Fokus

Sastanak koji je svet čekao: Ključne poruke iz obraćanja Bajdena i Putina posle istorijskog samita

Komentari

Autor: Aleksa Boljanović

17/06/2021

-

07:04

Sastanak koji je svet čekao: Ključne poruke iz obraćanja Bajdena i Putina posle istorijskog samita
Sastanak koji je svet čekao: Ključne poruke iz obraćanja Bajdena i Putina posle istorijskog samita - Copyright Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Oči sveta juče su bile uprte u Ženevu, gde su se sastali predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden. Sastanak je u medijima opisivan kao istorijski, jer je to prvi njihov susret od kada je Bajden stupio na dužnost u januaru. 

Pre sastanka činilo se da dvojica predsednika mogu da se saglase jedino o tome da odnosi dve zemlje nikada nisu bili lošiji. Međutim, sudeči prema izjavama nakon sastanka, atmosfera u vili kraj Ženevskog jezera nije bila toliko loša koliko je najveći deo svetske javnosti očekivao. 

Sastanak je trajao nešto kraće nego što je najvaljeno, a prvi je pred novinare izašao predsednik Rusije. Njegovo obraćanje Džozef Bajden je pažljivo pratio iz hotelske sobe, da bi potom i on nastupio. 

Iako najinteresantnije detalje sa sastanka verovatno nikada nećemo saznati, u izjavama dvojice lidera izdvojilo se nekoliko ključnih tačaka. 

Atmosfera

Kada ih je napustio domaćin, predsednik Švajcarske, Putin i Bajden ostali su sami, i tada je počeo sastanak koji je ceo svet čekao. Prilikom rukovanja oba predsednika su se osmehnula, da bi potom ušli u vilu La Granž. 

Na osnovu izjava za medije može se zaključiti da je diplomatija urodila plodom i da je susret prošao bez preterano oštrih reči. Putin je u pozitivnom duhu govorio o susretu, ali i o Bajdenu. Naveo je da nema mnogo lidera u svetu sa kojima može dva sata detaljno da se razgovara "oči u oči. 

Tanjug AP/Denis Balibouse

 

"Ovo su bili sadržajni, važni i konstruktivni razgovori", naveo je Putin i rekao da postoji nekoliko tačaka u kojima su se odnosi dve zemlje pomerili napred. Kako je rekao, atmosfera je bila usmerena na postizanje rezultata. 

Bajden je takođe birao reči kada je govorio o Putinu. Naveo je da sa njim deli zajedničku odgovornost u upravljanju odnosima između dve moćne i ponosne zemlje, odnosima koji moraju da budu stabilni i predvidivi". 

"Imamo razlike. Želim da predsednik Putin zna zašto govorim ono što govorim, i zašto radim ono što radim", rekao je Bajden i dodao da njegova agenda nije protiv Rusije, nego u korist američkog naroda. 

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

Na novinarsko pitanje da li veruje Vladimiru Putinu, Baden jje odgovorio da nije reč o poverenju, nego o sopstvenim interesima. Dodao je da će sve biti jasnije u narednom periodu. 

Putin je prethodno rekao da postoji tračak nade za "međusobno poverenje između Rusije i SAD". Iako je Bajdena opisao kao konstruktivnog i iskusnog, naveo jda je teško reći da li će se odnosi dve zemlje popraviti. 

Povratak ambasadora

O povratku diplomata u SAD i Rusiju govorio je Vladimir Putin, a BBC je taj deo njegovog govora ocenio kao jedini novi element. Bez ambasadora teško je govoriti o pobošljanju diplomatskih odnosa. 

Putin je rekao da je dogovoreno da se u Vašington i Moskvu vrate ambasadori kojima je otkzano gostoprimstvo pre nekoliko meseci. 

Tanjug AP/Denis Balibouse

 

Naveo je da je čisto tehničko pitanje vremena kada će se ambasadori vratiti. Američki ambasador otišao je iz Rusije pre dva meseca pošto je Rusija sugerisala da on ode u Vašington na konsultacije.

Potvrda njegovih reči stigla je uskoro od zamenika ministra spoljnih poslova Rusije koji je naveo da će se ruski ambasador Anatolij Antonov vratiti u Vašington do jula. 

"Antonov čeka sa spakovanim koferima. Pošto je naređenje stiglo direktno od predsednika, mislim da će se definitvno vratiti u Vašington do kraja meseca", naveo je Segej Rjabkov. 

Sajber bezbednost

Primetno je da su oba predsednika govorila o sajber bezbednosti, ali naravno, na drugačiji način. Bajden je istakao da je rekao Putinu da bi određena područja "kritične infrastrukture" trebalo da budu van domašaja sajber napada. 

Izdvojio je16 određenih entiteta koje je definisao kao kritičnu infrastrukturu, i da bi obe strane trebalo da se saglase da to bude van sajber rata. 

"Princip je jedna stvar, ali to mora da se potvrdi u praksi", dodao je, ali nije rekao kako je Putin na to odgovorio. 

Tanjug AP/Patrick Semansky

 

Kaže da je rekao Putinu da SAD imaju značajne sajber mogunosti i da će odgovoriti na buduće napade. 

I Putin je govorio o tome u svom obraćanju navodeći da su dve strane počele konsultacije o sajberbezbednosti.

"Verujemo da je sajberprostor izuzetno važan. I za SAD i za Rusiju", naveo je Putin odgovrajaći na novinarsko pitanje. Dodao je i da je njegova zemlja bila na meti napada, navodeći kao primer zdravstveni sistem. 

On je poručio da je Rusija spremna za zajedničke konsultacije. 

Slučaj Navaljni

Čini se da su najoštrije reči na sastanku razmenjene povodom slučaja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. 

Putin je rekao da se Navaljni vratio u Rusiju, iako je znao da će biti uhapšen i da je prekršio zakon, ali novinari su primetili da nije izgovorio njegovo ime. 

"Taj čovek je znao da krši zakon Rusije. On je dvaput osuđen", rekao je Putin odbacujući zabrinutost Vašingtona zbog stanja Navaljnog.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Bajdena je to pitanje, čini se, veoma pogodilo, jer je bio oštar u obraćanju kada je upozorio na moguće posledice ukoliko Navaljni umre. Istakao je da su ljudska prava tema koja će uvek da bude na stolu. 

"To nije samo pitanje Rusije, to je pitanje ko smo mi", rekao je američki predsednik. 

Kako je rekao, jasno je poručio Putinu da će nastaviti da priča protiv slučajeva u kojima postoji briga za kršenje ljudskih prava. 

Nukelarno naoružanje

Tema nuklearnog naoružanja dominira u zajedničkom saoštenju posle sastanaka. U njemu je istaknuto da su SAD i Rusija sposobne da postignu napredak ostvarenju zajedničkih ciljeva.

Kako je istaknuto, rusko-američka saradnja pomaže u smanjenju pretnji nuklearnim ratom.

"Nedavno produženje novog ugovora NoviSTART ilustruje našu posvećenost kontroli nuklearnog naoružanja", navela su dvojica predsednika u saopštenju i dodala da su ponovo potvrdili princip da se u nuklearnom ratu ne može pobediti i da se on nikada ne sme voditi. 

Tanjug AP/Patrick Semansky

 

Putin je u svom obraćanju nekoliko puta rekao da je Rusija nuklearna sila i da je to važno. Kako je istakao, ruska ekonomija je manja nego američka, ali je Rusija nuklearna sila, i zobg toga je Bajden došao da razgovara sa njim. 

Komentari (0)

Svet