Region

Poljska objavila snimak koji navodno prikazuje kako beloruske službe zastrašuju migrante pucnjevima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/11/2021

-

14:06

Poljska objavila snimak koji navodno prikazuje kako beloruske službe zastrašuju migrante pucnjevima
Poljska objavila snimak koji navodno prikazuje kako beloruske službe zastrašuju migrante pucnjevima - Copyright AP Photo/Mateusz Wodziński;Czarek Sokolowski; State Border Committee; Republic of Belarus

veličina teksta

Aa Aa

Dve grupe migranata su navodno uspele da pređu granicu između Belorusije i Poljske, usred optužbi da su beloruske snage ispaljivale metke u vazduh u blizini improvizovanog kampa.

Poljsko ministarstvo odbrane objavilo je na Tviteru snimak na kojem se čuju zvukovi, poput pucnja u pograničnom području.

Snimak se ne može nezavisno proveriti zbog vanrednog stanja u Poljskoj koje sprečava novinare, aktiviste i druge nerezidente da priđu zoni granice.

AP je izvestio da su svi oni ljudi koji su uspeli da pređu granicu, privedeni.

Poljska je u utorak pojačala prisustvo vojske i policije na graničnim prelazima, dan nakon što su grupe migranata pokušale da probiju ogradu od žilet-žice. Migranti su uglavnom iz Iraka i Sirije, iako su neki došli iz Afrike.

Sve se dešava u trenutku kada je kancelarka Nemačke Angela Merkel saopštila ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je beloruska "instrumentalizacija migranata" nehumana i neprihvatljiva i zamolila ga da izvrši pritisak na belorusku vladu po tom pitanju, rekao je njen portparol.

AP

Kremlj je međutim, ranije okrivio Evropsku uniju za migrantsku krizu na granici između Belorusije i Poljske, rekavši da nije uspela da održi sopstvene humanitarne vrednosti i pokušala da "uguši" Belorusiju planovima da zatvori deo granice.

Evropska unija je takođe optužila režim beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da pokušava da stvori nestablinost novim talasom masovnih migracija u EU.

 

Komentari (1)

Goran

16.11.2021 14:07

Upravo gledam live prenos i sve što vidim su Poljaci koji vodenim topovima i suzavcem zasipaju ove nesrećnike kojima apsolutno nije mesto tu.

Evropa