Politika

Bisljimi u razgovoru sa Boreljom najavio nove akcije policije Kosova

Komentari

Autor: Kosovo onlajn

19/10/2021

-

11:08

Bisljimi u razgovoru sa Boreljom najavio nove akcije policije Kosova
mf.rks-gov.net - Copyright mf.rks-gov.net

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik premijera privremenih prištinskih institucija Besnik Bisljimi u razgovoru sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom najavio je da će nakon lokalnih izbora na Kosovu, "kosovska vlada nastaviti sa akcijama" koje su viđene 13. oktobra kada je specijalna kosovska policija između ostalog ušla u Severnu Mitrovicu i Zvečan, saznaje Kosovo onlajn iz dobro obaveštenih diplomatskih krugova.

Kako se navodi, do pomenutog razgovora je došlo na sam dan incidenta, 13. oktobra, a Bisljimi je tada naveo da će "kosovska vlada nastaviti sa borbom protiv kriminala na celoj teritoriji Kosova".

Podsećanja radi, tog dana je teško ranjen Srećko Sofronijević, a kosovska policija je pored suzavca i šok bombi, koristila i bojevu municiju, kada je i ranjen srpski mladić iz Zvečana koji je iz KBC Kosovska Mitrovica prebačen u Urgentni centar u Beogradu.

Zbog toga se tada oglasio i sam Borelj koji je poručio "da odmah moraju da se prekinu nasilni incidenti na severu Kosova i naveo da sva otvorena pitanja moraju da se rešavaju kroz dijalog".

"Nasilni incidenti na severu Kosova moraju odmah da se prekinu. Jednostrane i nekoordinirane akcije koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive. Sva otvorena pitanja moraju da se rešavaju kroz dijalog kojim posredovanje EU. U kontaktu smo sa Beogradom i Prištinom", napisao je Borelj na Tviteru.

Šef diplomatije EU se i juče oglasio, izjavivši da je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija pozvao da se nakon podignutih tenzija ”vrate u situaciju u kojoj je moguć nastavak dijaloga u Briselu".

Na Kosovu i Metohiji održani su lokalni izbori 17 oktobra, 17 opština dobilo je gradonačelnike, dok će građani 21 opštine gradonačelnike birati u drugom krugu lokalnih izbora. Kandidati Samoopredeljenja Aljbina Kurtija ni u jednoj opštini nisu pobedili u prvom krugu. Srpska lista ostvarila je pobedu u devet od 10 opština sa većinski srpskim stanovništvom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija