Region

Akcija u Hrvatskoj po nalogu Evropskog tužioca: Uhapšena bivša ministarka

Komentari

Autor: HRT/Euronews Srbija

10/11/2021

-

19:22

Akcija u Hrvatskoj po nalogu Evropskog tužioca: Uhapšena bivša ministarka
Gabrijela Žalac - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Po nalogu Kancelarije evropskog javnog tužioca u Zagrebu, policija je danas uhapsila bivšu ministarku regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac i direktora Centralne agencije za finansiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislava Petrića, kao i još dve osobe.

U saopštenju ove kancelarije se navodi da su oni uhapšeni u saradnji evropskog javnog tužitelja i hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) i da su u toku "hitne dokazne radnje".

Oni se sumnjiče da su počinili krivična dela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU i Centralnoj agenciji za finansiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano uz postupke javne nabave informatičkog sistema.

kako je javila HRT, sumnjiv je posao izrede softvera vrednog 16,24 miliona kuna (2,2 miliona evra) koje je Ministarstvo na čijem je čelu u to vreme bila ministarka Gabrijela Žalac, dodelilo firmi Ampelos.

Plenković: Postoji presumcija nevisnosti

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je iznenađen hapšenjem bivše ministarke regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac i još nekoliko osoba.

"Znam šta sam pročitao, drugo ne znam ništa, prezumpcija nevinosti postoji. Cilj je boriti se protiv korupcije, ali osim toga više neću reći ništa", rekao je Plenković.

Dodao je da je Žalac još članica Predsedništva HDZ-a, a hrvatski mediji za bivšu ministarku kažu da je oduvek bila premijerova "miljenica" koju je energično uvek i od svega branio.

Na pitanje da li je HDZ danas isti kao i u vreme nekadašnjeg premijera Ive Sanadera, koji je osuđen zbog više krivičnih dela primanja i davanja mimta, te da to rekao poslanik Raspudić, Plenković kaže:  "O, pa to je Milanovićev portparol, bio je levičar tamo u Mostaru, sad glumi domoljuba", rekao je Plenković, a novinar je na to uzvratio da nije mislio na tog Raspudića.


 

 

 

 

 

Komentari (0)

Evropa