim zastupnicima" u Bosni.

Njegova procena je u skladu sa nedavnim komentarom visokog zvaničnika EU.

"Zaglavljeni smo između kamena i nakovnja. Ne može se videti da međunarodna zajednica žrtvuje Srbe, jer gura njih i Srbiju dalje u zagrljaj Rusije. Ali, Balkan je na pragu EU. Povećan ruski uticaj u regionu daje im još jedno uporište i platformu za uticaj, ako žele dalje da destabilizuju stvari", rekao je.

A bosanski ratni veteran koji je postao konzervativni poslanik, Džejms Sterlend upozorio je da je nedavno otišao u Bosnu i rekao da zna "da je strah od bezbednosti opravdan".

Kleverli je ponovio potrebu da "svi rade zajedno sa međunarodnim partnerima kako bi učinili sve što mogu kako ne bi došlo do fragmentacije" i najavio da će visoki predstavnik posetiti Britaniju u decembru.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je u bliskom kontaktu sa njim kako bi se osiguralo da radimo u saradnji i daje mu glasnu podršku, uključujući i upotrebu izvršnih ovlašćenja ako situacija to bude zahtevala. To je dalja provera i ravnoteža destabilizujućih akcija u BiH. Na predstojećem sastanku ministara inostranih poslova NATO-a, Ministarstvo spoljnih poslova će se zalagati za više fokusa i resursa za BiH, kao i na potrebu da se odbiju akcije Rusije"

Komentari (0)

Evropa