Politika

Vučić poručio Srbima sa Kosova: Šta god da se desi Beograd će biti uz vas

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

13/10/2021

-

15:39

Vučić poručio Srbima sa Kosova: Šta god da se desi Beograd će biti uz vas
Vučić poručio Srbima sa Kosova: Šta god da se desi Beograd će biti uz vas - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Srbima sa Kosova da, šta god da se desi, Srbija će biti uz njih. "To nisam rekao radi forme. Oni koji me poznaju lično, znaju šta to znači", naveo je Vučić.

U kasarni u Raški održan se sastanak predsednika Vučića sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji zbog najnovije akcije kosovske policije na severu.

Vučić je zamolio NATO "da radi svoj posao", i zamolio je Albance da ne pokušavaju nasiljem da uvode Srbe u red.

"Ako to opet budu pokušali i ako misle da su uz podršku određenih sila dovoljno snažni da to naprave, uprkos tome što će posle ove rečnice ceo svet da traži moju glavu, moj odgovor je kristalno jasan. U toj borbi u kojoj moramo da štitimo živote naše dece na Kosovu i Metohiji, ne samo da ćemo da ih zaštitimo, već vam danas prvi put sa sigurnošću kažem da ćemo u toj borbi da pobedimo", rekao je Vučić okupljenim Srbima.

Vučić je naveo da je danas pozvao specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i da mu je rekao: "Zauzdajte ih, ako niste u stanju, zauzdaćemo ih mi”.

"Oni su mi rekli – radimo na tome i onda su ih naterali da se povuku. I ovo danas što su izvodili prema našim saznanjima imali su podršku makar jedne države i pri tome to nije nijedna zemlja današnje EU", rekao je Vučić.

On je naveo da se plaši da je u Prištini neko potpuno iracionalan, kao i da postoje neki u mešunarodnoj zajednici koji žele sukobe. Dodao je i da bi voleo da se sačuva mir i da misli da je to od presudnog značaja, ali je poručio i da beograd neće dozvoliti pogrom nad srpskim narodom i ubijanje naroda. 

Vučić je rekao da, šta god da se desi, država će biti uz svoj narodi podržaće njihovu odluku, ali je zamolio Srbe sa Kosova da razmisle koja je cena koju će svi morati da plate. 

"Formulišite to kako hoćete, mi smo uz vas. Priština neće da ispuni sporazum, a ovde će za nas Briselski sporazum da bude spas. Nemojte da reagujete na nenasilje, ali ako krenu u nasije, vi zaštite narod, a mi ćemo biti uz vas. Samo imajte u vidu, kolika je cena koju ćemo svi morati da platimo i zašto je moja molba da to pokušamo da izbegnemo”, poručio je Vučić na sastanku.

Poručio je i Pričtini da će Beograd čuvati mir i poštovati sproazume. 

"Birba da se sačuva luča srpske države, a da se ne ugrozi cela Srbija"

Predsednik je rekao da zna šta misli običan narod, a liderima Srpske liste je rekao da nije tražio od njih da budu uz njega, ili zajedno, zato što im se nešto sviđa.

"U našem poslu kada se radi o KiM ne postoji nijedna lepa stvar koja može da nam se sviđa", dodao je on.

Ukazao je da srpski narod sigurno zna da se država bori da "sačuva luču srpske države, a da ne ugrozi celu Srbiju".

Podsetio je da su gotovo svi ministri, izuzev Aleksandra Vulina i Marka Ðurkića bili za prihvatanje da KiM uđe u UN, da je to bila najteža noć u Briselu i da je on odbiio tu tačku, "i samo zbog toga KiM nije u UN".

Takođe je kazao da druga tačka, koju nije prihvatio, jeste da na severu odnos policajaca bude 66 odsto Albanaca, a ostatak Srbi, pa zbog toga danas ima 89 ili 90 odsto srpskih policajaca.

Instagram/buducnostsrbijeav

 

"Neko će reći nije ni to dobro rešenje. Nijedno resenje nije dobro. A koje jeste, a da bude realno, održivi, racionalno, a da ne ugrozimo celu Srbiju“, upitao je Vučić.

Postavlja se pitanje, kaže, šta je to naša pametna reakcija.

"Ja sam taj koji je kriv, i koji je molio da ne napadate ROSU kada je pravljen špalir. Sva sramota na mene. Ne zato što sam brinuo za njih već što bi neko od nih to jedva dočekao da ubije nekog našeg mladića“, objasnio je on.

Kazao je da je brinuo sve vreme dok nije čuo da je povređenom Sofronijeviću izvađen metak i da je sada stabilan.

Sastanku su prisustvovali i ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik generalštaba Milan Mojsilović i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Srbi sa Kosova tražili zaštitu

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao na početkuda je on tražio da se sastanak prenosi uživo da bi se čula istina o događajima na Kosovu, i da bi mediji čuli odgovore.

"Da neko puca na goloruk narod ja ne mogu da razumem. razumeo bih da su nas premlaćivali pendrecima, cokulama, ali ovo", rekao je Rakić i dodao: "Ukoliko se sledeći put desi nešto ovako imaćemo opšti otpor, ma šta to znači", rekao je Rakić na početku sastanka.

Kako je istakao, ako se sledeći put nešto tako desi, Srbi će se braniti "svim sredstvima, do kraja".

Aleksandar Vučić je zatražio da mu kažu tačno mesto gde je ranjen iz vatrenog oružja Srećko Sofronijević, a na to mu je jedan od okupljenih građana rekao da je on ranjen u Rudaru kod barikada i da su pripadnici Kosovske policije nasumično pucali.

On je dodao: "Slušali smo smo uvek svoju državu. Nemamo više živaca". Okupljeni su zatražili od predsednika Vučića da ih država zaštiti.

"Mi više da trpimo i ćutimo nećemo, oni su sve sporazume prekršili, plašim se i da među nama postoji nepovereneje", naveo je jedan građanin.

Vučić u bazi Žandarmerije

"Ukoliko vas država pozove, a daćemo sve od sebe da ne budete u toj poziciji, pozvaće vas da štitite i čuvate naš narod i znam da ćete se ne samo odazvati, već ćete tu svetu dužnost i obavezu obaviti na najčasniji način", poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Kraljevu u bazi žandarmerije.

Čuvaćemo mir i stabilnost gotovo po svaku cenu, a ako ne budemo imali izlaz, ako nas napadnu, ubijaju nam ljude, onda ćemo morati da zaštitimo naš narod, rekao je Vučić. To da zaštitimo naš narod, znači da ćemo se pobediti.

"Nema predaje, nema povlačenja", kazao je Vučić.

 

 

Komentari (0)

Srbija