Evropa

Bajdenov tim pažljivo pratio Putinovo obraćanje: Ruski predsednik o detaljima, o jednom pitanju poručuje - nema šta da se razgovara

Komentari

Autor: Euronews, CNN, Tanjug

16/06/2021

-

17:57

Bajdenov tim pažljivo pratio Putinovo obraćanje: Ruski predsednik o detaljima, o jednom pitanju poručuje - nema šta da se razgovara
Vladimir Putin - Copyright Tanjug AP/Denis Balibouse

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su pregovori sa pedsednikom SAD Džozefom Bajdenom na samitu u Ženevi prošli dobro. 

"Obe strane pokazale su spremnost da pronađu način za rešavanje aktuelnih problema", istakao je predsednik Rusije.

On je rekao i da je na sastanku postignut dogovor o povratku ruskih i američkih ambasadora, prenosi CNN.

"Američki i ruski ambasador će se vratiti na svoje diplomatske pozicije i ponovo preuzeti svoje funkcije", rekao je Putin u Ženevi i dodao: Pitanje kada će se ovo desiti je čisto tehničke prirode. 


"Rusija ima samo jednu obavezu prema Ukrajini"


Putin je izjavio da Rusija ima samo jednu obavezu prema Ukrajini - da doprinese sprovođenju odredbi sporazuma iz Minska i istakao da je Moskva spremna za to.

Putin je, nakon razgovora sa američkim kolegom Bajdenom, rekao da će Rusija, bez sumnje, krenuti tim putem ako je ukrajinska strana spremna za to, javlja TASS.

Pitanje mogućnosti pristupanja Ukrajine NATO-u tokom današnjeg samita jedva da je pomenuto, rekao je Putin.

"Što se tiče ulaska Ukrajine u NATO, mislim da tu nema o čemu da se razgovara", rekao je Putin.

Putin je rekao da su razgovori bili dobri i da nisu imali neprijateljsku prirodu. On je na konferenciji za novinare rekao da su razgovori bili čak i konstruktivni i da su obe strane pokazale spremnost da razumeju jedna drugu.

Tanjug AP/Denis Balibouse

 

Predsednik Rusije je ponovio da se ne seća susreta od pre 10 godina kada je Bajden bio potpredsednik i kada je aktuelni predsednik SAD navodno rekao da je gledao u Putinove oči i da nije video dušu.

Putin je otkrio da ga američki predsednik nije pozvao u Belu kuću, uz objašnjenje da za takav sastanak moraju da se stvore pravi uslovi.

"Predsednik Bajden me nije pozvao u posetu, ja takođe još nisam izneo takav predlog. Čini mi se da za takve posete treba da sazru uslovi", rekao je Putin na pres konferenciji nakon razgovora sa američkim kolegom u Ženevi.

On je opisao američkog kolegu Džooa Bajdena kao iskusnog državnika "veoma drugačijeg" od prethodnika Donalda Trampa.

"On je veoma drugačiji od predsednika Trampa", rekao je Putin, prenosi Gardijan.

Konsultacije o sajber-bezbednosti


Ruski predsednik izjavio je da se sa američkim kolegom dogovorio da treba da počnu konsultacije o sajber-bezbednosti, tvrdeći da su hakerski napadi na Rusiju došli iz SAD.

SAD su nekoliko puta iznele tvrdnje da su sajber-napadi na američke agencije i kompanije došli iz Rusije.

Obe strane su pokazale spremnost da pronađu način za rešavanje aktuelnih problema, naglasio je lider Rusije.

Prema njegovim rečima postignut je dogovor da se pokrenu konsultacije po pitanju strateške stabilnosti na institucionalnom nivou.

Tanjug AP/Denis Balibouse

 

 

Bajden pažljivo prati konferenciju za novinare

Bajden je nakon završenog samita sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, vratio se u hotel, odakle sa svojim timom pažljivo prati konferenciju za novinare ruskog predsednika koja je u toku, izjavio je danas jedan od zvaničnika.

Bajden će nakon što Putin završi konferenciju održati svoju, a do tada, rekao je izvor, prati kako Putin predstavlja samit i današnje razgovore, prenosi CNN.

Takođe prati i da li ima nešto specifično u Putinovom govoru na šta bi on mogao da reaguje.

Kako se navodi, upravo to je jedan od razloga zbog koga je američki tim želeo da drugi imaju konferenciju za novinare.

Putin o Navaljnom

Ruski predsednik rekao je da se Aleksej Navaljni vratio u Rusiju kako bi bio pritvoren, znajući da je prekršio zakon - ponovo odbijajući da naglas izgovori ime opozicionog aktiviste.

"Ovaj čovek je znao da krši ruski zakon. Dva puta je osuđivan", rekao je Putin.

Putin je ponovio zvanični ruski stav da je Navaljni prekršio uslove kaucije odlazeći u inostranstvo prošle godine, propustivši da se javi ruskim pravnih službama. 

"Svesno je ignorisao zakon. Dotični gospodin je otišao na lečenje u inostranstvo. Čim je otišao u bolnicu, pokazao je svoje video zapise na internetu ... Želeo je svesno da prekrši zakon. Uradio je tačno ono što je želeo. Kakvu vrstu diskusije možemo voditi [o njemu]?

"Ne želim da vidim pobunu u Rusiji"

Odgovarajući na pitanje novinara o "gušenju opozicije" u njegovoj zemlji Putin je izjavio da ne želi da vidi pobunu u Rusiji niti događaje kakvi su doveli do organizovanja pokreta "Crni životi su važni".

Putin je danas ukazao na slične događaje u SAD i posebno istakao odgovor američkih snaga bezbednosti tokom upada nezadovoljnih pristalica Trampa na Kapitol hil, prenosi Rojters.

 
Razgovarano i o zatvorenicima u Rusiji

Putin je izjavio da je američki predsednik Džozef Bajden tokom samita u Ženevi pokrenuo pitanje američkih građana, koji se nalaze u zatvoru u Rusiji.

Putin je rekao da veruje da bi mogli da se postignu neki kompromisi po tom pitanju.

Kako navodi Rojters, i dalje nije jasno da li će Putin i Bajden sklopiti ugovor o razmeni zatvorenika, iako je Putin ranije rekao da je otvoren za takav dogovor.

Putin kritikovao SAD zbog oružanog nasilja i napade dronova

Predsednik Rusije odbacio je kritike o kršenju ljudskih prava i osudio porast nasilja vatrenim oružjem u SAD, ali i napade dronovima američkih oružanih snaga.

Držeći se svog stila odbrane na ovakve kritike ruski predsednik je ukazao da bi SAD trebalo da odgovore na brojna pitanja kada je reč o poštovanju ljudskih prava i posebno istakao primer zatvora u zalivu Gvantanamo, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Predsednik Džozef Bajden je ranije nazvao Putina "ubicom", ali ruski predsednik je primetio da u najvećim američkim gradovima ljude ubijaju svakodnevno.

Prema zvaničnom prevodu tokom izlaganja ruskog predsednika Putin je upitao: "Ko je ubica" ?

Plakati u Ženevi posvećeni Navaljnom
 

Nekoliko plakata posvećenih zatvorenom ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom pojavilo se danas u Ženevi na dan samita ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika DŽozefa Bajdena.

Na plakatima, koji su pisani na engleskom i francuskom jeziku, koji su skinuti popodne pisalo je: "Navaljni otrovan novičokom. I dalje nema istrage? Kako to, predsedniče Putin?"

Nekoliko desetina pristalica Navaljnog protestovalo je juče u Ženevi, nadajući se da će tako poslati poruku Putinu.

Navaljni, najglasniji Putinov kritičar, uhapšen je u januaru po povratku iz Nemačke, gde je proveo pet meseci oporavljajući se od trovanja nervnim agensima za koje smatra da je odgovoran Kremlj, koji pak tu optužbu odbacuje, preneo je AP.

Bajden je osudio trovanje Navaljnog i njegovo kasnije hapšenje.

 

Bela kuća javila je da su razgovori predsednika SAD i Rusije Džozefa Bajdena i Vladimira Putina u proširenom sastavu, u okviru samita dvojice lidera u Ženevi završeni.

Prethodno su razgovori održani u užem formatu, a osim predsednika prisustvovali su šefovi diplomatija i prevodioci.

Bela kuća potvrdila je da je sastanak završen u 17:05, javlja BBC.  

Bajden je napustio vilu u kojoj je održan sastanak. Nešto kasnije to je uradio i Putin.

Komentari (0)

Evropa