Evropa

"Putin zna da će biti posledica": Bajden govorio o mešanju u američke izbore, ali i poručio da nema agende protiv Rusije

Komentari

Autor: Euronews, CNN, Tanjug

16/06/2021

-

19:29

"Putin zna da će biti posledica": Bajden govorio o mešanju u američke izbore, ali i poručio da nema agende protiv Rusije
"Putin zna da će biti posledica": Bajden govorio o mešanju u američke izbore, ali i poručio da nema agende protiv Rusije - Copyright Tanjug AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je posle sastanka u Ženevi da ruski predsednik Vladimir Putin i on dele odgovornost da upravljaju odnosima između dve moćne i ponosne zemlje i da ti odnosi treba da budu stabilni i predvidljivi.

"Postoje razmimoilaženja, želim da predsednik Putin razume zašto govorim ono što govorim i zašto radim ono što radim i kako ćemo odgovoriti na različite akcije koje štete američkim interesima. Rekao sam predsedniku Putinu da moja agenda nije protiv Rusije ili bilo koga drugog, već u korist naroda Amerike", rekao je Bajden, prenosi CNN.

Bajden je rekao da je atmosfera  tokom sastanka bila pozitivna. 

"Moram da kažem, ton čitavog sastanka, koji je, čini mi, u totalu trajao četiri sata, bio je dobar. Pozitivan", rekao je Bajden.

Kako je dodao, nije bilo nikakvih oštrih akcija.

"Kad se ja nisam složio sa nečim, istakao sam to, kada se on nije složio, takođe je to istakao, ali ništa nije rađeno u nekoj atmosferi preterivanja. Ranije je bilo i previše toga", rekao je Bajden.

Upitan o posledicama ukoliko bude daljeg mešanja u izbore ili drugih sajber napada usmerenih protiv Amerike, Bajden je rekao: "Putin zna da će biti posledica. On zna da ću je preuzeti akciju u tom slučaju".

"Hajde da bude jasno, kako bi bilo kada bi SAD bile viđene od strane ostaka sveta kao neko ko se meša direktno u izbore u drugim zemljama, a da pritom to svi znaju. Kako bi bilo kada bi se mi bavili takvim aktivnostima".

Tanjug AP/Patrick Semansky

 

Bajden je takođe rekao da je sa ruskim predsednikom detaljno razgovarao o sledećim koracima u oblasti kontrole nuklearnog naoružanja kako bi smanjili rizik od izbijanja rata.


Na konferenciji za novinare, Bajden je rekao da to znači da će se diplomate i vojni eksperti iz obe zemlje sastati u okviru onoga što je nazvao dijalogom strateške stabilnosti kako bi postavili temelje za buduće mere kontrole naoružanja i smanjenja rizika, preneo je AP.

On nije rekao kada će razgovori početi.

"Nikome nije u interesu novi hladni rat"

Američki lider dodao je da je jasno stavio na znanje Putinu da će SAD nastaviti da postavlja pitanja o fundamentalnim ljudskim pravima. Poručio je da će, u slučaju da opozicioni lider Aleksej Navalni umre u zatvoru, to imati katastrofalne posledice po Rusiju.

Bajden je izjavio da nikome nije u interesu "novi hladni rat" i dodao da nema problem sa tim da SAD posluju sa Rusijom sve dok ona poštuje međunarodne norme.

On je objasnio zašto je bilo važno da se lično sastane sa ruskim predsednikom.

"Bilo je važno da se lično sretnemo kako ne bi došlo do greške ili lažnog predstavljanja onoga što želim da kažem. Uradio sam ono zbog čega sam došao", rekao je Bajden.

"Broj jedan, identifikujte područja praktičnog rada koje bi naše dve države mogle da urade da bi unapredile naše zajedničke interese i donele korist svetu. Dva, direktna komunikacija da će Sjedinjene Države odgovoriti na akcije koje narušavaju naše vitalne interese ili interese naših saveznika i tri, da jasno iznesem prioritete i vrednosti naše zemlje, tako da je to čuo direktno od mene", objasnio je Bajden.

Bajden je, takođe, rekao da će se dodatno razgovarati i o potrazi za kriminalcima koji vrše nasumične sajber napade i istakao da bi 16 elemenata ključne infrastrukture trebalo da bude zaštićeno od sajber-napada uključujući energetski sektor i vodosnabdevanje, prenosi AP.

Bajden je ukazao da je majski sajber-napad na jednog od najvećih operatora naftovoda i gasovoda u SAD prinudno zaustavio isporuke goriva većem delu Istočne obale na skoro nedelju dana.

Za taj napad se sumnjiči jedna ruska kriminalna organizacija, a Rusija je odbila da sarađuje u krivičnoj istrazi i da osumnjičene izruči američkom pravosuđu.

Tanjug AP/Denis Balibouse

 

Putin je pre Bajdena održao samostalnu konferenciju za novinare na kojoj je rekao da će se američki i ruski ambasadori vratiti na svoja diplomatska mesta i da će obe zemlje započeti konsultacije o sajber bezbednosti. Samit je opisao kao "konstruktivan" i "produktivan" u celini.

Zvanični sastanci oba lidera danas podeljeni su u dva kruga, jedan manji sastanak, a drugi veći delegacija. 

Samit šefova država SAD i Rusije Džozefa Bajdena i Vladimira Putina u Ženevi završen je danas kasno popodne, ali ranije nego što je bilo očekivano, objavile su zapadne agencije.

Prva runda razgovora u kojoj su dvojicu predsednika pratili šefovi diplomatije Entoni Blinken i Sergej Lavrov trajala je oko dva sata, a sastanak je posle pauze nastavkljen u širem sastavu.

Odnosi dveju država su u poslednjih nekoliko godina pogoršani, a naročito posle ruske aneksije Krima 2014. koju Zapad osuđuje, ali i američkih optužbi da se Rusija mešala u predsedničke izbore 2016. u SAD na kojima je pobedio Donald Tramp.

 

Komentari (0)

Evropa