Evropa

Evropska komisija o pridruživanju Turske EU: Pregovori stali, Ankara nije ozbiljna u pogledu sprovođenja reformi

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2021

-

20:11

Evropska komisija o pridruživanju Turske EU: Pregovori stali, Ankara nije ozbiljna u pogledu sprovođenja reformi
Evropska komisija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija poručila je danas da je proces pridruživanja Turske zastao zbog ozbiljnih demokratskih nedostataka, u svom najkritičnijem godišnjem izveštaju od kada je Ankara započela pregovore o članstvu pre 16 godina.

Evropska komisija usvojila je danas Paket proširenja za 2021. koji uključuje godišnje izveštaje o napretku u sprovođenje suštinskih reformi na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, i saopštila da je vlada predsednika Redžepa Taipa Erdogana odgovorna za eroziju demokratije i vladavine prava i da je zanemarila preporuke EU od prošle godine, prenosi Rojters.

"U trenutnim okolnostima, pregovori o pristupanju Turske su efektivno stali", navodi se u saopštenju.

Izveštaj je takođe prvi put sugerisao da Ankara više nije ozbiljna u pogledu sprovođenja reformi koje podržava EU, iako je Erdogan u aprilu ponovo prihvatio cilj potpunog članstva u EU, jer su obe strane pokušale da poboljšaju zaoštrene odnose.

EK navodi da postoji ozbiljna zabrinutost EU u vezi sa stalnim pogoršanjem demokratije, vladavine prava, osnovnih prava i nezavisnosti pravosuđa koja nije rešena, kao i da zemlja konstantno nazaduje u mnogim oblastima.

U svom izveštaju za 2021. Komisija je dovela u pitanje sposobnost Turske da preuzme obaveze članstva i navela da je Ankara nastavila reforme u oblastima od ekonomije do vladavine prava na prilično "ad hoc" osnovama.

Kao saveznik u NATO, Turska pregovara o članstvu u EU od 2005. godine, nakon ekonomskih i političkih reformi koje su je učinile važnom tržišnom ekonomijom u razvoju i trgovinskim partnerom Unije, ali od Erdoganovog oštrog odgovora na pokušaj državnog udara u julu 2016, putevi EU i Turske naglo su se razišli, uprkos boljim diplomatskim odnosima od početka 2021.

Države članice EU, a ne Komisija, odlučuju da li kandidaturu Turske za članstvo u EU treba formalno poništiti, a mnoge od njih smatraju da bi sa Turskom trebalo uspostaviti drugačiji, labaviji odnos zasnovan na dubljim trgovinskim vezama.

Odgovor Ankare: Dvostruki standardi EU, opredeljeni smo za članstvo

 
Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da današnji godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku pokazuje "dvostruke standarde" EU i odbacilo je "nepravedne kritike i neutemeljene tvrdnje", prenosi Rojters.

Turska je još optužila Uniju da nije ispunila svoja obećanja Ankari, kao i da ne ispunjava svoje obaveze.

"Turska na najjači način zadržava svoje strateško opredeljenje za punopravno članstvo u EU", saopštilo je ministarstvo.

Ankara je poručila i da EU, uzimajući u obzir zajedničke opšte interese, treba da Tursku vidi kao zemlju kandidata koji pregovara, a ne kao partnera sa kojim će imati odnose svakodnevnog davanja i uzimanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa