Fokus

Kina i SAD saglasne da će "raditi zajedno" na klimatskim promenama

Komentari

Autor: BBC, Tanjug, Euronews Srbija

10/11/2021

-

20:51

Kina i SAD saglasne da će "raditi zajedno" na klimatskim promenama
Kina i SAD saglasne da će "raditi zajedno" na klimatskim promenama - Copyright Tanjug AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Kina i SAD obećavaju da će raditi zajedno na klimatskim akcijama rekavši da prepoznaju "hitnost klimatske krize" koja zahteva brzu reakciju, navodi BBC, dodajući da su inače ove dve zemlje najveći svetski emiteri ugljen dioksida.

BBC dalje navodi da se pregovori u Glazgovu ubrzavaju kako bi se pokušao postići ambiciozan sporazum pre nego što se i sam Samit koji je vezan za klimatske promene (COP26) završi u petak.

Britanski premijer Boris Džonson ranije danas je pozvao delegate da "premoste jaz" između dugoročnih ciljeva i trenutne akcije za dobrobit svih. 

Tanjug/Andrew Milligan/PA via AP

 

Sa druge strane, Džon Keri američki izaslanik za klimu rekao je da će obe nacije preduzeti inicijativu u  godinama koje dolaze.

Kako je naveo, američki predsednik Džo Bajden i njegov kolega Si Điping razgovarali su pre nekoliko nedelje na ovu temu i složili su se da su ambicije, što se klime tiče, identične. Keri je dalje rekao da su američki i kineski timovi radili mesecima zajedno i da su se onlajn i uživo sreli bar 30 puta.

Tanjug/AP/Alberto Pezzali

 

BBC navodi da su su se delegati saglasili oko okvirnog zajedničkog cilja, na kojem će, kako se dodaje, u budućnosti nastaviti da rade.

„Zajedno smo demonstrirali našu podršku uspešnom samitu COP26. Određeni elementi (našeg sporazuma) će promovisati ambiciju, ali dozvolite mi da budem jasan - ova deklaracija (između SAD i Kine) korak je na kojem možemo da nastavimo da gradimo kako bismo potpuno zatvorili jaz. Sada je svaki korak važan, a put je pred nama je dug“, rekao je Keri na konferenciji za novinare.

On je poručio da je potrebno brže ublažavati posledice i smanjivati emisiju metana, kao i da je neophodno da se neguju ambicije svih kako bi se održao zacrtani nivo rasta temperature od 1,5 stepena.

Visoki predstavnik EU za klimatsku politiku Frans Timermans pozdravio je danas klimatski pakt između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, rekavši da će taj sporazum pomoći drugim državama da postignu dogovor na samitu COP26 Ujedinjenih nacija o klimi.

"Zaista je ohrabrujuće videti da su te dve zemlje koje su bile zavađene oko brojnih pitanja uspele da pronađu zajednički jezik za najveći izazov sa kojim se čovečanstvo danas suočava“, rekao je Timermans za Rojters i predočio da to pokazuje da SAD i Kina znaju da ova tema prevazilazi sva druga pitanja.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet