Politika

Situacija na severu Kosova i Metohije mirna, ali napeta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2021

-

09:23

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Na severu Kosova i Metohije  jutros je mirno, ali napeto, posle akcije interventne jedinice kosovske policije u severnom delu Mitrovice i u Zvečanu. Srećko Sofronijević koji je juče ranjen je stabilno i van životne opasnosti.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da su Srbi uplašeni i besni i da traže zaštitu države Srbije jer, kako kaže, više ne mogu da predvide šta ih čeka i na kakve je akcije spremna Priština. Simić je rekao da su tokom jučerašnjeg upada do zuba naoružanih specijalaca Rosu u opštinu Zvečan i severni deo Kosovske Mitrovice najdirektnije bili ugroženi životi Srba koji su, kako kaže, goloruki trpeli otvorenu vatru od strane specijlaca.

''Ono što se juče dogodilo je neprihvatljivo i nedozvoljeno. Pucalo se po porodičnim kućama u kojima su bile bebe trudnice, majke... Naš narod je uplašen, ali i besan, ovo više ne može da se trpi, ne možemo više ni u najgorim scenarijima da predvidimo šta čeka Srbe na KiM'', rekao je Simić za TV Prva.

Simić je rekao da su tokom jučerašnjeg upada do zuba naoružanih specijalaca Rosu u opštinu Zvečan i severni deo Kosovske Mitrovice najdirektnije bili ugroženi životi Srba koji su, kako kaže, goloruki trpeli otvorenu vatru od strane specijlaca.

''Ono što se juče dogodilo je neprihvatljivo i nedozvoljeno. Pucalo se po porodičnim kućama u kojima su bile bebe trudnice, majke... Naš narod je uplašen, ali i besan, ovo više ne može da se trpi, ne možemo više ni u najgorim scenarijima da predvidimo šta čeka Srbe na KiM'', rekao je Simić za TV Prva.

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek izjavio je da se teško povređeni Sofronijević, nalazi i dalje na intenzivnoj nezi, ali da ne može da daje dugoročne prognoze. Sofronijević je primljen u KBC sa prostrelnom ranom u desnu lopaticu, prelomom dva rebra, a metak je prošao pored vitalnih krvnih sudova na vratu. Elek je pojasnio da zbog takve kliničke slike ne može da daje dugoročne prognoze, ali da je Sofronijević trenutno dobro.

Direktor KBC je dodao da je još jedan pacijent koji je zbog povreda grudnog koša zbrinut u ovoj ustanovi, nalazi se na odeljenju hirurgije i u stabilnom je stanju.

Elek je podsetio da je u KBC Kosovska Mitrovica pomoć zatražilo 10 osoba, od kojih su dve hospitalizovane, a osmoro je posle ukazane pomoći na očnom odeljenju zbog povreda gumenim mecima, šok bombama i suzavcem odbilo bolničko lečenje.

Pripadnici kosovske policije za ekonomski kriminal i carine u sredu ujutru su zatvorili više prodavnica u severnom delu Kosovske Mitrovice i okolnim mestima, kako bi, kako su saopštili, sprečili krijumčarenje robe. To je izazvalo reakciju žitelja na severu Kosova, koji su kamionima i vozilima blokirali pojedine gradske ulice i raskrsnice. Policija je okupljenje Srbe pokušala da rastera suzavcem i šok bombama, a oni su uzvratili kamenicama. Tada je došlo i do pucnjave.

Vidljivi tragovi sukoba

Još ima tragova sukoba u Mitrovici i u Zvečanu, na ulicama su patrone od ispaljenih metaka i šok bombi. Ispaljeno je na stotine metaka, a kosovska policija tvrdi da su i demonstranti koristili vatreno oružje.

Ljudi idu na posao, komentarišu šta se juče događalo, a za sada je stanje Srećna Sofronijevića stabilno, navela je dopisnica Euronews Srbija.

Tanjug AP/AP Photo/str

 

 

Ministar spoljnih poslova Kosova Dželjalj Svečlja je rekao da je akcija uspešno izvedena, u saradnji sa zapadnim partnerima. "Niko ne može da spreči Kosovo da se bori protiv organizovanog kriminala". rekao je .On je rekao da u operativnim centrima policije postoje međunarodni predstavnici koji im pomažu u obavljanju dužnosti, prenosi Zeri.info.

"Ova akcija je uperena protiv šverca, što je rana koja iscrpljuje finansije namenjene državi Kosovo. Imali smo koordinaciju sa međunarodnim akterima u vezi sa ovom aktivnošću", rekao je Svečlja na konferenciji za novinare.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija