Fokus

Stoltenberg: Svetske vojske moraju da smanje svoje ogromne emisije ugljenika

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2021

-

18:20

Stoltenberg: Svetske vojske moraju da smanje svoje ogromne emisije ugljenika
Stoltenberg: NATO će nastaviti da podržava Avganistan - Copyright Tanjug/AP/(Olivier Hoslet

veličina teksta

Aa Aa

Svetske oružane snage moraju da prate globalne napore borbe sa klimatskim promenama i smanje svoje ogromne emisije ugljenika u skladu sa jasno definisanim merilima, poručio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Postoji malo pouzdanih podataka o emisijama stvorenim vojnim aktivnostima, ali nema sumnje da su velike: izveštaj iz 2019. zaključuje da bi američka vojska bila 47. najveći emiter gasova staklene bašte na svetu da je država, navodi Rojters.

"Ne postoji način da se dostigne neto nulta vrednost bez uključivanja i emisija iz vojske“, rekao je Stoltenberg u intervjuu na klimatskoj konferenciji COP26 u Glazgovu, misleći na ambicije mnogih država da dostignu nultu emisiju do sredine veka.

Stoltenberg, bivši specijalni izaslanik UN za klimatske promene, rekao je da je rad u okviru NATO na metodologiji merenja emisija u oružanim snagama već započeo i da se on zalaže da to bude završeno do kraja 2022., što je cilj čije će ispunjenje najviše zavisiti od dogovora između 30 saveznika.

Stoltenberg je rekao da određene armije već ulažu napore u rešavanju ovog problema i kao primer naveo da američka vojska koristi solarne panele u svojim instalacijama, britanska vojska istražuje alternativna goriva, a Španija sadi drveće na vojnom zemljištu koje bi vezivalo ugljenik.

On je uporedio trenutni energetski izazov sa kojim se vojske suočavaju sa odlukom Vinstona Čerčila pre Prvog svetskog rata da zameni ugalj naftom kao glavnim gorivom za britansku mornaricu , što je potez za koji je Stoltenberg rekao da je imao i ekološke i strateške koristi.

„Moramo pronaći način da pomirimo potrebu za zelenim i ekološki prihvatljivim oružanim snagama sa jakim i efikasnim oružanim snagama“, poručio je generalni sekretar NATO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet