Fokus

Virtuelni sastanak Bajdena i Sija u ponedeljak, teme - koronavirus i nuklearno oružje

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2021

-

17:36

Virtuelni sastanak Bajdena i Sija u ponedeljak, teme - koronavirus i nuklearno oružje
Džo Bajden i Si Đinping - Copyright AP/Lintao Zhang

veličina teksta

Aa Aa

Predsednici SAD i NR Kine, Džozef Bajden i Si Ðinping, kako se očekuje, u ponedeljak će održati virtuelni sastanak, rekli su danas izvori za Rojters.

Kako navodi britanska agencija, Vašington i Peking vode debatu o pitanjima od nastanka pandemije koronavirusa do širenja kineskog nuklearnog arsenala oružja, a američki zvaničnici veruju da je direktan angažman sa kineskim predsednikom Sijem, najbolji način da se spreči da odnos između dve najveće svetske ekonomije preraste u sukob.

Predsednici Sjedinjenih Država i Kine, Bajden i Si, prethodno su razgovarali 9. septembra, a u 90-minutnom razgovoru, kako je kazao visoki američki zvaničnik, bili su fokusirani na ekonomska pitanja, klimatske promene i situaciju sa koronavirusom.

Na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Glazgovu, juče su ove dve zemlje predstavile okvirni sporazum, čiji je cilj jačanje saradnje u borbi protiv klimatskih promena.

Kina i SAD saglasne da će "raditi zajedno" na klimatskim promenama

Tokom jučerašnjeg sastanka u Glazgovu Kina i SAD su obećale da će raditi zajedno na klimatskim akcijama rekavši da prepoznaju "hitnost klimatske krize" koja zahteva brzu reakciju, naveo je tada BBC, dodajući da su inače ove dve zemlje najveći svetski emiteri ugljen dioksida.

BBC dalje navodi da se pregovori u Glazgovu ubrzavaju kako bi se pokušao postići ambiciozan sporazum pre nego što se i sam Samit koji je vezan za klimatske promene (COP26) završi u petak.

Britanski premijer Boris Džonson ranije danas je pozvao delegate da "premoste jaz" između dugoročnih ciljeva i trenutne akcije za dobrobit svih. 

Džon Keri američki izaslanik za klimu rekao su američki predsednik Džo Bajden i njegov kolega Si Điping razgovarali pre nekoliko nedelje na ovu temu i složili se da su ambicije, što se klime tiče, identične. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet