Evropa

Četiri godine iza rešetaka bez presude: Ko je Osman Kavala zbog kog Erdogan proteruje deset ambasadora iz Turske

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Tanjug, DW

25/10/2021

-

22:39

Četiri godine iza rešetaka bez presude: Ko je Osman Kavala zbog kog Erdogan proteruje deset ambasadora iz Turske
Četiri godine iza rešetaka bez presude: Ko je Osman Kavala zbog kog Erdogan proteruje deset ambasadora iz Turske - Copyright Tanjug/AP/Mustafa Kamaci, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turski filantrop i aktivista Osman Kavala nikada nije osuđen za zločin. Ipak, on se iza rešetaka nalazi skoro četiri godine, a uprkos pozivu Evropskog suda za ljudska prava da bude pušten na slobodu, to se i dalje nije dogodilo. Jedan takav poziv sada je doveo turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u spor sa čak deset zemalja, čiji su ambasadori proglašeni za "persone non grata".

Kavala je lišen slobode od 2017. godine, a ambasade zapadnih zemalja pozvale su prošle nedelje na hitno oslobađanje, što je Turska opisala kao neprihvatljiv čin. 

Saopštenje su potpisale ambasade Nemačke, Kanade, Danske Finske, Francuske, Holandije, Novog Zelanda, Norveške, Švedske i SAD, a u najnovijem raspletu događaja Erdogan je naložio Ministarstvu spoljnih poslova da svih deset ambasadora proglasi "nepoželjnima".

Za šta je optužen Kavala?

Kavala je priveden krajem 2017. godine, a optužen je da je finansirao proteste 2013. i učestvovao u pokušaju puča 2016. godine.

Nakon što je dve nedelje proveo u pritvoru, Kavala je uhapšen 1. novembra 2017. u vezi sa protestima i pod optužbom da je imao nameru da "zbaci ustavni predak" i "zbaci vladu". Odveden je zatvor Silvri, izvan Istanbula.

Iako je oslobođen optužbi u februaru 2020, novi nalog za hapšenje izdat je samo nekoliko sati kasnije, piše Dojče vele. Ovoga puta, reč je bila o odvojenom slučaju u kom se optužuje da je umešan u pokušaj državnog udara 15. juna 2016. godine.

Skoro mesec dana kasnije, oslobođen je i tih optužbi, ali je zadržan u istražnom pritvoru zbog optužbi za "političku ili vojnu špijunažu".

profimedia

 

Kavala je inače jedna od najistaknutijih ličnosti u Turskoj. Kao biznismen je doprineo osnivanju nekoliko izdavačkih firmi u Turskoj od ranih osamdesetih, a podržao je brojne organizacije civilnog društva.

Godine 2002. osnovao je "Anadolu Kultur". Ciljevi organizacije uključivali su omogućavanje proizvodnje i promocije umetnosti i kulture u Turskoj, podržavanje lokalnih inicijativa, naglašavanje kulturne raznolikosti i prava i jačanje lokalne i međunarodne saradnje.

Takođe je bio jedan od onivača Fondacije za otvoreno društvo filantropa Džordža Soroša u Turskoj.

Saopštenje ambasadora i poziv u MSP

Iako je Evropski sud za ljudska prava zatražio hitno oslobađanje Kavale, odnosno rešavanje ovog slučaja, Ankara je ostala bez reakcije.

Ambasade zapadnih saveznika Turske potom su ponovo uputile molbu

Kavala je u zatvoru četiri godine bez osuđujuće presude, uprkos tome što je Evropski sud za ljudska prava zatražio njegovo puštanje na slobodu, preneo je Rojters.

"Stalna odlaganja njegovog suđenja, uključujući spajanje različitih predmeta i stvaranje novih nakon prethodne oslobađajuće presude, bacila su senku na poštovanje demokratije, vladavinu prava i transparentnost u turskom pravosudnom sistemu. Uzimajući u obzir presude Evropskog suda za ljudska prava po tom pitanju, pozivamo Tursku da osigura njegovo hitno puštanje na slobodu", stoji u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske pozvalo je potom na razgovor ovih deset ambasadora, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan naložio je MSP da ih proglasi "personama non grata".

"Dao sam neophodan nalog našem ministru spoljnih poslova i rekao šta treba da se uradi: ovih 10 ambasadora mora odmah biti proglašeno personama non grata. To ćete rešiti po hitnom postupku", rekao je Erdogan u obraćanju u gradu Eskišehir.

Reakcija ambasadora

Šta će se dalje dešavati, zasad nije poznato, jer je nekoliko zemalja saopštilo da im zvaničan nalog o proterivanju diplomata nije stigao. Erdogan je predsedavao danas sednicom vlade na kojoj se razgovaralo o proterivanju.

Portparol nemačke vlade rekao je da je notu primio sa zabrinutošću i nerazumevanjem zbog izjava turskog predsednika i dodao da Berlin još nije dobio ništa zvanično od Ankare.

"Naravno da smo videli izveštavanje novinara o izjavama predsednika Erdogana. Međutim, tokom vikenda nismo dobili nikakvo zvanično obaveštenje o proterivanju ili bilo čemu sličnom", rekao je portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova na konferenciji za novinare, prenosi agencija Rojters.

Tanjug/Turkish Presidency Pool via AP

 

Portparol je dodao da bi takvo proterivanje bilo u suprotnosti sa značajem bilateralnih veza Nemačke i Turske, kao i da je Nemačka tokom vikenda bila u kontaktu sa partnerima u Parizu i Vašingtonu.

I francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nije dobilo nikakvo zvanično obaveštenje od Turske da planira da protera njihovog ambasadora u Turskoj.

Finska premijerka Sana Marin rekla je za YLE u nedelju da je ovo "oštra reakcija" Erdogana.

"Ovo je situacija za žaljenje. Smatrali smo važnim da se odluke Evropskog suda za ljudska prava poštuju, te smo stoga pozvali na oslobađanje ovog aktiviste za ljudska prava" rekla je ona.

Takođe je rekla da je Helsinki u dijalogu sa tuskim zvaničnicima i da čeka dalje informacije od Anakare pre nego što budu doneseni neki zaključci.

Komentari (0)

Evropa