Fokus

Bajden i Putin bi već sledeće godine mogli ponovo da se sastanu

Komentari

Autor: Fonet, Euronews Srbija

10/11/2021

-

11:20

Bajden i Putin bi već sledeće godine mogli ponovo da se sastanu
Bajden i Putin bi već sledeće godine mogli ponovo da se sastanu - Copyright Tanjug AP/Denis Balibouse

veličina teksta

Aa Aa

Američki i ruski predsednik Džozef Bajden i Vladimir Putin mogli bi početkom 2022. da održe sastanak, a da do kraja ove godine razgovaraju posredstvom video veze, piše danas moskovski Komersant.

Ruski list dodaje da se dve strane još nisu dogovorile o detaljima novog razgovora, ali da je preliminarni plan vezan za video konferenciju do kraja godine i susret Bajdena i Putina početkom 2022.

Prethodni sastanak "istorijski"

Tvrdi se da će teme razgovora biti sporazumi dogovoreni u Ženevi na junskom sastanku, koji je u medijima opisivan kao istorijski, jer je to prvi njihov susret od kada je Bajden stupio na dužnost predsednika SAD u januaru. 

Na osnovu izjava za medije moglo se zaključiti da je diplomatija urodila plodom i da je susret prošao bez preterano oštrih reči. Putin je u pozitivnom duhu govorio o susretu, ali i o Bajdenu. Naveo je da nema mnogo lidera u svetu sa kojima može dva sata detaljno da se razgovara "oči u oči".

"Ovo su bili sadržajni, važni i konstruktivni razgovori", naveo je Putin i rekao da postoji nekoliko tačaka u kojima su se odnosi dve zemlje pomerili napred.

Kako je rekao, atmosfera je bila usmerena na postizanje rezultata.  Bajden je takođe birao reči kada je govorio o Putinu. Naveo je da sa njim deli zajedničku odgovornost u upravljanju odnosima između dve moćne i ponosne zemlje, odnosima koji moraju da budu stabilni i predvidivi". 

Neke od tema kojih su se dotakli Bajden i Putin bili su još i sajber bezbednost, slučaj Alekseja Navaljnog, kao i eventualno postizanje zajedničkih ciljeva u oblasti nuklearnog naoružanja.

Preporuka za vas

Sastanak koji je svet čekao: Ključne poruke iz obraćanja Bajdena i Putina posle istorijskog samita
"Putin zna da će biti posledica": Bajden govorio o mešanju u američke izbore, ali i poručio da nema agende protiv Rusije
Samit Bajdena i Putina dok su odnosi Rusije i SAD na tankom ledu: (Ne)moguća misija diplomatskog primirja

Komentari (0)

Svet