Planeta

Erdogan najavio susret s Bajdenom na marginama samita COP26

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2021

-

22:58

Erdogan najavio susret s Bajdenom na marginama samita COP26
Tanjug/ Eduardo Munoz/Pool Photo via AP - Copyright Tanjug/ Eduardo Munoz/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da očekuje da će se sastati sa američkim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom na marginama klimatskog samita u Glazgovu i razgovarati o izbacivanju Turske iz američkog programa proizvodnje stelt borbenih lovaca F-35.

SAD su 2019. godine izbacile Tursku, svog saveznika u NATO iz međunarodnog programa proizvodnje borbenih aviona F-35 zbog odluke Ankare da kupi napredni ruski protiv-vazdušni raketni sistem S-400, navodeći da taj sistem ugrožava bezbednost lovaca F-35, preneo je AP.

Erdogan je ranije izjavio da njegova vlada nastoji da povrati uplatu od 1,4 milijarde dolara koju je Ankara uplatila pre nego što je izbačena iz programa proizvodnje F-35, navodeći da su SAD predložile Turskoj prodaju borbenih aviona F-16 kako bi se nadoknadio uplaćeni novac.

"Najverovatnije ćemo imati sastanak u Glazgovu umesto u Rimu. Naše najvažnije pitanje biće F-35", rekao je Erdogan novinarima po povratku s putovanja u Azerbejdžan.

Predsednik Turske je ranije najavio da planira da se sastane sa Bajdenom tokom sastanka G-20 u Rimu rekavši da se mora razgovarati "o planu otplate''.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet