Evropa

Predsedniku Kine onemogućeno da se video linkom obrati učesnicima Samita o klimatskim promenama

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2021

-

12:20

Predsedniku Kine onemogućeno da se video linkom obrati učesnicima Samita o klimatskim promenama
Si Đinping - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina je saopštila danas da predsedniku Si Ðinpingu nije data prilika da se preko video linka obrati učesnicima klimatskog samita COP26 u Škotskoj i da je umesto toga morao da pošalje pisani govor.

Predsednik Si, koji ne prisustvuje skupu lično, poslao je svoje uvodno obraćanje šefovima država i vlada koji učestvuju na klimatskom samitu u Glazgovu u pisanoj formi, preneo je Rojters.

"Koliko sam razumeo, organizatori konferencije nisu obezbedili video link", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin novinarima na redovnom brifingu.

Kineski predsednik u pisanom govoru nije ponudio nikakva dodatna obećanja u vezi sa borbom protiv klimatskih promena, ali je pozvao druge zemlje da održe svoja i "jačaju međusobno poverenje i saradnju". Posmatrači klimatskog samita izrazili su zabrinutost da Sijevo fizičko odsustvo u Glazgovu znači da Kina nije spremna da ponudi više ustupaka u ovoj rundi pregovora.

Peking, međutim, podseća da je Kina već dala brojna obećanja u prošloj godini, između ostalog da će emisiju štetnih gasova eliminisati do 2060. godine, da će povećati ukupni solarni i vetrogeneratorski kapacitet na 1.200 gigavata do 2030. godine i od 2026. godine ograničiti upotrebu uglja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa