Fokus

"Čak i u periodima napetosti...": Zajedničko saopštenje Bajdena i Putina i prve reakcije na sastanak u Ženevi

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2021

-

20:35

"Čak i u periodima napetosti...": Zajedničko saopštenje Bajdena i Putina i prve reakcije na sastanak u Ženevi
"Čak i u periodima napetosti...": Zajedničko saopštenje Bajdena i Putina i prve reakcije na sastanak u Ženevi - Copyright Tanjug AP/Denis Balibouse

veličina teksta

Aa Aa

"Sjedinjenje američke države i Rusija dolazale su da su sposobne da postignu napredak u zajedničkim ciljevima, čak i u periodima napetosti", navodi se u zajedničkom saopštenju američkog predsednika Džoa Bajedna i ruskog predsednika Vladimira Putina izdatog nakon današnjeg sastanka u Ženevi koji je trajao oko četiri sata. 

Rusko-američka saradnja pomaže u smanjenju pretnji naših sukoba i pretnji nuklearnim ratom, stoji u zajedničkom saopštenju, preneo je BBC.

Nedavno produženje novog ugovora NoviSTART ilustruje našu posvećenost kontroli nuklearnog naoružanja, navela su dvojica predsednika u saopštenju i dodala da su danas ponovo potvrdili princip da se u nuklearnom ratu ne može pobediti i da se on nikada ne sme voditi, preneo je Rojters.

Sjedinjene Američke Države i Rusija započeće integrisani bilateralni dijalog o strateškoj stabilnosti kako bi postavile temelje za buduće mere kontrole naoružanja i smanjenja rizika, navedeno je u zajedničkom saopštenju dvojice predsednika.

Inače, večeras posle 20 sati kolone automobila predsednika Rusije i SAD napustili su mesto održavanja samita u Ženevi, javio je Rojters pozivajući se na očevice.

Tanjug AP/Patrick Semansky

 

Kako navodi britanska agencija, Bajdenova kolona automobila uputila se ka aerodromu. On je za Vašington otputovao avionom američkih vazdušnih snaga, prenosi CNN.

Bajden i Putin razgovarali su danas u Ženevi o brojnim temama, što je bio prvi njihov susret u svojstvu predsednika dve zemlje.

Prve reakcije: Pragmatično

Nakon sastanka, pristižu i prve analize i reakcije. 

Agencija Rojters ocenjuje da su Bajden i Putin održali "pragmatičan" sastanak  o brojnim temama, a neke od najvaznijih su se ticale nastaka pregovora o kontroli naoružanja i o povratku ambasadora u Moskvu i Vašington nakon što su povučeni ranije ove godine, ocenio je Rojters.


Razgovori su održani u vili "La Granž" i trajali su manje od četiri sata, što je daleko manje nego što su Bajdenovi savetnici očekivali.

Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

 

Putin je pozvao Bajdena "konstruktivnim, iskusnim partnerom", i rekao je da govore "istim jezikom", ali je dodao da među njima nije bilo prijateljstva, već pragmatičnog dijaloga o interesima Rusije i SAD.

Putin je izjavio da je "u ovom trenutku teško reći da će se odnosi sa SAD popraviti", ali da postoji "tračak nade" po pitanju obostranog poverenja.

Nije bilo zajedničke konferencije za novinare, u odnosu na sastanak Putina i bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, kada je Putin darovao Trampu fudbalsku loptu, a danas nije bilo ni zajedničkog ručka.

Putin je ocenio sastanak "konstruktivnim, bez negativnih tonova" i "pokazao je da su oba lidera izrazila želju da razumeju jedan drugog".

On je izjavio da Rusija i SAD dele odgovornost za nuklearnu stabilnost, dodavši da bi obavio razgovore o mogućim izmenama njihovog nedavno produženog sporazuma Novi START o kontroli naoružanja.

"Putin pokazao manjak volje za kompromisom"

Rojters ocenjuje da je Putin "pokazao manjak volje za kompromisom o brojnim drugim pitanjima", odbacivši zabrinutost Vašingtona povodom hapšenja opozicionara Alekseja Navaljnog, ruskog povećanog vojnog prisustva na granici sa Ukrajinom i sugestiji SAD da su neidektifikovani hakerski napadi iz Rusije odgovorni za brojne napade na agencije i kompanije u SAD.

Putin je objasnio da je Navaljni zanemario zakon i znao je šta će se desiti ukoliko se vrati u Rusiju iz Nemačke, gde se lečio od pokušaja ubistva trovanjem.

Tanjug AP/Patrick Semansky

 

Ruski lider je takođe optužio Kijev za kršenje dogovora o prekidu vatre sa pro-ruskim snagama na istoku Ukrajine.


Lider Kremlja je rekao da Vašington i Moskva treba da razgovaraju o sajberbezbednosti, dodavši da je većina sajbernapada na Rusiju došlo iz SAD.

On je rekao da je Bajden postavio pitanje o ljudskim pravima i o sudbini zatočenih američkih građana u Rusiji, dodavši da bi na tom polju mogao da se postigne kompromis, iako još nije dao ikakve indikacije o razmeni zatvorenika.

Putin i Bajden su se rukovali prilikom dolaska, odnosno ulaska u vilu, a Bajden je prilikom napuštanja mesta sastanka pozirao fotoreporterima držeći podignuti palac i ušao u limuzinu.

Runde razgovora 

Prva runda razgovora, u kojima su, osim Bajdena i Putina, ucestvovali državni sekretar SAD Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, trajala je dva sata.

Razgovori su se nastavili posle pauze oko 16.00, a prisutan je bio u ruski ambasador u Moskvi Anatolij Antolov, koji je pozvan da se vrati u Rusiju u martu.

Tanjug AP/Denis Balibouse

 

Ta runda je završena oko 17.05 po lokalnom vremenu.


Odnosi između Moskve i Vašingtona su se pogoršavali godinama, a britanska novinska agencija navodi da je sve počelo ruskom aneksijom Krima od Ukrajine, kao i optužbama SAD, koje je negirala Moskva, o navodnom mešanju u predsedničke izbore u Americi 2016. godine, kada je pobedio Donald Tramp.

Odnosi su se dodatno pogoršali u martu, kada je Bajden rekao da misli da je Putin "ubica", nakon čega je Rusija pozvala ambasadora Antonova iz Vašingtona na konsultacije, dok su SAD pozvale ambasadora u aprilu.

Tanjug AP/Denis Balibouse

 

Putin je kazao da je bio zadovoljan Bajdenovim objašnjenjem o izjavi da je mislio da je Putin ubica.

Stojeći pored Putina u Helsinkiju 2018. godine, Tramp je odbio da ga krivi za mešanje u izbore 2016. godne.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet