Region

Premijer Severne Makedonije odložio ostavku: Dani su pred nama, ostajem da pomognem narodu

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2021

-

11:34

Premijer Severne Makedonije odložio ostavku: Dani su pred nama, ostajem da pomognem narodu
Zoran Zaev - Copyright Tanjug/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Makedonski premijer i lider SDSM Zoran Zaev izjavio je da će ostati na toj funkciji kako bi pomogao da se održi parlamentarna većina i eventualno je povećao.

Zaev, koji je nakon rezultata lokalnih izbora podneo ostavku 31. oktobra, rekao je nakon sednice Glavnog i Izvršnog odbora SDSM, održane u utorak uveče, da je taj Odbor predložio da se ostavka odloži, kao i da je posvećen procesu očuvanja parlamentarne većine, prenosi Telma.

"Nemam šta drugo da dodam, jer je predsednik Odbora saopštio odluke i odgovorio na sva pitanja. Važno je da se zemlja ne vraća u prošlost svađa kako u zemlji tako i u inostranstvu, da ugrozi proces evrointegracija, naravno da je važno jer smo i dalje u vremenu pandemije, energetske krize, odgovornost svakog građanina, ali i političara i dalje postoji", rekao je Zaev.

On je rekao i da se nada da će se parlamentarna demokratska većina stabilizovati, pre svega, jer je orijentisana ka evroatlantskom putu i multietničkom društvu kao i ka održavanju dobrosusedskih odnosa i pozitivnih reformi.

"Dani su pred nama, videćemo", rekao je Zaev.

Podsetimo, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev preuzeo je odgovornost za rezultate lokalnih izbora i podneo ostavku na mesto premijera i predsednika Socijaldemokratskog saveza Mekdonije što je saopštio na konferenciji za novinare.

"Čestitam svim gradonačelnicima. Želim da podelim svoje razočaranje sobom i ljudima. Na ovim izborima videli smo saveze žrtava i nasilnika od 27. aprila. Ujedinili su se bez ikakvog obraza za glas i novac", rekao je Zaev poslednjeg dana oktobra nakon proglašenja izbornih rezultata.

Zaev je naime uoči izbora rekao da će  podneti ostavku ukoliko gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov izgubi na lokalnim izborima, što se i dogodilo. Pobedu je odnela Danela Arsovka, nezavisna kandidatkinja.

Komentari (0)

Evropa