Politika

Lokalni izbori na Kosovu: Srpska lista proglasila pobedu u 10 srpskih opština, Kurti bez pobede u prvom krugu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

18/10/2021

-

07:14

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Srpska lista pobedila je u svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Methohiji, saopštio je sinoć predsednik Srpske liste Goran Rakić. 

"Pobedili smo u svih deset opština sa srpskom većinom. U ovoj borbi smo bili svi zajedno, borimo se za Zajednicu srpskih opština, a ukoliko ZSO-a ne bude neće biti ni kosovskih insitucija", rekao je on.

Prištinska Koha prenela je da u najmanje 10 od 38 opština neće biti drugog kruga u trci za gradonačelnika, a da pritom ni u jednoj od njih Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija nije odneo pobedu u prvom krugu. Istovremeno, Koha navodi da, prema preeliminarnim rezultatima, 19 opština, među kojima je i Priština, ide u drugi krug glasanja za gradonačelnika. U najvećem broju slučajeva, u drugom krugu u tim opštinama upravo su kandidati Kurtijevog Samoopredeljenja.

Samoopredeljenje je, prema preeliminarnim podacima, izgubilo i Južnu Mitrovicu koju je vodio njihov kadar Agim Bahtiri i gde je sada na prvom mestu kandidat PDK, stranke koju je osnovao Hašim Tači. 

Ðakobe: Pobeda za demokratiju na KiM, ostanite kod kuća

Otpravnik poslova američke ambasade u Prištini Nikolas Ðakobe ocenio je da su lokalni izbori na KiM "pobeda nove demokratije koja cveta na Kosovu".

On je to napisao na Tviteru i pozvao građane KiM da ostanu oprezni kada je reč o epidemiji koronavirusa i slave u kućama izborne rezultate

"Ohrabrujuće je videti Kosovare kako glasaju i pokazuju svoje glasove kroz glasačke kutije - još jedna pobeda za mladu, naprednu demokratiju na Kosovu. Moramo ostati oprezni pred pandemijom: da poštujemo policijski čas i slavimo sa porodicama kod kuće", napisao je Ðakobe.

Petković čestitao Srpskoj listi ubedljivu pobedu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohijju Petar Petković čestitao je sinoć Srpskoj listi ubedljivu pobedu na lokalnim izborima u pokrajini.

On je na svom Fejsbuk nalogu istakao da je to "pobeda našeg naroda, ali i pobeda politike koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić".

"Opet smo pokazali i dokazali da kada nam je najteže i kada smo pod najvećim pritiscima, da smo tada i najjači. Ova podrška i poverenje nas obavezuju da radimo i gradimo još više", poručio je Petković.

Rakić: Svih deset opština u rukama srpskog naroda

Rakić je, na konferenciji za medije, rekao i da u Severnoj Mitrovici već postoje konačni rezultati i da je Srpska lista ostvarila ubedljivu pobedu sa više 10.776 glasova, a da je u Gračanici kandidatkinja Srpske liste osvojila četiri puta više glasova od protivkandidata. 

Prethodno je Tanjug preneo da je Srpska lista osvojila 100 odsto glasova na lokalnim izborima u Severnoj Mitrovici. 

"Srpska lista osvojila je 100 odsto glasova na izborima za odbornike Skupštine opštine Severna Mitrovica", objavljeno je na sajtu Centralne izborne komisije, prenosi Tanjug uz podsećanje da su kandidate su imale i inicijative Srpski opstanak - GISOS i albanska stranka Narodno jedinstvo.

Na izborima za gradonačlenika Severne Mitrovice pobedio je Milan Radojević iz Srpske liste sa 83,96 odsto osvojenih glasova, dok je drugi Erden Atić iz Narodnog jedinstva.

Euronews Srbija

Rakić rekao je zahvalio građanima na rekordnoj izaznosti. 

"Ovom pobedom u rukama srpskog naroda ostaju svih deset srpskih opština", rekao je Rakić 

Na Kosovu i Metohiji su u 19 sati završeni lokalni izbori na kojima su građani mogli da glasaju za gradonačelnike i odbornike u 38 opština, od kojih je 10 sa srpskom većinom. Srbi su na ovim izborima imali kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava.

Takođe je učestvovala i Srpska lista, čije je rukovodstvo konačnu odluku o izlasku na izbore donelo juče na konsultacijama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Prema poslednjim podacima Centralne izborne komisije na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji danas je glasalo 42, 85 odsto upisanih birča, a najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama.

Euronews Srbija

23.30 Rezultati izbora 

Prema poslednjih podacima, koje je kasno u nedelju objavila prištinska Koha, bar 10 od 38 opština dobiće gradonačelnike već u prvom krugu. Kako se navodi, među njima su, Južna Mitrovica  i Uroševac u kojima, prema poslednjim podacima, kadidati PDK vode sa više od 50 odsto glasova, kao u Peć gde je kandidat LDK, prema istim podacima, osvojio nadpolovičnu podršku. Kandidati Haradinajeve AAK imaju više od 50 odsto glasova u Dečanima i Suvoj Reci, PDK u Kačaniku i Srbici i LDK u Lipljanu... Osim toga, u još 10 opština Srpska lista proglasila je konačnu pobedu. 

Kurtijevo Samoopredeljenje, prema aktulenim podacima, nije pobedilo u prvom krugu ni u jednoj opštini. 

Kada je reč o opštinama u kojima će se, prema poslednjim podacima ići u drugi krug, među njima je Priština u kojoj će se za mesto gradonačelnika boriti kandidati Kurtijevog Samoopredeljenja i LDK. Kandidati idu u drugi krug u ukupno 10 opština, među kojima su Đakovica, Gnjilane i Prizren. Kandidati LDK idu u drugi krug u devet opština, a PDK u osam, a AAK u četiri. 

22.05 Koha: Svaka od četiri velike stranke vodi u po šest opština

Prema preeliminarnim podacima koja objavljuje prištinska Koha na osnovu podataka CIK -a, četiri glavne kosovske stranke vode u po šest opština.

  • Haradinajeva AAK u Dečanima, Đakovici, Klini, Orahovcu, Suvoj Reci i Juniku.
  • PDK, stranka koju je osnovao Tači, u Glogovcu, Kačaniku, Južnoj Mitrovici, Srbici, Uroševcu i Vučitrnu.
  • Kurtijev Pokret Samoopredeljenje u Gnjilanu, Kamenici, Podujevu, Prištini, Prizrenu i Štimlju.
  • LDK, stranka koju je osnovao Ibrahim Rugova, u Dragašu, Istoku, Kosovu polju, Lipljanu, Peći i Vitini.

21.22 Kandidat PDK vodi u Južnoj Mitrovici, Kurtijev kandidat u prednosti u Prištini

Kosovski mediji počeli su da objavljuju prve razultate glasanja u većinski albanskim sredinama, na malom uzorku obrađenih glasova.

Prema podacima koje je objavila prištinska "Koha" u na lokalnim izborima u Južnoj Mitrovici najviše glasova osvio je kandidat opozicione Demokratske partije Kosova (PDK), koju vodi Memlji Krasnići, inače stranke koju je osnovao Hašim Tači. Kandidat PDK, na osnovu 22 odsto prebrojanih glasova, osvojio je 53 procenta, dok je kandidat partije aktulenog premijera Aljbina Kurtija, Pokreta Samoopredeljenje, na drugom mestu sa 36,2 odsto glasova.

Kandidat Demokratske partije Kosova za gradonačelnika južnog dela Kosovske Mitrovice Bedri Hamza proglasio je pobedu navodeći da su to glasovi "prave Mitrovice".

On je to objavio na svom Tviteru nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, prenosi Reporteri.

On je na izborima pobedio dosadašnjeg gradonačelnika Agima Bahtirija, inače iz Kurtijeve stranke, pokreta Samoopredeljenje.

Kada je reč o Prištini, najviše glasova na lokalnim izborima, prema malom uzorku od oko hiljadu glasova koji objavljuje prištinska Koha, osvojio je kandidat Samoopredeljenja i to 36 odsto. Na drugom mestu je kadidat Demokratskog saveza Kosova (LDK), koji nakon ostavke nekadašnjeg kosovskog premijera i lidera strane Ise Mustafe, vodi Ljumir Abdidžiku.

Prema poslednjim podacima Kohe, u Gnjilanu vodi kandidat LDK sa nešto manje od 52 odsto glasova, dok je na drugom mestu kandidat Kurtijevog Samoopredeljenja sa 37,41. U Peći najviše glasova, prema preeliminarnim rezultatima osvojio je takođe kandidat LDK (57,66), dok je u peći Kurtijev kandidat na trećem mestu. 

U Prizrenu, prema dodasadašnjim podacima vodi kandidati Samoopredeljenja Aljbina Kurtija sa 33,9 procenata, dok je iza njega kandidat PKD sa 30,46 odsto prebrojanih glasova. Kurtijev kandidat je na drugom mestu i u Đakovici sa 26,77 odsto, i to iza kandidata Alijanske za budućnost Kosova koju vodi Ramuš Haradinaj i koji je osvojio više od 55 odsto glasova. 

Prema istim podacima Kohe, u Uroševcu vodi kandidat PDK sa 64 odsto. 

21.10 Rezultati glasanja u srpskim sredinama

  • Na osnovu 34,87 odsto prebrojanih glasova, na izborima za gradonačlenika Severne Mitrovice pobedio je Milan Radojević iz Srpslke liste sa 83,96 odsto osvojenih glasova, dok je drugi Erden Atić iz Narodnog jedinstva sa 13,63 odsto.
  • U opštini Štrpce na osnovu 11,11 odsto prebrojanih glasova, najveći procenat je osvojio Dalibor Jevtić, 50,21 odsto, a Srpska lista 83,73 odsto.
  • U opštini Gračanica na osnovu 10 odsto prebrojanih glasova vodi kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić, dok je u opštini Parteš na osnovu 28,57 odsto prebrojanih glasova 81,14 odsto osvojio Dragan Petković ispred Srpske liste.
  • U opštini Novo Brdo na osnovu 31,82 odsto prebrojanih glasova vodi kandidat Srpske liste Saša Milošević - 62,43odsto, a u trci za odbornike Srpska lista ima 82,69 odsto.
  • U opštini Leposavić na osnovu 20 odsto prebrojanih glasova kandidat Srpske liste Zoran Todić osvojio je 98,32odsto, a Srpska lista osvojila je 94,39 odsto glasova za ODbornike Skupštine opštine.

Jutros u sedam časova u severnom delu Kosovske Mitrovice otvorena su sva 23 biračka mesta na lokalnim izborima na KiM, a glasanje je završeno u tačno 19 časova.

U 10 srpskih opština na KiM ukupno je bilo 26 kandidata za predsednike opština, do kojih su 18 bili kandidati srpskih lista, a osam predstavnici albanskih stranaka.

Srpska lista je imala je kandidate za gradonačelnike u 11 opština - svih 10 sa srpskom većinom i u Obiliću, dok su četiri kandidata imale građanske inicijative "Srpska narodna sloga", "Narodno jedinstvo", "Narodna sloga" i inicijativa "Sloboda". Takođe, četiri kandidata su nastupila samostalno na izborima

Današnji lokalni izbori održali su se samo nekoliko dana nakon incidenta na severu Kosova, kada su jedinice specijalne kosovske policije ROSU započele akciju upadanjem u jednu apoteku. U gradu su se zbog toga oglasile sirene, građani su izašli na ulice, a policija je koristila šok bombe.

Jedan Srbin tada je teško ranjen iz vatrenog oružja u Zvečanu, a u danima nakon ovog incidenta oglasile su se i međunarodne organizacije, pozivajući na smirivanje tenzija.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je u pitanju koordinisana akcija kosovske policije u cilju sprečavanja šverca, kao i da je tokom te operacije zaplenjena krijumčarena roba na nekoliko lokacija. Srpske vlasti su osudile ovu akciju, a predsednik Vučić rekao je da "ako NATO ne može da zaštiti Srbe na Kosovu, moraćemo to da učinimo mi".

Građani koji izlaze na izbore drugačijih su stavova kada je reč o tome da li ovi izbori mogu da donesu neke promene. Neki od njih su reporterki Euronews Srbija rekli da očekuju da će doći do promene, dok drugi u to nisu najsigurniji.

Euronews Srbija

20.00 CIK: Izlaznost 42,85 odsto, najveća u srpskim sredinama

Na Kosovu i Metohiji danas je, prema poslednjim podacima CIK-a, glasalo 42,85 odsto upisanih birča, a najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama.

U Leposaviću je do 19.00 časova glasalo 74,21, Zvečanu 83,81 odsto, Zubinom Potok 64,66, severnom delu Kosovske Mitrovice 68,94.

U Obiliću je glasalo 51,68, a u Gračanici 43,16 odsto, Štrpcu 56,68 procenata upisanih birača.

19.30 Kosovska policija: Hitac na Jarinju

Kosovska policija saopštila je večeras da je, preko graničnih službenika, dobila informaciju da je na graničnom prelazu Jarinje danas u popodnevnim časovima čaura iz vatrenog oružja pogodila kontejner koji služi za službenike kosovske policije i carine na prelazu.

Kosovska policija je navela i da u incidentu nije bilo povređenih, kao i da je otvorena istraga.  Kako su naveli, na osnovu prvih informacija, sumnja se da je hitac došao iz pravca sela Tušnica.

Dodali su i da saobraćaj odvija neometano, kao i da prelaz funkcioniše bez ikakvih problema. 

Kasnije se oglasio i portparol Kosovske policije Baki Keljani, koji je u saopštenju za medije napisao da se radi o zalutalom metku, a ne bombi kako su inače ranije premeli pojedini prištinski mediji.

18.25 Izbornom veću podnete prve žalbe, uhapšeno dvoje zbog kupovine glasova

Izborno veće za žalbe i predstavke (IPŽP) na Kosovu saopštilo je da su politički subjekti podneli prve žalbe zbog kršenja kodeksa ponašanja za današnje lokalne izbore.

Mulj Desku (Mul), šef Sekretarijata Odbora za žalbe i predstavke (IPŽP), rekao je za Radio Slobodna Evropa da su do sada pet političkih subjekata podneli žalbe da je prekinuta izborna tišina.

"Pokret Samoopredeljenje podneo je četiri žalbe protiv Demokratskog saveza Kosova (LDK), dve za opštinu Priština, jednu za Podujevo i jednu za Junik, a jednu je podnela Nova demokratska inicijativa Kosova protiv Liberalne partije Egipta", naveo je Desk.

Inače, kako prenosi Kosovo onlajn, u Mališevu su uhapšeni posmatrač i član izborne komisije zbog kupovine glasova. Kosovska policija je saopštila da im je određen pritvor od 48 sati.

Najveća izlaznost do 15 časova u srpskim sredinama

Prema poslednjim podacima o izlaznosti, od 15 časova, na lokalnim izborima koji se danas održavaju na Kosovu i Metohiji, kako beleži CIK, do 15 sati glasalo je gotovo 27 odsto upisanih birača, a izlaznost je i dalje najveća u srpskim sredinama.

U Severnoj Mitrovici do 15 sati glasalo je 55,03 odsto birača, u Zvečanu 56,91 odsto, u Leposaviću 46,38 odsto, Zubinom Potoku 44,53 odsto, a u Štrpcu 41,99 odsto.

U Gračanici je do 15 sati glasalo 32,19 odsto upisanih birača, u Ranilugu 40,68 odsto, Partešu 36,30 odsto, Klokotu 37,50 odsto, a u Novom brdu 46,58 odsto upsianih birača.

Na severu najveća izlaznost u Zvečanu

Do 15.00 sati na Kosovu i Metohiji glasalo je 26,92 odsto birača, odnosno 475.611 birača, saopšteno je iz CIK-a.

U severnom delu Kosovske Mitrovice do tog vremena je glasao 9.751, odnosno 55,03 odsto birača, a u Zubinom Potoku 2.727 ili 45,84 odsto.

U Zvečanu je glasalo 3.915, odnosno 56,91 procenata, a u Leposaviću 4.525 ili 46,38 odsto birača.

Izlaznost u Gračanici je 32,19 odsto, u Ranilugu 40,34, u Partešu 36,30 posto, Koloktu 37,93, Novom Brdu 46,58 i u Štrpcu 41,85 procenata.

Na biračkom mestu u Goraždevcu do 15.00 sati glasalo je 267, odnosno 19,79 odsto od upisanih 1.349 glasača.

U Osojanu je od upisanih 530 birača do 15 sati glasalo 125 birača, odnosno 23.59 odsto, javlja Radio Goraždevac.

Na biračkom mestu u selu Crkolez, u opštini Istok, od upisanih 872 birača pravo glasa iskoristilo je njih 257, što je 29,47 odsto.

U biračkom centru Biča pravo glasa ima 117 glasača, a do‚15 sati glasalo je njih 11, što je 2,56 odsto. U selu Vidanje pravo glasa iskoristila su 54 glasača od 391 upisanog na birački spisak, što je 13,81 odsto.

Suniog: Očekujem slobodne, fer i demokratske izbore

Šef misije Evropske unije u Prištini Tomaš Suniog ocenio je da su lokalni izbori praznik demokratije i dodao da očekuje da će građani KiM iskoristiti svoje biračko pravo i izaći na glasanje.

Suniog je u Čaglavici rekao da očekuje da će izborni proces biti regularan i pravedan i da će izbori biti slobodni, fer i demokratski, prenosi Kosovo onlajn.

"Nadam se da će svi građani iskoristiti svečanost demokratije i izaći na glasanje, jer su lokalni izbori šansa da imaju direktan uticaj i doprinos u tome kako će opština da se razvija u idućem mandatu. Nadam se da će izlaznost biti velika”, naglasio je Suniog.

Naveo je da je EU organizovala misiju za nadgledanje izbora.

"Već imamo našu ekipu koja nadgleda izbore duže vreme, oni su već stigli pre mesec dana na Kosovo i biće tu dok se ne završe izbori, uključujući i brojanje glasova. Ako bude potreban i drugi krug glasanja, biće prisutni”, rekao je Suniog.

Naveo je da veliki broj ljudi nadgleda izbore na kraće vreme i da je on jedan od njih.

"Ovde smo da nadgledamo izbore na kraće vreme i zajedno sa mojim kolegama i prijateljama iz država članica EU ovde na Kosovu imamo oko 40 predstavnika EU ambasada na Kosovu”, rekao je Suniog.

Najavio je da će Misija EU za nadgledanje izbora u utorak predstaviti prvi prelimarni izveštaj izbora.

Ðurić pozvao Srbe da izađu na glasanje

Ambasador Srbije u Vaštingtonu, nekadasnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić pozvao je građane da u što većem broju izađu na izbore za gradonačelnike opština sa srpskom većinom.

"Verujem da ljudi na KiM dobro znaju zašto je držanje konaca u sopstvenim rukama od vitalnog značaja, kako za stanje na terenu tako i za međunarodni polozaj srpske strane”, rekao je Ðurić za Tanjug.

Naglasio je da veruje u rodoljublje i istrajnost "naših ljudi uprkos svim pritiscima i poniženjima koje su pokušavali da na nam prirede prethodnih nedelja i meseci".

Radonjići: Izborni dan protiče bez problema

Predsednik kosovske Centralne izborne komisije Krešnik Radonjići izjavio je da izborni proces za sada protiče bez problema i većih napravilnosti.

"Za sada sve ide prema planu i nema većih nepravilnosti, a takođe smo posvećeni poštovanju svih antikovid mera koje su na snazi", rekao je Radonjići za RTK2.

Naveo je da očekuje da preliminarni rezultati budu objavljeni u 19.30 sati, a da će se videti kada će biti potpuniji.

Jevtić: Važno izaći na izbore, potvrditi srpsko jedinstvo

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić glasao je danas u Štrpcu na lokalnim izborima na kojima, kako kaže, očekuje potvrdu srpskog jedinstva.

Jevtić je naveo da očekuje da lokalni izbori proteknu u najboljem redu kada je reč o zdravlju građana i primeni svih mera u sprečavanju širenja koronavirusa, kao i da u bezbednosnom smislu sve prođe u najboljem redu, bez incidenata, prenosi Kosovo onlajn.

Naglasio je važnost toga da svaki građanin iskoristi svoje pravo i da glasa.

"Svojim glasom danas glasaju za svoju budućnost, za ono što treba da bude i naš interes kada govorim o narodu kome pripadam, interes srpskog naroda, jedinsvo, bolja budućnost i ono sto nedvosmisleno moram i danas da izrazim, a to je što se politike tiče, nastavak čvrste veze sa državom Srbijom", rekao je Jevtić.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Mandl: Izborni proces teče nesmetano

Šef Izborne posmatračke misije Evropske unije Lukas Mandl izjavio je da se izborni proces na Kosovu i Metohiji odvija nesmetano.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što, kako je rekao, evropski blok sa 100 posmatrača može da doprinese tom procesu.

Kako prenose prištinski mediji, iz Ambasade su u vezi sa izbornim procesom saopštili da je izbor gradonačelnika važan i da je stoga važno da građani u što većem broju izađu na izbore.

Starica od 109 godina glasala u Prizrenu

U Prizrenu je na današnjim izborima glasala i starica od 109 godina.

Fotografija starice objavljena je na jednom Fejsbuk nalogu uz napomenu da je "109-godišnja majka obavila svoju građansku dužnost", prenosi Kosovo onlajn.

Osmani glasala na lokalnim izborima

Predsednica privremenih kosovskih institucija Vjosa Osmani glasala je danas u Prištini na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji i pozvala putem Fejsbuka građane da glasaju, kako bi dokazali "demokratski duh".

"Danas svi glasamo za kvalitet života u opštinama u kojima živimo. Bez obzira u kojoj opštini glasate, nadam se da ćemo još jednom dokazati naš demokratski duh kroz najveće moguće učešće u poštenom i slobodnom procesu, poštujući mere protiv kovida", navela je Osmani na društvenoj mreži.

Velika izlaznost u Severnoj Mitrovici i Zvečanu

Na današnjim lokalnim izborima u Severnoj Mitrovici i Zvečanu zabelezena je velika izlaznost. Do 11 sati u Severnoj Mitrovici izlaznost je bila 30,96 procenata, a u Zvečanu iznosi 29,42 odsto. Izlaznost na KiM do 11.00 časova, prema podacima CIK u Ptroštini, iznosila je 8,24 odsto.

Associated Press • Euronews Serbia

Suva Reka: Uhapšena jedna osoba zbog ometanja glasanja

U Suvoj Reci uhapšenja je jedna osoba zbog ometanja procesa glasanja, prenosi Koha saopštenje državnog tužioca.

Kako je navedeno, uhapšeni je ometao glasanje remeteći red i mir, a zatim je razbio fluorescentno svetlo kojim se proverava da li je neko već glasao.

Osumnjičenom je određen pritvor.

Kurti pozvao građane da masovno izađu na birališta

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti danas je glasao na lokalnim izborima i pozvao građane da masovno izađu na birališta.

Kurti je naveo da će blisko sarađivati na jačanju opština, prenosi prištinski Reporteri.

"Kao premijer, zajedno sa našom vladom, sarađivaću blisko na jačanju opština. Četiri dobre godine očekuju građane Kosova, u svim opštinama u kojima žive", rekao je Kurti.

Gradonačelnici Gračanice i Leposavića pozvali na glasanje

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović glasao je danas na biračkom mestu u OŠ "Kralj Milutin" i pozvao sve meštane da izađu u što većem broju na birališta.

Popović je istakao da građani samo velikim izlaskom mogu sebi garantovati budućnost.

Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić, koji je ponovo kandidat za novi mandat, i Slavko Simić iz Srpske liste glasali su danas u Leposaviću na lokalnim izborima.

Todić i Simić glasali su na biračkom mestu u Tehničkoj školi Nikola Tesla.

U opštini Leposavić pravo glasa na lokalnim izborima ima 12.707 biraca, a svoje biračko pravo mogu iskoristiti u okviru 18 biračkih centara na 25 biračkih mesta, prenosi Kosovo onlajn.

Glasali Rakić i Radojević, na KiM otišla i interno raseljena lica

U severnom delu Kosovske Mitrovice jutros su na lokalnim izborima glasali predsednik Srpske liste Goran Rakić i kandidat za gradonačelnika Milan Radojević.

U biračkom centru u Tehničkoj skoli, Rakić je rekao novinarima da je, prema njegovim informacijama, glasanje svuda pocelo u 7.00 časova i da se odvija bez problema.

On je pozvao građane da u što većem broju izađu na izbore.

Milan Radojević, kandidat za gradonačelnika severnog dela Kosovske Mitrovice ispred Srpske liste, izrazio je očekivanje da će Srbi uspeti da zaštite svoj interes i sačuvaju svoja prava na KiM.

Radojević očekuje da će izborni proces proteći u najboljem mogućem redu.

Euronews Srbija

 

Iz više gradova centralne Srbije, interno raseljena lica sa Kosova i Metohije jutros su autobusima i privatnim automobilima otišla na glasanje na lokalnim izborima u južnoj pokrajini.

Autobusi su krenuli iz Beograda, Kraljeva, Niša, Kragujevca...a veliki broj građana na glasanje na lokalnim izborima na KiM krenuo je sopstvenim prevozom, iz predostrožnosti zbog kovida.

"Idem u Kosovsku Mitrovicu da glasam, ne postoji strah. Nema potrebe, uvereni smo u pobedu. U Kosovskoj Mitrovici su mi sestra i tetka. Idem da glasam, a ujedno i da posetim porodicu. Očekujem pobedu, kao i na svakim izborima. Pobedu, za opštanak naših saboraca i naroda na KiM", rekao je u Kraljevo Slaviša, jedan od glasača.

Svi oni su se prijavili da glasaju u sredinama na KiM koje su morali da napuste.

Ima prijavljenih za glasanje u gotovo svim opštinama, od severa Kosmeta do Kosovskog Pomoravlja i centralnog Kosova i Metohije.

Put se organizuje uz poštovanje epidemioloških mera, a svi koji putuju poseduju ili dokaz o vakcinaciji ili PCR test.

Rakić: Mi nismo ti koji ne poštuju Briselski sporazum

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je sinoć da je razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio težak i da su izneti argumenti za i protiv izlaska na izbore, ali da je ipak odlučeno da se učestvuje, u interesu srpskog naroda, i da se pokaže da srpska strana nije ta koja krši Briselski sporazum.

Rakić je pozvao Srbe na KiM da u što većem broju izađu na sutrašnje izbore, jer su, kako je rekao, svih 10 srpskih opština zalog za formiranje Zajednice srpskih opština.

"Doneli smo odluku da izađemo na izbore jer želimo da pokažemo da mi nismo ti koji ne poštuju Briselski sporazum. Uvek neko želi da optuži nas ili Vladu Srbije da ne poštuju taj sporazum. Međutim, ukoliko tokom novembra ne počnu razgovori o formiranju Zajednice srpskih opština, obaveštavam sve relevantne faktore da ćemo napustii sve prištinske institucije na severu, na svim nivoima", rekao je Rakić.

Rakić je naveo i da ukoliko ROSU ponovo uđe na sever gde, kako je rekao, "nema šta da traži", biće razmotren svaki dalji odnos prema lokalnim institucijama.

Petković: Mudra odluka o izlasku na izbore

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je juče da je odluka Srpske liste da izađe na izbore važna i mudra i da je u interesu srpskog naroda.

"Ovo nisu obični izbori, važno je da sačuvamo svih srpskih deset opština i na taj način nastavimo borbu za opstanak i ostanak srpskog naroda na KiM", rekao je Petković 

U 10 srpskih opština na KiM ukupno je 26 kandidata za predsednike opština, od kojih su 18 kandidati srpskih lista, a osam su predstavnici albanskih stranaka.

Srpska lista ima kandidate za gradonačelnike u 11 opština - 10 sa srpskom većinom i u Obiliću, dok četiri kandidata imaju građanske inicijative "Srpska narodna sloga", "Narodno jedinstvo", "Narodna sloga" i inicijativa "Sloboda". Takođe, četiri kandidata nastupaju samostalno na izborima.

Učestvuje više od 5.000 kandidata

Lokalno rukovodstvo bira se na četiri godine, a današnji izbori, prema ocenama analitičara, biće prvi test za Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija koji je na parlamentarnim izborima u februaru ove godine ubedljivo pobedio osvojivši više od 50 odsto glasova.

Centralna izborna komisija (CIK) verifikovala je 89 političkih subjekata koji će učestvovati na izborima, od kojih su 32 političke stranke i koalicije, 33 građanske inicijative i 23 nezavisna kandidata. Prema podacima CIK-a, pravo glasa ima 1.885.448 građana, a otvoreno je 883 biračkih centara sa ukupno 2.477 biračkih mesta.

Na lokalnim izborima učestvuje ukupno 5.364 kandidata, od čega je 166 kandidata za gradonačelnike i 5.198 kandidata za odbornike skupština opština, navodi Kosovo onlajn. Lokalne izbore na KiM nadgledaju 3.352 policajaca i 80 tužilaca.

Članovi biračkih odbora i posmatrači izbora moraju da dostave dokaz da su vakcinisani najmanje jednom dozom vakcine, ili da su negativni na koronavirus.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija