Region

Specijalni Blinkenov savetnik stigao u Sarajevo, slede sastanci sa Šmitom, Izetbegovićem i Čovićem

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2021

-

18:16

Specijalni Blinkenov savetnik stigao u Sarajevo, slede sastanci sa Šmitom, Izetbegovićem i Čovićem
Derek Kolet - Copyright AP/Pablo Martinez Monsivais

veličina teksta

Aa Aa

Derek Čolet, viši politički savetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena sastao se danas u rezidenciji ambasadora SAD u Sarajevu sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom i liderima SDA i HDZ, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Čolet je posle sastanka sa Šmitom na Tviteru napisao da je sastanak bio produktivan i da SAD podržavaju ključnu ulogu OHR-a u BiH, njegov mandat za održavanje dejtonskog mira u i rad na ispunjavanju Agende "5+2" kako bi BiH izašla iz stanja međunarodnog nadzora.

Sastanku su prisustvovali i američki ambasador u BiH Erik Nelson, kao i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.

Čolet je danas doputovao u zvaničnu posetu Sarajevu.

On će boraviti u BiH do srede, a razgovaraće i sa članovima Predsedništva BiH.

Uoči dolaska je, kako navodi Klix.ba, saopšteno da će on preneti snažnu poruku SAD da bi svaki pokušaj da se poništi 26 godina mira i napretka u BiH, a što bi bilo učinjeno povlačenjem iz državnih institucija i narušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, stvorilo teškoće za građane i bilo veliki destimulans za investitore i izvor ozbiljne zabrinutosti za međunarodnu zajednicu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa