Politika

SB UN sutra razmatra izveštaj o Kosovu; na sednici ministar Selaković

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

14/10/2021

-

14:40

SB UN sutra razmatra izveštaj o Kosovu; na sednici ministar Selaković
SB UN sutra razmatra izveštaj o Kosovu; na sednici ministar Selaković - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je, u najnovijem izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji, objavljenom uoči sutrašnje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN), pozdravio obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine, uz posredstvo Evropske unije.

Izveštaj pokriva aktivnosti Unmika i situaciju na Kosovu od 16. marta do 15. septembra 2021. godine.

U izveštaju objavljenom na veb stranici SBUN-a, Gutereš je pozvao dve strane na konstruktivan angažman i na primenu postojećih sporazuma i sprečavanje zastoja u procesu koji traje već dugi niz godina.

"Takav pristup može dati nadu novoj generaciji za napredak, prevazilaženje prepreka za izgradnju poverenja i pomirenje i stvaranje načina za obnovu ekonomskih mogućnosti i saradnje", ocenio je Gutereš.

AP/Kenzo Tribouillard

 

 

Izrazio je snažnu podršku punom učešću beogradskih i prištinskih vlasti u aktivnostima Radne grupe za nestala lica, poručujući da je neophodno da po strani ostave razlike u procesu rasvetljavanja sudbine nestalih.

Apelovao je na sve institucije da, u saradnji sa organizacijama civilnog društva i lokalnom zajednicom, obezbede pogodno okruženje za bezbedan, dostojanstven i održiv povratak svih interno raseljenih lica i povratnika, i njihovu reintegraciju u kosovsko društvo.

Osvrt na slučaj Todosijevića i suđenje za ubistvo Ivanovića

U izveštaju se takođe podseća da je Apelacioni sud u Prištini 24. avgusta potvrdio presudu Osnovnog suda iz decembra 2019. godine, koji je Ivana Todosijevića, poslanika u kosovskoj skupštini, predstavnika Srpske liste i bivšeg ministra lokalne samouprave, osudio na dve godine zatvora zbog "podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku ili etničku mržnju" na osnovu njegovog navodnog poricanja masakra iz 1999. godine u selu Račak.

Srpska lista i Beograd osudili su takvu presudu, ističući da je žalbeno veće, koje se sastojalo isključivo od sudija koji su kosovski Albanci, prekršilo odredbe Prvog sporazuma o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine postignutog uz posredstvo EU, potpisanog 19. aprila 2013. godine, a prema kojem je Apelacioni sud dužan da oformi veća u kojima većinu čine sudije koji su kosovski Srbi za sve slučajeve u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom.

Tu tvrdnju je odbacilo Ministarstvo pravde Kosova, koje je, uprkos komentarima portparola Evropske službe za spoljne poslove, insistiralo da nije bilo kršenja.

U izveštaju se podseća i da je 6. jula u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini otpočeo glavni pretres u slučaju Olivera Ivanovića, političara iz redova kosovskih Srba koji je ubijen u Severnoj Mitrovici u januaru 2018. godine.

Tokom postupka, šestorica optuženih su se izjasnili da nisu krivi pod optužbom za teško ubistvo kao deo organizovane kriminalne grupe.

Podseća se i da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti prvi put sastali 15. juna u Briselu, kada je zvanično obnovljen proces dijaloga na visokom nivou posle devetomesečne pauze.

Nakon toga je 19. jula usledio njihov drugi sastanak u Briselu, pod pokroviteljstvom visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja i visokog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, na kojem je zvanični Beograd insistirao na potrebi da Priština ispuni obaveze iz Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa radi formiranja Zajednice srpskih opština.

Razgovori na tehnickom nivou održani su u Briselu 7. i 8. septembra, i kako se navodi u izveštaju nisu rezultirali značajnim napretkom, iako su dve strane navodno dogovorile o nekim daljim koracima po pitanju nestalih osoba, kao i novi sastanak u oktobru.

Srbiju na sednici predstavlja Selaković

Sutrašnjoj redvnoj sednici Saveta Bezbednosti o Kosovu prisustvovaće ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. On će, kako je najavljeno, govoriti i o jučerašnjoj akciji na severu Pokrajine u kojoj je Priština upotrebila i vatreno oružje.

U pitanju je je prva sednica od izbijanja pandemije koja se neće održavati u video formatu.

Prethodna sednica SB UN na kojoj je u aprilu razmatran izveštaj o radu Unmika i stanje na Kosovu ostala je upamćena jer je ubrzo po početku prekinuta, zato što su prilikom govora ministarke spoljnih poslova Donike Gervale bili vidljivi simboli Kosova, zbog čega je reagovao predstavnik Rusije tražeći da se zastava ukloni.

Komentari (0)

Srbija