Evropa

Erdogan odustao od proterivanja 10 ambasadora, traži da budu pažljiviji u saopštenjima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

26/10/2021

-

09:28

Erdogan odustao od proterivanja 10 ambasadora, traži da budu pažljiviji u saopštenjima
Redžep Tajip Erdogan - Copyright Tanjug/AP/Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je najavio proterivanje 10 ambasadora koji su pozvali na oslobađanje biznismena i aktiviste Osmana Kavale, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su zapadni ambasadori odstupili od svojih prvobitnih namera i pozvao ih da budu pažljiviji u budućim saopštenjima, preneo je Rojters.

Erdogan je tokom vikenda rekao da je naložio da se ambasadori deset zapadnih zemalja proglase "personama non grata" zbog toga što su pozvali na oslobađanje Osmana Kavale, koji je pritvoren pre četiri godine pod optužbom da je finansirao proteste i bio umešan u pokušaj državnog udara 2016. godine.

U ponedeljak su američka ambasada i još nekoliko ambasada u Turskoj saopštili da se pridržavaju diplomatske konvencije kojom se predviđa da se ambasade ne mešaju u unutrašnja pitanja zemlje domaćina.

"SAD naglašavaju da se pridržavaju Člana 41. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima", navela je američka ambasada na Tviteru, prenosi Rojters.

Kanada, Holandija i Novi Zeland su poslali sličnu poruku, dok su Norveška i Finska retvitovale američku poruku.

profimedia

 

Podsetimo, Kavala je lišen slobode od 2017. godine, a ambasade zapadnih zemalja pozvale su prošle nedelje na hitno oslobađanje, što je Turska opisala kao neprihvatljiv čin. 

Saopštenje su potpisale ambasade Nemačke, Kanade, Danske Finske, Francuske, Holandije, Novog Zelanda, Norveške, Švedske i SAD, a tokom vikenda je Erdogan naložio Ministarstvu spoljnih poslova da svih deset ambasadora proglasi "nepoželjnima".

Za šta je optužen Kavala?

Kavala je priveden krajem 2017. godine, a optužen je da je finansirao proteste 2013. i učestvovao u pokušaju puča 2016. godine.

Nakon što je dve nedelje proveo u pritvoru, Kavala je uhapšen 1. novembra 2017. u vezi sa protestima i pod optužbom da je imao nameru da "zbaci ustavni predak" i "zbaci vladu". Odveden je zatvor Silvri, izvan Istanbula.

Iako je oslobođen optužbi u februaru 2020, novi nalog za hapšenje izdat je samo nekoliko sati kasnije, piše Dojče vele. Ovoga puta, reč je bila o odvojenom slučaju u kom se optužuje da je umešan u pokušaj državnog udara 15. juna 2016. godine.

Skoro mesec dana kasnije, oslobođen je i tih optužbi, ali je zadržan u istražnom pritvoru zbog optužbi za "političku ili vojnu špijunažu".

Kavala je inače jedna od najistaknutijih ličnosti u Turskoj. Kao biznismen je doprineo osnivanju nekoliko izdavačkih firmi u Turskoj od ranih osamdesetih, a podržao je brojne organizacije civilnog društva.

Godine 2002. osnovao je "Anadolu Kultur". Ciljevi organizacije uključivali su omogućavanje proizvodnje i promocije umetnosti i kulture u Turskoj, podržavanje lokalnih inicijativa, naglašavanje kulturne raznolikosti i prava i jačanje lokalne i međunarodne saradnje.

Takođe je bio jedan od onivača Fondacije za otvoreno društvo filantropa Džordža Soroša u Turskoj.

Komentari (0)

Evropa