Fokus

Japanski ministar razgovarao sa Blinkenom: SAD posvećene odbrani Japana

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2021

-

08:26

Japanski ministar razgovarao sa Blinkenom: SAD posvećene odbrani Japana
Japanski ministar razgovarao sa Blinkenom: SAD posvećene odbrani Japana - Copyright EPA/FRANCK ROBICHON, Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta

veličina teksta

Aa Aa

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši izjavio je danas da ga je američki državni sekretar Entoni Blinken uverio u telefonskom razgovoru da su SAD "nepokolebljivo" posvećene odbrani Japana, uključujući i grupu južnih ostrva koja Kina smatra svojom teritorijom.

Japanski odnosi sa Kinom su narušeni teritorijalnim sporom oko ostrva u Istočnokineskom moru, koja se u Japanu zovu Senkaku, a Daoju u Kini, kao i nekadašnjom japanskom vojnom agresijom, preneo je Rojters.

"Sekretar Blinken izjavio je da su SAD posvećene odbrani Japana, u šta spada i član 5 japansko-američkog bezbednosnog sporazuma o ostrvima Senkaku", kazao je Hajaši.

Član 5 vojnog sporazuma kaže da obe strane prepoznaju da bi oružani napad na teritorije pod japanskom upravom bio opasnost za mir i sigurnost i zahtevalo bi da se izađe u susret opštoj opasnosti.

Hajaši je rekao da su on i Blinken podelili stav da su mir i stabilnost Tajvanskom moreuzu vrlo bitni.

Hajaši i Blinken su se snažno usprotivili kineskom jednostranom pokušaju da promeni status kvo u Istočnom i Jugoistočnom moru, i dogovorili su se da sarađuju zajednički po pitanjima koja se tiču Kine, dodalo je japansko ministarstvo odbrane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet