Region

Đorđe Radulović: Svi različito gledamo na "Otvoreni Balkan"

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2021

-

10:51

Đorđe Radulović: Svi različito gledamo na "Otvoreni Balkan"
Đorđe Radulović: Svi različito gledamo na "Otvoreni Balkan" - Copyright gov.me/Saša Matić

veličina teksta

Aa Aa

Šef crnogorske diplomatije Ðorđe Radulović izjavio je da premijer, potpredsednik vlade, ministri i on različito gledaju na inicijativu Otvoreni Balkan.

"Ono kako ja gledam je činjenica da to i Berlinski proces treba da budu posmatrani s dva aspekta. Berlinski traje od 2014. dosad, postignuti su određeni sporazumi, nešto i konkretno postignuto. S druge strane, Otvoreni Balkan takođe ima određene slobode, ali zaista još uvek tražim konkretne benefite od toga", rekao je Radulović.

On je u sinoćnjem intervjuu za podgoričke TV Vijesti rekao da smatra da Crna Gora, kao najmanja zemlja u regionu, pre nego pristupi bilo čemu, "treba da ima poseban oprez prema tim stvarima".

Radulović, za kojeg crnogorski mediji tvrde da je jedan od tri ministra čijim radom premijer Zdravko Krivokapić nije zadovoljan, kaže da je aktuelna vlada "Crna Gora u malom" i da se "ne slažu svi oko svega".

Za njega kao, kako kaže, čoveka i građanina, bitna je "crnogorska katarza", i smatra da bi trebalo "ostaviti druge da imaju svoju katarzu".

"Ako branim i braniću pravo Srba da idu u svoju crkvu, ako sam zastupao pravo Bošnjaka da žale za preminulima tokom genocida u Srebrenici, takođe ako branim pravo crnogorskih građana da se njihov ugled i čast ni na koji način ne omalovaži, apsolutno branim i pravo Hrvata da, kao jednaki građani u Crnoj Gori, žale za nečim što je tamna istorija Crne Gore", rekao je Radulović.

"Kad se volimo, volimo se javno"

Komentarišući slučaj proteranog ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, Radulović je rekao da proglašenje ambasadora za nepoželjnu osobu nije dobro za dobrosusedske odnose, ali da je Božović svojim stavovima i oglašavanjima "postigao kontraefekat u svemu tome".

Ponovio je da je u ovom slučaju jedino relevantna Bečka deklaracija, koja kaže da je neko ambasador zemlje ako ta zemlja da saglasnost. Božović, ukazao je, nema saglasnost Crne Gore da bude ambasador.

Rekao je da Crna Gora želi da Srbija pošalje novog kandidata za ambasadora i da bi Srbija trebalo da ima diplomatskog predstavnika u Crnoj Gori. Na pitanje kolika je opasnost od tzv. "srpskog sveta", Radulović je kazao da su odgovori višeslojni.

"Više sam puta ponovio da, ukoliko bi se radilo o kulturnoj, jezičkoj saradnji, nemam ništa protiv. U slučaju menjanja granica - zaista sam, kao i cela vlada, protiv toga. Ne plašim se ni od srpskog sveta, ni od hrvatskog, bosanskog i crnogorskog sveta. Uvek se plašim polusveta. Kulturni Crnogorci, Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Albanci se lako dogovore. Ovo je ono moje, u šta ja ne želim da ti ulaziš. Ovo je tvoje u šta ja ne želim da diram. Hajde da nađemo zajednički dogovor povodom ovoga", rekao je.

Crna Gora i Srbija, kaže, "kad se vole, vole se javno", kao i kada su u neskladu.

"Svakako je da postoji interes nekih političkih grupacija u Srbiji da kroz određene strukture imaju specifičan status u Crnoj Gori. Crna Gora je država svih njenih građana, ima 30 odsto Srba. Crna Gora mora da razgovara sa svima i da bude u miru sa svima okolo radi mira u sebi. To je poruka koja mora da se pošalje. Trideset godina su se građani Crne Gore, lojalni građani, osećali zanemarenim", zaključio je Radulović.

Komentari (0)

Evropa