Region

Dodik: Nikada više da se ne dogodi nijedna "Kristalna noć"

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2021

-

16:28

Dodik: Nikada više da se ne dogodi nijedna "Kristalna noć"
Dodik: Nikada više da se ne dogodi nijedna "Kristalna noć" - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posetio je danas Aušvic i odao poštu žrtvama Holokausta.

Poseta Aušvicu dolazi u danima kada se svet sa tugom seća "Kristalne noći", u kojoj su nacisti pre 83 godine otvorili jednu od najmonstruoznijih stranica istorije čovečanstva, navedeno je u saopštenju iz Kabineta Dodika.

Dodik se upisao u Knjigu žalosti, istakavši da je "Kristalna noć" varljivo blagonaklona titula koja je bila izgovor za najtragičniji, najsuroviji i najnemilosrdniji deo strašne ljudske istorije, prenosi RTRS.

"To je bilo vreme kada su životi dece bili neshvatljivo bezvredni. Najmračnije vreme od svih vremena. Niko ne može biti nevin kao dete. Sudbina jevrejske dece tog vremena bila je zastrašujuća. To nam je opomena i naš znak kolektivne odgovornosti da zaštitimo svu decu sveta, bez obzira na sve", napisao je Dodik.

On je naveo da je jevrejski narod prošao strašne patnje tokom vladavine nacista, te da je istovremeno stradao i srpski narod pod NDH.

Aušvic se nalazio u južnoj Poljskoj, 50 kilometara zapadno od Krakova i 286 kilometara od Varšave. U koncentracioni logor Aušvic ukupno je deportovano 1,3 miliona ljudi iz raznih delova Evrope. Od tog broja, u ovom zloglasnom logoru pobijeno je 1,1 milion ljudi, od čega je milion bilo Jevreja.

"Aušvic je mesto stradanja Jevreja kao što je Jasenovac-Gradina mesto stradanja Srba. Nijedan kristal ne može osvetliti tamnu dubinu bola nevinih ni duše krvnika. Svi zajedno treba da se maksimlano angažujemo i damo sve od sebe da se nikada više ne ponovi "Kristalna noć", ističe se u tekstu.

"Kristalna noć", poznata i po nazivu "Carska kristalna noć", noć je kada se desio veliki pogrom širom Nemačke 9. novembra 1938. godine.

Kako navodi RTRS, prema mnogim istoričarima, naziv "Kristalna noć" odabran je cinično propagirajući nasilje kao nešto metaforički "sjajno i blistavo" za nacističku Nemačku.

Komentari (0)

Evropa