Politika

Selaković na SB UN: Osmani je državljanka Srbije koja se lažno predstavlja, Osmani: Suočite se s realnošću

Komentari

Autor: Euronews Srbija/agencije

15/10/2021

-

17:15

Selaković na SB UN: Osmani je državljanka Srbije koja se lažno predstavlja, Osmani: Suočite se s realnošću
profimedia, Tanjug/AP/John Angelillo, Printskrin/media.un.org - Copyright profimedia, Tanjug/AP/John Angelillo, Printskrin/media.un.org

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Saveta bezbednosti na kojoj se razmatra šestomesečni izveštaj Unmika o stanju na Kosovu i Metohiji, održana je u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku uz verbalne okršaje predstavnika Srbije i Kosova. Istovremeno, ambasadori država članica Saveta bezbednosti izneli su svoje nepromenjene stavove i podržali dogovor Beograda i Prištine o registarskim tablicama i izneli različite stavove o misiji Unmik - dok zapadne zemlje podržavaju zahtev Prištine za ukidanje Misije, Kina i Rusija se ovome protive.

Izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, predstavio je šef Unmika i specijalni izaslanik generalnog sekretara Zahir Tanin koji je naveo da su nedavni incidenti na Kosovu produbili nepoverenje između zajednica, zbog čega je sada dijalog pod okriljem Evropske unije imperativ.

Tanin je na sednici Saveta bezbednosti UN, na kome je podneo redovni izveštaj o radu Misije, podsetio da je pri kraju izveštajnog perioda usledilo nekoliko događaja koji su bili posledica nedostaka politčkog razumevanja i komunikacije, poput odluke Prištine da uvode novi režim registratskih tablica ili akcija protiv šverca. 

Printskrin/media.un.org/en/webtv

 

 

"Vlasti u Prištini su, bez odgovarajuće komunikacije sa ostalim organizacijama uključujući i Kfor, počele da sprovode odluku o registarskim tablicama", rekao je Tanin, navodeći da su se na administrativnoj granici pojavila blindirana vozila, kao i da je upotrebljen suzavac kako bi se rasterali demonstranti.

Tanin je zahvalio šefovima NATO i Evropske komisije na ličnom doprinosu u procesu smirivanja tenzija.

Ipak, nedelju dana kasnije, kosovska policija je ponovo rasporedila specijalce na sever Kosova i ostaje pitanje da li je NATO obavešten o akciji na valjan način.

"Ukoliko se velika većina ljudi iz različitih zajednica ne oseća kao deo političkog procesa i ukoliko društvo ne stane iza pregovora, svi pokušaji da se reše problemi će biti nedostižni", rekao je Tanin, nazivajući dokumente "potrebnim, ali nedovoljnim za trajna rešenja". 

Selaković: Unmik je neophodan

Srbija se zalaže da se rad Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji zadrži u nesmanjenom obimu, s ciljem izgradnje i očuvanja trajnog mira, stabilnosti i bezbednosti u Pokrajini, izjavio je šef srpske diplomatije Nikola Selaković, na sednici Saveta bezbednosti UN.

 

 

"Smatramo da je međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 i dalje neophodno. Pored Unmika, važno je i prisustvo KFOR kao glavnog garanta bezbednosti i Euleksa zbog angažmana u oblasti vladavine prava", rekao je Selaković.

"Sa indignacijom odbacujemo sve pokušaje da se pozivima na takozvani 'reciprocitet' i 'priznanje' zapravo blokira dijalog i skrene pažnja sa činjenice da privremene institucije samouprave u Prištini ne ispunjavaju sporazume i obaveze preuzete u okviru dijaloga koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije. Sa zabrinutošću konstatujemo da ni više od osam godina nakon postizanja Briselskog sporazuma, nije pokrenuto osnivanje Zajednice srpskih opština, iako je Beograd ispunio sve svoje obaveze iz tog sporazuma", ukazao je Selaković.

On je istakao da veliko žaljenje i zabrinutost izazivaju činjenice da je bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji u proteklom periodu obeležio povećan broj različitih etnički motivisanih napada i incidenata usmerenih protiv Srba, što je konstatovano i u Izveštaju; da privremene institucije samouprave (PIS) u Prištini nastavljaju da preduzimaju jednostrane poteze i odbijaju da implementiraju dogovore postignute u okviru briselskog dijaloga.

Nastavlja se, dodao je, sa institucionalnom diskriminacijom Srba, napadima na objekte Srpske pravoslavne crkve i podrivanjem ekonomske održivosti srpskih sredina u Pokrajini.

On je podsetio na događaje koji ne ulaze u izveštajni period najnovijeg Izveštaja generalnog sekretara UN o radu Unmika, ali se na njih osvrnuo kako bi svima bilo jasno koliko je situacija na terenu dramatična i koliko ozbiljne mogu biti posledice unilateralnog delovanja Prištine.

Poslednji je bio nasilni upad jedinica tzv. ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice, 13. oktobra, što je deveti upad te vrste.

"Suzavci, šok bombe i neobuzdano nasilje postaju svakodnevica Srba na severu KiM, i to se mora odmah zaustaviti", dodao je on.

Printskrin/media.un.org/en/webtv

 

 

"Lažni izgovor za poslednju unilateralnu akciju, kako ju je nazvao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, bio je borba protiv organizovanog kriminala i šverca. Srbija je snažno protiv organizovanog kriminala i šverca, ali članice SB UN treba da znaju da je jedan ovako važan i opšti globalni cilj, koji delimo svi, cinično iskorišćen za oružani napad na nenaoružane civile, koji je počeo upadom sa automatskim puškama u apoteke u kojima se vitalno značajnim lekovima snabdevaju pacijenti srpske ali i drugih nacionalnosti", istakao je Selaković.

Samo nekoliko dana pre toga još jedna provokacija od strane Prištine dovela je do opasne krize, kada su pripadnici takozvane jedinice ROSU, naoružani dugim cevima i pojačani oklopnim vozilima, raspoređeni na administrativne prelaze između centralne Srbije i Kosova i Metohije - Brnjak i Jarinje - kako bi uklanjali srpske tablice i zamenjivali ih privremenim, čime je na nasilan način onemogućeno slobodno kretanje građana.

"Očigledno je da Priština ovakvim potezima želi da izbriše 10 godina dijaloga, koji je jedini način za rešavanje otvorenih pitanja. Ove provokacije još jednom potvrđuju da privremene institucije samouprave u Prištini, ne samo da nemaju nameru da sprovedu sve dogovoreno u Briselskom dijalogu, već da je njihov cilj potpuno negiranje dijaloga kao sredstva za rešavanje problema", naveo je Selaković.

On je ukazao da se na nekredibilnost Prištine i opasno poigravanje vatrom, koje može dovesti do nesagledivih posledica, ne može efikasno reagovati pozivanjem "obe strane" na konstruktivnost i uzdržanost, što je već duže vreme manir u javnoj komunikaciji nekih važnih činilaca u međunarodnoj zajednici.

profimedia

 

 

"Izvor destabilizacije je samo jedan, on ima ime - zove se privremene institucije samouprave u Prištini - i posle događanja od 13. oktobra jasno je da se on može i mora zaustaviti hitnim i odlučnim delovanjem međunarodne zajednice. Sada je sasvim očigledno da se više ne radi o sporadičnim i izolovanim provokacijama Prištine, već da je reč o organizovanoj kampanji etnički motivisanog nasilja i diskriminacije protiv Srba", kaže Selaković.

On je, takođe, izrazio zabrinutost i zbog najnovijeg uvođenje taksi Prištine na pojedine proizvode iz centralne Srbije, koje je obznanjeno 8. oktobra.

Prema njegovim rečima, povećanje učestalosti napada na Srbe praćeno je jačanjem intenziteta etnički motivisanog nasilja, na čijoj meti su sve češće deca, stari, žene, malobrojni povratnici, kao i hramovi i drugi objekti Srpske pravoslavne crkve.

Time se sistematično pojačava sveprisutan osećaj nesigurnosti preostalih Srba, ali i odvraćaju potencijalni povratnici, dodao je Selaković i izrazio uverenje da će takva situacija podstaći članice Saveta bezbednosti i međunarodno prisustvo na terenu da pitanju povratka raseljenih, koje je važan deo mandata UNMIK, predviđenog Rezolucijom SB UN 1244, ubuduće posvete prioritetnu pažnju.

Selaković je, takođe, "oprezno" izrazio nadu da će Privremene institucije samouprave u Prištini - "pored toga što pokušavaju da se promovišu u međunarodnoj javnosti koristeći tragičnu sudbinu raseljenih iz drugih krajeva sveta - ipak po ovom pitanju u narednom periodu načiniti nekakav pomak, i da će u realnosti posle 22 godine konačno početi da stvaraju uslove za povratak interno rasel?enih Srba i drugih nealbanaca".

On je ukazao da Srbije, kao i do sada, ostaje u punoj meri posvećena rešavanju pitanja nestalih, što potvrđuje i kroz punu saradnju sa relevantnim međunarodnim mehanizmima, kao i učešćem u radu Radne grupe za nestale.

"Očekujemo da i predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini ispune svoje obaveze", zaključio je Selaković.

Osmani: Priština će nastaviti dijalog - sa ciljem priznanja

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas na sednici Saveta bezbednosti UN da će Priština nastaviti da učestvuje u dijalogu sa Beogradom, ali je ponovila stav da je konačni cilj tog dijaloga - "uzajamno priznanje".

“Kosovo je spremno za dijalog sa konačnim ciljem uzajamnog priznanja. Srbija mora da shvati da se realnost nezavisnog Kosova nikada neće promeniti", tvrdi Osmani.

Povodom najnovijih akcija kosovske policije na severu pokrajine, ona je demantovala šefa Unmika, navodeći da su NATO i KFOR, kao i ambasade još nekih zemalja bile upoznate sa tim akcijama.

Prinskrin/Youtube//United Nations

 

 

Cilj te akcije, kaže Osmani, bila borba protiv organizovanog kriminala, što je, prema njenim rečima, rat koji nema etničku pripadnost.

Ona je, takođe, pozvala na okončanje misija Unmika na Kosovu, kao i da se Kosovu omogući mesto među članicama niza međunarodnih organizacija.

“Unmik je formiran pre 22 godine pod izuzetno teškim okolnostima kao bi uspostavio privremenu administraciju. Ponavljam privremenu”, izjavila je Osmani, pozivajući da se okonča misija UN i da se taj budžet iskoristi u bolje svrhe.

Prema njenoj oceni, mandat Unmika sada je "u suprotnosti sa tumacenjem Međunarodnog suda pravde".

Osmani Selakoviću: Ne delite nam lekcije oko ZSO

Osmani je poručila Selakoviću da "ne deli lekcije Prištini u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština, jer je njeno formiranje suprotno Ustavu.

Ona je kazala da mora da predstavlja najbolje interese Prištine, kako je dodala, "u ime nestalih tokom rata". Takođe rekla je da je Priština u Brisel došla sa novim idejama koje je iznela, ali da ih je Berograd odbio.

"Kosovo je veliki zagovornik mira. G. Selakoviću ne delite nam lekcije jer Srbija ignoriše pravne delove Briselskog sporazuma. Kriminalne strukture nastavljaju da terorišu i ne dozvoljavaju kosovskim Srbima da se integrišu", rekla je ona.

Ona je optužila vlasti u Beogradu da nastavljaju sa istim ciljevima kao Slobodan Milošević.

Ona je, takođe, pomenula predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekavši za njega da je "poštovalac Miloševićevog dela", i da ima "istu propagandu" kao i on.

"Rezultati tog režima su da je 140.000 osoba izgubilo život, 20.000 žena je silovano, više od 160.000 osoba je nestalo, više od milion građana raseljeno. Na žalost, Miloševićevi ministri vode danas tu zemlju i njihova strategija se možda promenila, ali su ciljevi isti. Imamo rak u srcu Evrope", rekla je ona.

Protest Srbije: Osmani je državljanka Srrbije koja se lažno predstavlja

Misija Srbije pri UN uložila je protest zbog obeležja Kosova na maskama Vjose Osmani i članova delegacije Prištine. Ona je na sakou imala bedž sa obeležjem Kosova, dok je jedna od članica njenog tima stavila crnu masku sa zastavom Kosova.

Selaković je uložio je protest predsedavajućem Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog maski sa oznakama "lažne države Kosovo", koje su nosili članovi delegacije iz Prištine, dok je Vjosi Osmani pručio da treba da ustane kada govori o Aleksandru Vučiću, jer je on i njen predsednik.

Selaković je, u završnim obraćanjima na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Vjosu Osmani nekoliko puta oslovio sa "državljanka Srbije" koja se predstavlja kao predsednica "lažne države Kosovo".

"Građanka Srbije Osmani priča bajke o lažnoj državi kao jednom od najvećih šampiona mira i stabilnosti u svetu. Da li je ovo šampion mira", upitao je Selaković pokazujući slike Srećka Sofronijevića, koji je upucan u leđa tokom akcije specijalnih jedinica kosovske policije pre dva dana na severu Kosova.

"Njeni glavni argumenti su laži i to je normalno, jer ona može da laže, dozvoljeno joj je jer ne predstavlja nikoga osim sebe, dok ja predstavljam međunardno priznatu državu, članicu Ujedinjenih nacija, i ne smem da lažem, posvećen sam istini", naglasio je Selaković.

Osmani:  Sučite se s realnošću

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani odgovorila je šefu srpske diplomatije Nikoli Selakoviću da je ona "ponosna građanka nezavisnog Kosova".

"Gospodine Selakoviću, nezavisnost Kosova ne ide nigde. Bolje da se suočite sa realnošću, kako biste videli mirnu budućnost, stabilnost, gde lideri ne govore o ratu. Ljudi su zbog vas patili mnogo. Tragedija se odigrava iza svake izbeglice. I ja sam sama bila izbeglica. Pod Miloševićevim režimom 80 odsto ljudi je moralo da napusti svoje domove", rekla je Osmani u replici Selakoviću.

Ona tvrdi da se prema izveštaju "međunarodnih institucija", procenat međuetničkih zločina spustio na 0,03 odsto, u periodu između 2017-2020. godine.

Osmanijeva je, takođe, rekla da će prištinske vlasti "tu brojku svesti na nulu", jer se Srbi na Kosovu, kako tvrdi, ne boje Prištine, "već paralelnih, kriminalnih struktura".

"To su strukture koje zastrašuju Srbe koji žele da učestvuju slobodno na kosovskim izborima. Želim da budem predsednik celog Kosova, da zaštitim Srbe od ovih napada", kaže Osmanijeva.

Ambasadori pozdravili dogovor oko tablica, razlike oko Unmika

Ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti UN pozdravili su nedavno postignut privremeni dogovor Beograda i Prištine o pitanju tablica i pozvali obe strane da nastave dijalog u cilju postizanja trajnog rešenja.

Američki predstavnik u UN je, pozdravljajući postizanje dogovora oko registarskih tablica  ocenio da je to dokaz da, kada se lideri "otvoreno i ozbiljno" angažuju, mogu da nađu "zajednički jezik". SAD, kako je naglasio, ohrabruju Beograd i Prištinu da nastave da rade na ostvarivanju napretka u odnosima kroz, između ostalog, primenu sporazuma i nalaženje rešenja za druga pitanja kroz dijalog, koji se vodi posredstvom EU.

Stalni ambasador Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja rekao je da zahvaljujući EU "deluje da je sve sređeno", međutim, podsetio je na nasilje od srede, kada je teško ranjen Srbin. Ruski predstavnik kaže da podržava razumno ponašanje Beograda.

"Beograd se u potpunosti pridržava Kumanovskog sporazuma i deluje u tom duhu. Žalimo sto su naše zapadne kolege nastavile da pozivaju obe strane da se smire, kada je jasno da je kosovska strana pokrenula nedavne akcije. Zapad nije osudio veliku albansku propagandu između Tirane i Prištine. Neke strane podržavaju stvaranje kosovske armije, što je neprihvatljivo. Odgovornost pokrajine lezi na NATO i misiji EU", kazao je ruski predstavnik.

Nebenzja kaže da su jedini put ka rešavanju problema su pregovori.

"Nova taktika Prištine je način ometanja pregovora. Međutim, Rusija podržava isključivo Rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija. Pridržavajući se toga, zato se protivimo ulasku Kosova u međunarodne organizacije", dodao je.

Predstavnica Francuske u UN Šera Gasri  je rekla da je od velikog značaja da se izbegavaju unilateralne akcije.

"Tražimo od obe strane da bez odlaganja ispune preuzete obaveze", rekla je ona na sednici SB UN o Kosovu.

Ambasador Kine pri UN rekao je da je pozicija Kine ista i da ona poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. On je kazao da Kina podržava da obe strane u okviru rezolucije 1244 SBUN pronađu održivo rešenje.

Takođe, istakao je, nastavak unilateralnih poteza Prištine zabrinjava Kinu i dodao da je dijalog jedino rešenje.

 

Komentari (0)

Srbija