Politika

Selaković: Tanin ozbiljno i nepristrasno opisao incidente na Kosovu

Komentari

Autor: Fonet

15/10/2021

-

22:30

Selaković: Tanin ozbiljno i nepristrasno opisao incidente na Kosovu
Printskrin/media.un.org/en/webtv - Copyright Printskrin/media.un.org/en/webtv

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je večeras, posle sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da je šef UNMIK-a Zahir Tanin "incidente na Kosovu i Metohiji i najnovije provokacije Prištine, koje nisu bile u izveštajnom periodu, opisao na ozbiljan, jezgrovit i nepristrasan način".

Selaković je istakao da će Srbija, "uprkos lažima i podmetačinama Prištine, nastaviti da se bori za svoje legitimne interese na Kosovu i Metohiji", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Mi ćemo nastaviti da se borimo, naši interesi su jasni i potpuno legitimni, oni počivaju na međunarodnom javnom pravu i relevantnim rezolucijama SB UN. Ta borba nije laka, ali naši motivi su jači od svega", rekao je Selaković.

"Borimo se da zaštitimo bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, da sačuvamo interese države, da ne damo na sebe i naše je da u toj borbi ostanemo istrajni", istakao je.

On je ukazao da je drugi utisak sa današnje sednice podeljenost u stavovima između stalnih članica, gde su sa jedne strane SAD, Velika Britanija i Francuska, a sa druge Rusija i Kina.

"Bio je vrlo jasan i nedvosmislen stav većine nestalnih članica SB UN, kao što su Indija, Tunis, Vijetnam, Meksiko i Kenija, koje podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, dalje delovanje UNMIK i primenu Rezolucije 1244, kao i posvećenost dijalogu", rekao je.

"Srbija je danas pred SB UN ubedljivo iznela svoju poziciju, svoju posvećenost dijalogu i ukazala na konstantno podrivanje procesa dijaloga od strane Prištine", zaključio je Selaković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija