Evropa

Kremlj odbacio Bajdenove kritike o klimatskim promenama i nedolasku Putina u Glazgov

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2021

-

14:11

Kremlj odbacio Bajdenove kritike o klimatskim promenama i nedolasku Putina u Glazgov
Kremlj odbacio Bajdenove kritike o klimatskim promenama i nedolasku Putina u Glazgov - Copyright Tanjug AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Kremlj je danas odbacio kritike predsednika SAD Džozefa Bajdena izrečene na račun nedolaska ruskog predsednika Vladimira Putina na samit u Glazgovu i navodno nedovoljno angažovanje Rusije u borbi protiv klimatskih promena.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov tim povodom je poručio da je Moskva "ozbiljna po pitanju klimatskih promena" i izrazio neslaganje s optužbama Bajdena da Kina i Rusija nisu uspele da demonstriraju liderstvo u borbi sa klimatskim promenama, prenosi list "Moskva Tajms".

Komentarišući izjavu predsednika SAD Džozefa Bajdena o požarima u ruskoj tundri i tvrdnju da "Putinova tundra bukvalno gori, a da on (Putin) ne preduzima ništa", portparol Kremlja Dmitrij Peskov podsetio je na katastrofalne šumske požare koji besne u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Tundra zaista gori, ali ne bi trebalo zaboraviti na šumske požare u Kaliforniji, Turskoj i drugim zemljama sveta", rekao je Peskov, preneo je ranije TASS.

Predstavnik Kremlja je poručio da Rusija ne umanjuje značaj samita u Glazgovu, ali je i podsetio da su akcije Rusije "dosledne, promišljene i ozbiljne“.

Rusija ima dugoročne planove za oporavak klime

Peskov je poručio da je Moskva svesna efekata klimatskih promena, da se zapravo suočava sa "ozbiljnijim izazovima" od drugih zemalja i da ima dugoročne planove za smanjenje emisije štetnih gasova i diversifikaciju izvora energije.

Pixabay

 

On je rekao da Bajden možda nije bio svestan ovih planova kada je govorio u Glazgovu i da će, kada se dva lidera sledeći put budu sastala "predsednik Putin imati odličnu priliku da kaže predsedniku Bajdenu šta mi radimo po pitanju klime".

Podsetimo, američki predsednik Džo Bajden kritikovao je Kinu i Rusiju zbog toga što nisu učinile više na rešavanju klimatske krize.

"Mi smo se pojavili i time uticali na to kako ostatak sveta vidi Ameriku i njene lidere. To je ogroman problem, a oni su na to okrenuli glavu. Kako mogu da urade to i nazovu sebe velikim vođama", rekao je Bajden na samitu COP26, prenosi CNN.

Predsednici Rusije i Kine nisu prisustvovali samitu COP26

Kineski predsednik Si Ðinping i ruski predsednik Vladimir Putin nisu prisustvovali klimatskom samitu Ujedinjenih nacija u Glazgovu, koji se smatra najvažnijim međunarodnim pregovorima o klimi poslednjih godina. Bajden je naglasio da bi SAD trebale da podrže klimatske akcije čak i ako druge nacije to ne čine zbog toga što žele da svet koji će "moći da diše" i da budu predvodnici u njemu.

"Činjenica je da Kina pokušava da potvrdi svoju novu ulogu kao svetskog lidera, a da se pri tome ne pojavljuje. Najvažnija stvar koja je privukla pažnju sveta je klima. Svuda. Od Islanda do Australije. To je jednostavno ogromno pitanje, a Kina se povukla. Kako to možete da radite i da tvrdite da nakon toga možete da imate bilo kakvu lidersku ulogu? Isto je i sa Putinom", naglasio je Bajden.

Američki predsednik je rekao da delovanje u vezi sa klimatskom krizom nije samo moralni, već i ekonomski imperativ.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa