Politika

Fon Kramon odgovorila Borelju na njegov apel o prekidu nasilja na KiM: EU da podrži one koji se bore protiv kriminala

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2021

-

07:54

Fon Kramon odgovorila Borelju na njegov apel o prekidu nasilja na KiM: EU da podrži one koji se bore protiv kriminala
Tanjug AP/Hadi Mizban - Copyright Tanjug AP/Hadi Mizban

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon pozvala je šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da kritikuje države u kojima se, kako je rekla, ne sprovodi vladavina prava a, povodom jučerašnjih događaja na severu KiM, ocenila da bi EU trebalo da podrži "one koji se bore protiv organizovanog kriminala i korupije".

Fon Kramon se oglasila na Tviteru nakon što je Borelj apelovao na hitan prekid nasilja na severu KiM i ocenio da su jednostrani i nekoordinisani potezi koji ugrožavaju stabilnost - neprihvatljivi.

"Molim vas kritikujte države u kojima se ne primenjuje vladavina prava. EU bi trebalo da podrži zemlje koje se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije. Državne institucije koje rade svoj posao zaslužuju naše puno poštovanje. Dijalog, koji se vodi uz posredovanje EU, nije o svakodnevnim policijskim operacijama", napisala je Fon Kramon na Tviteru.

Evropski šef diplomatije Žozep Borelj reagovao je na Tviteru povodom jučerašnjih dešavanja u Kosovskoj Mitrovici i naveo da nasilje na severu Kosova mora hitno da bude prekinuto.

"Jednostrane i nekoordinisane akcije koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive. Sva otvorena pitanja moraju da se rešavaju kroz dijalog uz posredovanje EU. U kontaktu smo sa Beogradom i Prištinom", napisao je Borelj.

Podsetimo, na severu Kosova je došlo do tenzija nakon što je kosovska policija u severnom delu Kosovske Mitrovice započela akciju i upala u jednu apoteku. U gradu su se zbog toga oglasile sirene, građani su izašli na ulice, a policija je koristila šok bombe. Jedan Srbin je teško ranjen iz vatrenog oružja u Zvečanu, operisan je i na odeljenju je intenzivne nege. Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da ima desetine povređenih Srba. 

Kosovski policajci su upali u apoteke, prodavnice, magacine i druge objekte, a kosovska policija saopštila je da sprovodi akciju protiv krijumčarenja robe u nekoliko gadova i objavila niz fotografija zaplenjene robe široke potrošnje. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija