Politika

Izveštaj EK o Kosovu: Traži se angažovanje u pregovorima sa Beogradom, problemi u pravosuđu i s korupcijom

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2021

-

14:35

Izveštaj EK o Kosovu: Traži se angažovanje u pregovorima sa Beogradom, problemi u pravosuđu i s korupcijom
Izveštaj EK o Kosovu: Traži se angažovanje u pregovorima sa Beogradom, problemi u pravosuđu i s korupcijom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Politička nestabilnost, ograničene zakonodavne aktivnosti, rasprostranjena korupcija i nedostatak finansijske samoodživosti neke su od ocena koje je Evropska komisija dala  Kosovu u Izveštaju za period od juna 2020. godine do juna 2021. godine.

Kao i u Izveštaju za Srbiju, Komisija od vlasti u Prištini traži da se "konstruktivno angažuju i ulože dalje značajne napore u sprovođenju svih prethodnih sporazuma i doprinesu postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom".

"Takav sporazum je hitan i ključan kako bi Kosovo i Srbija mogli da napreduju na svojim evropskim putevima", navodi se u Izveštaju EK u koji je Tanjug imao uvid.

Široko rasprostranjena korupcija

Kada je reč o vladavini prava na Kosovu, Komisija kostatuje da je pravosudni sistem u "ranoj fazi razvoja", a da je sprovođenje pravde sporo, neefikasno i podložno političkom uticaju.

"Korupcija je široko rasprostranjena i ostaje pitanje za ozbiljnu zabrinutost. Postoji potreba za snažnom i stalnom političkom voljom za efikasno rešavanje sistemskih rizika od korupcije, kao i za snažnim odgovorom pravosuđa na korupciju na visokom nivou", navodi se u Izveštaju o Kosovu.

EK kostatuje ograničeni napredak u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala na KiM, a od vlasti u Prištini zahteva da osiguraju da nema političkog uplitanja u operativne aktivnosti organa za sprovođenje zakona. Izveštaj konstatuje nedostak napretka u oblasti reforme javne administracije i podvlači "neprimeren politički uticaj" na kadrovsku politiku.

U oblasti osnovnih i ljudskih prava, EK navodi da na Kosovu postoji zakonski okvir koji u širokom smislu "garantuje zaštitu" ovih prava, ali da se još mora raditi na njihovoj implementaciji u praksi posebno u pogledu manjina.

Dodaje se da je Priština u poslednjih godinu dana zadržala opšte dobre odnose sa Albanijom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom, ali i da nije došlo do promene u odnosima niti strogom viznom režimu sa BiH, koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija