Fokus

Erdogan propušta COP26 zbog spora oko bezbednosnih protokola

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2021

-

14:45

Erdogan propušta COP26 zbog spora oko bezbednosnih protokola
Erdogan propušta COP26 zbog spora oko bezbednosnih protokola - Copyright Tanjug/Turkish Presidency Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da je odlučio da propusti klimatski samit COP26 i da otkaže put u Glazgov zbog spora oko "bezbednosnih protokola".

"Postojali su standardi bezbednosnih protokola koje smo tražili... To su bili standardi protokola koji su se uvek primenjivali za nas tokom svih naših međunarodnih poseta. Međutim, u poslednjem trenutku nam je rečeno da se to ne može ispuniti", rekao je Erdogan grupi novinara po povratku iz Rima u Istanbul, prenela je agencija AP.

Erdogan je tvrdio kako su standardi protokola koje je Turska tražila, zapravo omogućeni "drugoj zemlji", ali nije dalje precizirao o kome je reč, navodi AP.

"Naši zahtevi nisu ispunjeni, pa smo odustali od odlaska u Glazgov", rekao je predsednik Erdogan.

"Na kraju, nije se radilo samo o sopstvenoj bezbednosti, već o ugledu naše zemlje. Odgovorni smo za zaštitu ugleda naše nacije", istakao je turski predsednik.

Turska državna agencija Anadolija je izvestila da se predsednik Erdogan ranije danas vratio u Tursku sa samita G20 u Rimu, umesto da otputuje u Glazgov na klimatsku konferenciju COP26.

"Predsednik je doneo takvu odluku jer naši zahtevi u vezi sa brojem vozila za obezbeđenje i neki drugi zahtevi vezani za bezbednost nisu u potpunosti ispunjeni", rekao je visoki zvaničnik za Rojters.

Prethodno se očekivalo da će se Erdogan u Glazgovu sastati sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, ali su se oni juče sreli u Rimu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet