Region

Eskobar zabrinut zbog popisa stanovništva u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2021

-

18:06

Eskobar zabrinut zbog popisa stanovništva u Crnoj Gori
Gabrijel Eskobar - Copyright rs.usembassy.gov

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar razgovarao je danas u Podgorici sa predsednikom Skupštine Aleksom Bečićem, a iz Ambasade SAD je posle tog susreta saopšteno da je američki zvaničnik izrazio zabrinut zbog popisa stanovništva u Crnoj Gori, koji bi, kako je naveo, mogao da podigne nacionalističke tenzije.

Eskobar je, navodi se na tviter nalogu Ambasade SAD, poručio da poslanici moraju da rade zajedno protiv korupcije i na unapređenju javnog interesa.

U saopštenju iz Skupštine popis stanovništva se ne pominje.

Eskobar je, navodi se, istakao da SAD podržavaju reforme koje Crna Gora sprovodi na putu ka Evropskoj uniji.

Eskobar je, kažu, Bečića upoznao sa tri stuba delovanja SAD ka Zapadnom Balkanu, koji podrazumevaju evropske i evroatlantske integracije, kao i snažnu ekonomsku saradnju.

Navodi se da je Eskobar odao priznanje Crnoj Gori na njenom strateškom partnerstvu sa SAD, i dodao da je uveren da će ona u narednom periodu opravdati očekivanja EU i postati njena prva članica.

 

 

Rekao je i da je Crna Gora važan partner NATO-a, čiji doprinos je cenjen i prepoznat.

"Eskobar je saopštio da je jedan od ključnih izazova Crne Gore borba protiv korupcije, istakavši da poslanici Skupštine Crne Gore treba da rade zajedno protiv korupcije i na unapređenju javnog interesa", stoji u saopštenju.

Bečić: Uspostaviti zdrave odnose između zemalja Zapadnog Balkana

Bećić je, dodaje se, istakao da je bogato iskustvo i poseban senzibilitet Eskobara prema zemljama Zapadnog Balkana garant dinamičnijeg unapređenja bilateralnih, ali i regionalnih odnosa sa SAD.

"Činjenica da se poseta Eskobara odvija u danu kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, kao i Dan veterana, potvrđuje savezništvo koje su dva naroda vodila u svim izazovnim vremenima i koje je ojačalo veze i naše tradicionalno prijateljstvo", istakao je Bečić.

Iskazao je velika očekivanja od jačanja odnosa SAD-a i EU, što, kako je naveo, predstavlja garanciju napretka Zapadnog Balkana u cilju postizanja dugoročnog mira i stabilnosti.

Bečić je, kako je saopšteno, istakao svoju spremnost i privrženost u uspostavljanju zdravih odnosa između zemalja Zapadnog Balkana, koji moraju počivati na međusobnom poštovanju.

"Isključivo saradnjom u ekonomskim, političkim, integracionim i drugim sferama, celi naš region je na dobitku, dok od konfrontacija svi gubimo. Zato je važno da kao lideri pokažemo punu odgovornost kako bismo iskoristili ogromne potencijale i od Zapadnog Balkana napravili najprivlačnije tržište", naveo je Bečić.

Komentari (0)

Evropa