Evropa

Varhelji: Vladavina prava i pitanje Kosova od suštinske važnosti za Srbiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, agencije

19/10/2021

-

16:23

Varhelji: Vladavina prava i pitanje Kosova od suštinske važnosti za Srbiju
AP/Francisco Seco - Copyright AP/Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji naveo je nakon usvajanja Paketa proširenja  da suštinska pitanja za Srbiju ostaju vladavina prava i Kosovo.

Varhelji je u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta naglasio da je Srbija ispunila repere za otvaranje klastera 3 i 4 u u pregovorima o članstvu u EU i naveo da je "Napredak u oblasti vladavine prava i normalizacija odnosa sa Kosovom ostaju suštinska pitanja za Srbiju i nastaviće da određuje brzinu procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniju".

Varheji je  istakao da vlasti u Srbiji imaju evropske reforme kao svoj prioritet i da su ispunile veliki broj preuzetih obaveza na putu ka EU članstvu.

"Zato pozdravljamo činjenicu da je Srbija ispunila merila za otvarnje klastera 3 i 4 i podržavamo ambicju Srbije da što je pre moguće otvori nove klastere u razgovorima, a na osnovu svog kontinuiranog progresa", poručio je komesar Varheji.

Kako je naveo, Srbija mora da produbi reforme u oblasti borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, slobode medija i u unutrašnjem procesuiranju ratnih zločina. On je podsetio da je Srbija napravila "važan politički izbor" prihvatajući izmenjenu metodlogiju procesa pristupnih pregovora čime je "potvrdila opredeljnost" evropskom putu.

"Napredak Srbije u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom je ključan i dalje će određivati ukupnu brzinu pristupnih pregovora Srbije", zaključio je Varheji.

Konstatovao je da su ustavni amandmani u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa u Srbiji "na putu" i treba da se završe do kraja godine.

Takođe, Evropski komesar za proširenje je čestitao poslanicima Evropskog parlamenta, Tanji Fajon i Vladimiru Bilčku na "uspešno sprovedenoj misiji i postizanju dogovora" u Međustranačkom dijalogu u Srbiji. On je čestitao i parlamentu Srbije i predsedniku parlamenta, Ivici Dačiću, na ulozi u postizanju ovog uspeha”.

"Napredak Srbije u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom je ključan i dalje će određivati ukupnu brzinu pristupnih pregovora Srbije", zaključio je Varheji.

Dijalog sa Prištinom ključan za ceo region

Komesar za proširenje EU rekao je da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći "malim koracima" koji se dešavaju "na terenu", a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.

"Zato želim da dvostruko naglasim važnost regionalnog tržista kroz koje možemo mnogo više postići bez da stalno ponavljamo iste sukobe između ove dve strane", rekao je Varheji poslanicima Evropskog parlamenta.

Varheji je govoreći o izveštaju EK o Kosovu naveo da je dijalog Beograda i Prištine "ključan za evropsku perspektivu obe strane", ali i za stabilnost celog regiona.

"Obe strane moraju konstruktivno da se angažuju na postizanju pravno obavezujućeg i sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji. Jednostrane i nekoorinisane akcije koje ugrožavaju stabilnost moraju biti izbegnute", poručio je Varheji.

Važnost regionalne saradnje

Varhelji je nakon usvajanja Paketa proširenja naveo i da je Zapadnom Balkanu mesto u Evropskoj uniji i da da zajednica nije potpuna bez tog regiona.

"Zapadni Balkan je deo iste Evrope kao i EU i trebalo bi da bude njen deo. Delimo istu istoriju, isti kontinent, iste interese i iste vrednosti. EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana", objavio je Varhelji na Tviteru.

On je izjavio da je jedini način da zapadni Balkan napreduje ka Evropskoj uniji (EU) regionalna saradnja i njegova molba za svih šest partnera u regionu je da se vrate Zajedničkom regionalnom tržištu.

Odgovarajući na pitanja poslanika Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta o inicijativi Otvoreni Balkan, Varhelji je rekao da je EU aktivni zagovornik zajedničkog regionalnog tržišta kako bi se upotpunio Ekonomsko-socijalni plan EU i Berlinski proces.

"Govorimo o mogućnosti prelaska granica u regionu sa ličnim kartama, priznanju diploma i profesionalnih kvalifikacija, slobodnom kretanju kapitala, lakšim plaćanjima. To su pripreme za članstvo. Ideja (Otvoreni Balkan) dolazi iz regiona, prvo se zvala mali šengen, želimo da svi partneri budu prisutni i da to bude pod EU kišobranom Molim svih šest partnera da se vrate zajedničkom regionalnom tržištu", rekao je Varhelji.

Evropa