Evropa

Demonstranti u Glazgovu marširali uz zahtev za odlučniji pristup klimatskim promenama

Komentari

Autor: Tanjug

06/11/2021

-

15:33

Demonstranti u Glazgovu marširali uz zahtev za odlučniji pristup klimatskim promenama
Demonstranti u Glazgovu marširali uz zahtev za odlučniji pristup klimatskim promenama - Copyright Tanjug AP/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade demonstranata krenulo je danas iz parka Kelvingrov u Glazgovu na marš kroz grad koji je domaćin klimatske konferencije Ujedinjenih nacija COP26, zahtevajući hrabriju globalnu akciju.

Studenti, aktivisti i građani zabrinuti za klimu okupili su se po hladnom danu spajajući ruke dok su se kretali od gradskog parka Kelvingrov ka centralnom Trgu Džordž, preneo je Rojters.

Noseći crvene zastave i transparente na kojima je pisalo "Kapitalizam ubija planetu", gomila mladih okrivila je kompanije za klimatsku krizu i skandirala socijalizmu dok je podizala pesnice u vazduh.

Na skupu su se mogle videti i desetine škotskih zastava koje su se vijorile na vetru. Pojedini učesnici protesta su skrenuli pažnju na klimatsku pravdu i ugrožene poljoprivrednike.

Nekoliko blokova dalje na sastanku COP26, koji je u toku od ponedeljka i traje još nedelju dana, govornici su alarmirali kako globalno zagrevanje pustoši poljoprivredna zemljišta i ugrožava bezbednost hrane.

Oni su obećali da će postepeno ukinuti korišćenje uglja, smanjiti emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i smanjiti seču šuma.

Međutim, aktivisti su naveli da dosadašnji tok sastanka pokazuje premalo dokaza o napretku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa